Ceaiul de echinacea oferă o aromă florală dulce și puternică, iar planta provine din familia margaretelor. Acesta poate ajuta la stimularea sănătății imunitare și la combaterea răcelii. Află ce beneficii și riscuri poate avea ceaiul de echinacea.
Ceaiul de echinacea poate fi folosit ca remediu natural pentru tratarea multor afecțiuni și boli cauzate de diferite virusuri și bacterii. Acesta poate oferi numeroase beneficii pentru sănătate, alături de gustul său foarte plăcut.
Ce beneficii poate avea ceaiul de echinacea
De obicei, echinacea este o plantă folosită pentru a obține: suplimente din plante, uleiuri esențiale, ceai și remedii naturale. Ceaiul se prepară prin infuzarea florilor si frunzelor plantei de echinacea în apă fierbinte.
Echinacea are un conținut bogat în polizaharide și vitamina C, care contribuie la susținerea sănătății generale. Ceaiul său reprezintă un ceai de plante natural, fără cofeină. Din acest motiv, poate fi consumat pe tot parcursul zilei.
În plus, ceaiul de echinacea poate scurta durata răcelii și gripei sezoniere. Acesta conține multe substanțe nutritive, precum: calciu, sodiu, potasiu, polifenoli, vitamina A, complex de vitamine B și vitamina E.
Echinacea poate combate infecțiile cu drojdie și infecțiile tractului urinar. Aceste proprietăți pot fi atribuite compușilor prezenți în frunzele de echinacea. În special, acidul cafeic și alți polifenoli din ceai asigură activități antivirale, care previn infecțiile.
De asemenea, planta se folosește pentru a trata durerea. Ceaiul de echinacea poate fi administrat pentru a trata: durerile digestive, durerile de dinți și durerile cauzate de artrită.
Parfumul aromat al echinaceei poate reduce sentimentele de tristețe si stres. Mirosul echinaceei declanșează eliberarea de dopamină, hormonul care controlează fericirea. Echinacea poate scădea nivelurile de cortizol, cunoscut sub numele de hormonul stresului.
În plus, echinacea poate contribui la eliminarea radicalilor liberi care cauzează stresul oxidativ și deteriorarea celulelor. Acest lucru previne apariția timpurie a îmbătrânirii și degenerării neurologice, conform Sencha Tea bar.
Ceaiul de echinacea se folosește pentru a întări sistemul imunitar și a preveni dezvoltarea infecțiilor. Echinacea oferă proprietăți antibacteriene care împiedică agenții patogeni să te îmbolnăvească. Poate calma durerile în gât și poate ameliora în mod semnificativ durerile cauzate de răceală și gripă.
Echinacea poate contribui la tratarea simptomelor de astm și a infecțiilor tractului respirator superior. Acesta îmbunătățește fluxul de aer în gât și plămâni deoarece relaxează mușchii inflamați.
La ce riscuri te poate expune
În cazul ceaiului de echinacea nu sunt cunoscute toate efectele secundare. Consumul este sigur atunci când se administrează pentru o perioadă scurtă de timp, potrivit Everyday Health. De asemenea, echinacea aplicată pe piele într-o formă topică poate provoca o erupție cutanată, cu simptome precum mâncărime sau roșeață.
Dacă suferi de o alergie la planta de echinacea sau la alte plante din aceeași familie, evită să bei ceai de echinacea. Acest aspect are o mare importanță în cazul copiiilor sub 12 ani. Copiii dezvoltă reacții alergice mai grave la echinacea decât adulții.
Echinacea este apreciată datorită mirosului său aromatic puternic. Din nefericire, poate cauza senzație de greață în cazul persoanelor mai sensibile. Compușii chimici din ceaiul de echinacea pot irita mucoasa stomacului și pot provoca: crampe la stomac, dureri de stomac sau iritații.
Se recomandă să limitezi consumul de ceai de echinacea la una, maximum trei căni pe zi pentru a evita efectele secundare.
Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.