Antena

Dieta pentru candida: cât de eficientă poate fi în tratarea bolii

Simina Dragut
Simina Dragut
Publicat: 3 noiembrie 2023, 06:09

Problemele cauzate de candida pot fi controlate prin intermediul alimentației. În general, aceasta exclude alimente precum: cofeina, anumite produse lactate, aditivii alimentari nocivi, alcoolul și alimentele ce conțin concentrații ridicate de zahăr și gluten. Citește despre dieta pentru candida.

Reclamă

Candida este una dintre cele mai răspândite tipuri de ciuperci din corpul uman. Deseori, se găsește în zone precum: tractul digestiv, unghiile de la picioare, gura, pielea, rectul și vaginul. De regulă, este inofensivă, însă o creștere excesivă a acesteia ciuperci poate cauza infecții.

Dieta pentru candida

Dieta pentru a trata candida este o dietă strictă ce are scopul de a ameliora simptomele infecțiilor cu candida. Deși părerile experților sunt împărțite, aceasta poate fi eficientă în tratarea răspândirii necontrolate a acestei ciuperci.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

În organismul uman se regăsesc peste 150 de specii de candida, dintre care doar 15 pot cauza infecții. Peste jumătate dintre acestea au drept cauză specia Candida albicans.

Candidoza vaginală reprezintă cea mai des întâlnită infecție fungică cauzată de Candida albicans. Aceasta este și cea mai frecventă infecție vaginală și poate crea senzații puternice de disconfort femeilor. 

Reclamă

Înaintea să adopți dieta pentru candida, se recomandă să bei doar lichide, cum ar fi apa cu lămâie, pentru a-ți curăța organismul. În același timp, îți poți schimba dieta, astfel încât să mănânci preponderent legume, cum ar fi legumele fierte la abur și salatele. În plus, se indică să ai un aport zilnic redus de proteine.

Această etapă nu este indicat să dureze mai mult de câteva zile. De asemenea, unele persoane pot experimenta unele simptome neplăcute, cum ar fi: dureri de cap, oboseală, modificări ale dispoziției sau schimbări ale programului de somn. Dacă nu ești sigur de aceste schimbări, poate fi util să ceri sfatul unui medic.

Ce alimente poți consuma

Dieta pentru candida se urmează pe o perioadă scurtă de timp și nu are rolul de a înlocui o dietă pe termen lung. Aceasta ar trebui să fie oprită atunci când simptomele infecției încep să dispară, potrivit Healthline. Pentru a o adopta într-un mod eficient poate fi util să-ți organizezi meniul pe o săptămână, astfel încât să știi exact ce mănânci la fiecare masă.

Reclamă

Atunci când urmezi dieta pentru candida, poți include în aceasta produse alimentare din următoarele categorii: legume fără amidon, fructe cu un conținut scăzut de zahăr, cereale fără gluten, grăsimi sănătoase, proteine de înaltă calitate, anumite produse lactate, ierburi, condimente, îndulcitori naturali, băuturi fără cofeină, nuci și semințe cu conținut scăzut de mucegai.

În plus, suplimentele probiotice pot contribui la: ameliorarea inflamației, distrugerea microorganismelor dăunătoare și ameliorarea simptomelor de infecție cu candida.

Ce alimente este indicat să eviți

Unele alimente ar putea favoriza dezvoltarea excesivă a acestui tip de ciuperci. Dieta pentru candida este o dietă strictă care elimină: zahărul, glutenul, alcoolul și unele produse lactate.

Poate fi mai ușor să excluzi treptat câte o substanță din următoarele: glutenul, cofeina și zahărul din dietă. Nu este neapărat nevoie să le scoți pe toate din alimentație în același timp deoarece această abordare se poate să-ți îngreuneze adaptarea.

Lista de alimente pe care este indicat să le eviți include: cerealele care conțin gluten, anumite tipuri de carne, fructele cu un conținut ridicat de zahăr, îndulcitorii artificiali, aditivii, nucile și semințele ce au concentrații ridicate de mucegai.

