Diabetul de tip 2 și prediabetul se pot asocia cu îmbătrânirea creierului. Ce spun studiile despre influența acestor factori

Publicat: 4 octombrie 2024, 12:07

Diabetul de tip 2 și prediabetul se pot asocia cu îmbătrânirea creierului. Oamenii de știință au descoperit recent că prezența acestor două afecțiuni cronice poate crește riscul de probleme de sănătate neurologică și mortalitate.

Pentru realizarea studiului au fost evaluate peste 31000 de persoane din Marea Britanie. Participanții au avut vârste cuprinse între 40 și 70 de ani. Cercetătorii au folosit o scanare RMN a creierului, mai exact imagistică prin rezonanță magnetică. Aceștia au estimat vârsta biologică a creierului în raport cu vârsta cronologică a participanților.

Diabetul de tip 2 și prediabetul se pot asocia cu îmbătrânirea creierului

Studiul a fost publicat în revista Diabetes Care și efectuat de Karolinska Institutet din Suedia. Informațiile sale susțin că diabetul de tip 2 și prediabetul pot provoca o îmbătrânire accelerată a creierului. Însă, modificările aduse stilului de viață le pot combate efectele dăunătoare.

Persoanele cu prediabet și diabet zaharat au avut vârsta biologică a creierelor cu 0,5 și, respectiv, 2,3 ani mai mare decât vârsta cronologică. În cazul oamenilor care nu își controlau prea bine diabetul zaharat, rezultatele au fost mai îngrijorătoare. Creierele lor au arătat cu mai mult de patru ani mai îmbătrânite decât vârsta cronologică, conform News Medical.

În plus, odată cu trecerea timpului s-a observat că diferența dintre vârsta biologică a creierului și vârsta cronologică a crescut puțin la persoanele cu diabet. Aceste modificări au fost ameliorate în rândul oamenilor care au adoptat o activitate fizică frecventă. Totodată, au avut efecte benefice evitarea fumatului și a consumului excesiv de alcool.

Informațiile descoperite pot avea un rol important în gestionarea acestor afecțiuni. Unii oameni de știință prevăd că 1,3 miliarde de oameni ar putea dezvolta diabet până în anul 2050, potrivit CSID.

Efectele diabetului de tip 2 și prediabetului asupra vârstei creierului

Îmbătrânirea accelerată a creierului este asociată cu un risc mai ridicat de a suferi de tulburări neurodegenerative. În general, specialiștii consideră diabetul un factor de risc pentru demență. În același timp, s-a constatat că pot crește rata de mortalitate.

„Diabetul este un factor de risc bine stabilit pentru demență, dar rolul diabetului zaharat și al prediabetului în stadiile incipiente ale îmbătrânirii creierului este neclar”, a declarat pentru sănătate Abigail Dove, doctorand la Centrul de Cercetare a Îmbătrânirii Karolinska Institutet din Suedia, conform Health. „Aceste întrebări sunt importante din perspectiva sănătății publice, deoarece trebuie să înțelegem cum să protejăm sănătatea creierului persoanelor cu diabet zaharat pe măsură ce îmbătrânesc.”

Rezultatele obținute se aplică în special în rândul bărbaților și persoanelor cu sănătate cardiometabolică precară. Totuși, echipa de cercetători implicată în realizarea acestui studiu a punctat că este nevoie de mai multe cercetări cu un număr mai mare de participanți și o frecvență RMN mai mare pentru a analiza mai mult această conexiune.

De asemenea, la baza simptomelor de diabet pot sta mai mulți factori de risc. Printre acestea se pot număra: moștenirea genetică, consumul excesiv de dulciuri, creșterea în greutate, depășirea vârstei de 40 de ani, hipertensiunea arterială, sedentarismul, lipsa odihnei insuficiente, fumatul, consumul excesiv de alcool și diabetul gestațional (în sarcină).

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Substanțele chimice asociate cancerului de sân pot ajunge în alimente. Care sunt rezultatele studiilor
Substanțele chimice asociate cancerului de sân pot ajunge în alimente. Care sunt rezultatele studiilor
O treime din copiii de pe glob suferă de miopie. Ce spun studiile despre evoluția acestei afecțiuni oftalmologice
O treime din copiii de pe glob suferă de miopie. Ce spun studiile despre evoluția acestei afecțiuni oftalmologice
Consumul de suplimente cu acizi grași Omega 3 ameliorează stările de nervozitate. Un studiu a analizat influența lor asupra nivelului de agresivitate
Consumul de suplimente cu acizi grași Omega 3 ameliorează stările de nervozitate. Un studiu a analizat influența lor asupra nivelului de agresivitate
PARTENERI