Dieta pentru candida: cât de eficientă poate fi în tratarea bolii

Simina Dragut
Simina Dragut
Publicat: 3 noiembrie 2023, 06:09

Problemele cauzate de candida pot fi controlate prin intermediul alimentației. În general, aceasta exclude alimente precum: cofeina, anumite produse lactate, aditivii alimentari nocivi, alcoolul și alimentele ce conțin concentrații ridicate de zahăr și gluten. Citește despre dieta pentru candida.

Reclamă

Candida este una dintre cele mai răspândite tipuri de ciuperci din corpul uman. Deseori, se găsește în zone precum: tractul digestiv, unghiile de la picioare, gura, pielea, rectul și vaginul. De regulă, este inofensivă, însă o creștere excesivă a acesteia ciuperci poate cauza infecții.

Dieta pentru candida

Dieta pentru a trata candida este o dietă strictă ce are scopul de a ameliora simptomele infecțiilor cu candida. Deși părerile experților sunt împărțite, aceasta poate fi eficientă în tratarea răspândirii necontrolate a acestei ciuperci.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

În organismul uman se regăsesc peste 150 de specii de candida, dintre care doar 15 pot cauza infecții. Peste jumătate dintre acestea au drept cauză specia Candida albicans.

Candidoza vaginală reprezintă cea mai des întâlnită infecție fungică cauzată de Candida albicans. Aceasta este și cea mai frecventă infecție vaginală și poate crea senzații puternice de disconfort femeilor. 

Reclamă

Înaintea să adopți dieta pentru candida, se recomandă să bei doar lichide, cum ar fi apa cu lămâie, pentru a-ți curăța organismul. În același timp, îți poți schimba dieta, astfel încât să mănânci preponderent legume, cum ar fi legumele fierte la abur și salatele. În plus, se indică să ai un aport zilnic redus de proteine.

Această etapă nu este indicat să dureze mai mult de câteva zile. De asemenea, unele persoane pot experimenta unele simptome neplăcute, cum ar fi: dureri de cap, oboseală, modificări ale dispoziției sau schimbări ale programului de somn. Dacă nu ești sigur de aceste schimbări, poate fi util să ceri sfatul unui medic.

Ce alimente poți consuma

Dieta pentru candida se urmează pe o perioadă scurtă de timp și nu are rolul de a înlocui o dietă pe termen lung. Aceasta ar trebui să fie oprită atunci când simptomele infecției încep să dispară, potrivit Healthline. Pentru a o adopta într-un mod eficient poate fi util să-ți organizezi meniul pe o săptămână, astfel încât să știi exact ce mănânci la fiecare masă.

Reclamă

Atunci când urmezi dieta pentru candida, poți include în aceasta produse alimentare din următoarele categorii: legume fără amidon, fructe cu un conținut scăzut de zahăr, cereale fără gluten, grăsimi sănătoase, proteine de înaltă calitate, anumite produse lactate, ierburi, condimente, îndulcitori naturali, băuturi fără cofeină, nuci și semințe cu conținut scăzut de mucegai.

În plus, suplimentele probiotice pot contribui la: ameliorarea inflamației, distrugerea microorganismelor dăunătoare și ameliorarea simptomelor de infecție cu candida.

Ce alimente este indicat să eviți

Unele alimente ar putea favoriza dezvoltarea excesivă a acestui tip de ciuperci. Dieta pentru candida este o dietă strictă care elimină: zahărul, glutenul, alcoolul și unele produse lactate.

Poate fi mai ușor să excluzi treptat câte o substanță din următoarele: glutenul, cofeina și zahărul din dietă. Nu este neapărat nevoie să le scoți pe toate din alimentație în același timp deoarece această abordare se poate să-ți îngreuneze adaptarea.

Lista de alimente pe care este indicat să le eviți include: cerealele care conțin gluten, anumite tipuri de carne, fructele cu un conținut ridicat de zahăr, îndulcitorii artificiali, aditivii, nucile și semințele ce au concentrații ridicate de mucegai.

De asemenea, carbohidrații procesați, cum ar fi făina albă și orezul alb nu conțin fibre. Acestea se transformă în zaharuri simple în sistemul digestiv. În această categorie se regăsesc: biscuiți, chipsuri, paste și tăiței, conform A Path To Natural Health. Dacă vrei să adopți dieta pentru candida se recomandă să te ferești să le consumi.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Pepenele galben: beneficii, proprietăți și efecte adverse
Pepenele galben: beneficii, proprietăți și efecte adverse
Pepenele galben: beneficii, proprietăți și efecte adverse
Dieta pentru hidratare pe durata verii. Cum poți preveni deficitul de lichide
Dieta pentru hidratare pe durata verii. Cum poți preveni deficitul de lichide
Dieta pentru hidratare pe durata verii. Cum poți preveni deficitul de lichide
Alimente care pot crește longevitatea. Cum te pot ajuta să trăiești mai mult
Alimente care pot crește longevitatea. Cum te pot ajuta să trăiești mai mult
Alimente care pot crește longevitatea. Cum te pot ajuta să trăiești mai mult
Reclamă
PARTENERI
icon