De asemenea, carbohidrații procesați, cum ar fi făina albă și orezul alb nu conțin fibre. Acestea se transformă în zaharuri simple în sistemul digestiv. În această categorie se regăsesc: biscuiți, chipsuri, paste și tăiței, conform A Path To Natural Health. Dacă vrei să adopți dieta pentru candida se recomandă să te ferești să le consumi.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Beneficiile nutritive ale consumului de linte. De ce să incluzi în alimentație această leguminoasă
Beneficiile nutritive ale consumului de linte. De ce să incluzi în alimentație această leguminoasă
Beneficiile nutritive ale consumului de linte. De ce să incluzi în alimentație această leguminoasă
Beneficiile verzei de Bruxelles. De ce să incluzi în alimentație această legumă
Beneficiile verzei de Bruxelles. De ce să incluzi în alimentație această legumă
Beneficiile verzei de Bruxelles. De ce să incluzi în alimentație această legumă
Beneficiile sucului de sfeclă roșie. De ce îți poate sprijini sănătatea
Beneficiile sucului de sfeclă roșie. De ce îți poate sprijini sănătatea
Beneficiile sucului de sfeclă roșie. De ce îți poate sprijini sănătatea
Reclamă
PARTENERI
Frigărui cu brânză în felii de dovlecei și roșii cherry
Rețete Fel De Fel
Frigărui cu brânză în felii de dovlecei și roșii cherry
Pentru gustări simple și delicioase din zilele călduroase de vară îți propun o rețetă de frigărui cu brânză învelită în felii de dovlecei și roșii cherry. Este rețeta unui aperitiv sau o gustare caldă, proaspătă și savuroasă, cu arome mediteraneene, texturi contrastante și o prezentare elegantă. Aceste frigărui combină simplitatea legumelor proaspete cu savoarea brânzei topite. Toate sunt învelite într-un format ușor de servit și spectaculos vizual. Feliile subțiri de dovlecel sunt rulate în jurul cuburilor de brânză. Poți folosi halloumi, feta sau mozzarella. Toate acestea oferă o textură moale, dar elastică, cu margini ușor rumenite. Roșiile cherry aduc explozia de prospețime, dulceață și aciditate care echilibrează totul. Preparatul poate fi servit cald sau rece și este ideal ca aperitiv, pe un platou de vară. Merge bine și ca garnitură lângă carne sau chiar ca element central într-o masă vegetariană. Tot din dovlecel mai poți prepara și rețeta de rulouri cu prosciutto crudo. Este la fel de simplă și delicioasă, dar cu altă consistență și textură. Descrierea rețetei de frigărui cu brânză învelită în felii de dovlecei și roșii cherry Aceste frigărui sunt o adevărată declarație de vară. Pe fiecare bețișor, se întâlnesc aromele grădinii și gusturile unei vacanțe în sudul Italiei sau în Grecia. Acolo legumele coapte și brânzeturile locale se transformă în mici festinuri simple, dar spectaculoase. Feliile de dovlecel, fine și translucide, îmbracă brânza ca o panglică verde crud. Prin coacere, capătă o textură moale, ușor elastică, cu marginile ușor rumenite, iar aroma lor vegetală devine mai intensă, ușor dulceagă, cu accente de nuci crude. În interior, brânza începe să se topească lent, devine cremoasă, caldă și sărată, oferind un contrast seducător cu finețea legumelor. Dacă alegi o brânză cu personalitate (cum e halloumi sau cașcaval afumat), adaugi o notă ușor picantă sau afumată, ce ridică întregul ansamblu. Iar roșiile cherry – coapte ușor sau doar încălzite – pocnesc între dinți cu sucul lor dulce și acrișor, aducând acea explozie de prospețime care trezește toate celelalte gusturi. Ele sunt punctele de echilibru care leagă brânza și dovlecelul într-o armonie perfectă. Descoperă mai jos lista de ingrediente și modul de preparare pas cu pas al rețetei de frigărui cu brânză învelită în felii de dovlecei și roșii cherry.
icon