De ce ne îmbolnăvim mai des iarna. Cum ne afectează temperaturile scăzute 

Oana Antonescu
Oana Antonescu
Publicat: 16 ianuarie 2024, 07:27 / Actualizat: 22 ianuarie 2024, 19:25

În lunile de iarnă, suntem mai vulnerabili în fața bolilor, mai ales a infecțiilor respiratorii cum sunt răcelile și gripa. Este de așteptat să ne îmbolnăvim mai frecvent, iar acest lucru este cauzat de o combinație de factori. Află cum explică specialiștii de ce ne îmbolnăvim mai des iarna. 

Reclamă

În sezonul rece, mulți oameni par să se îmbolnăvească mai des decât în restul anului. Nu vremea rece ne îmbolnăvește, ci virusurile și bacteriile, dar ea creează un mediu propice răspândirii lor. Virusurile respiratorii cum ar fi cele care cauzează gripa și răceala se răspândesc în mod deosebit iarna. 

O serie de circumstanțe asociate cu sezonul rece explică de ce ne îmbolnăvim mai des iarna decât în alte anotimpuri. Pe de o parte, de vină sunt frigul, umiditatea scăzută și lumina solară mai redusă din timpul iernii. Pe de alta, obiceiurile noastre din lunile reci cresc riscul de îmbolnăvire. 

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Iată care sunt explicațiile oferite de specialiști.

Mecanismele de apărare sunt afectate de frig

Studiile au arătat că virusurile respiratorii, așa cum sunt rinovirusurile care provoacă răcelile comune, se multiplică mai bine la temperaturi sub valoarea de 37 de grade Celsius. Virusurile gripale se răspândesc și ele mai eficient în perioada rece, potrivit agenției americane de cercetare National Institutes of Health (NIH).

Reclamă

Căile respiratorii superioare, care includ nasul și gâtul, sunt poarta de intrare în organism pentru virusuri și bacterii. La acest nivel, există anumite mecanisme de apărare care ar trebui să împiedice pătrunderea agenților patogeni în corp. Nasul este „echipat” cu un astfel de sistem care se activează pentru a opri invadatorii. Atunci când detectează un patogen, el eliberează mici particule pline cu lichid menite să-l atace și să-l neutralizeze. 

Un studiu publicat în 2022 explică ce impact are frigul asupra acestui mecanism de apărare și de ce ne îmbolnăvim mai des iarna. Cercetătorii au măsurat temperatura nazală a unor voluntari la diferite variații ale temperaturii exterioare. Aceștia au constatat că, în condiții de vreme rece, temperatura cavității nazale scade cu aproximativ 3,2 grade Celsius. Apoi, în laborator, au expus probe de celule nazale la o scădere similară a temperaturii, pentru a observa ce se întâmplă în interiorul nasului. 

În urma experimentului, cercetătorii au descoperit că numărul particulelor cu lichid secretate în cavitatea nazală s-a redus cu peste 40%, iar răspunsul imunitar de la acest nivel a fost semnificativ redus din cauza frigului. Descoperirea unui tratament care să stimuleze acest mecanism de apărare din cavitatea nazală ar putea opri transmiterea multor infecții virale respiratorii. 

Reclamă

Aerul uscat poate explica de ce ne îmbolnăvim mai des iarna

În lunile de iarnă, umiditatea aerului scade, iar acest lucru creează un mediu prielnic răspândirii virusurilor respiratorii. O umiditate redusă face ca evaporarea picăturilor de apă care conțin particule de virus să se producă mai rapid. Atunci când o persoană infectată tușește, strănută sau vorbește, ea răspândește în aer picături care conțin virusuri. 

Când umiditatea este scăzută, aceste picături se usucă mai rapid. Drept urmare, particulele de virus rămân mai mult timp suspendate în aer sub formă de aerosoli. Astfel, probabilitatea ca persoanele din apropiere să le inhaleze crește. 

Ne putem reduce riscul de îmbolnăvire dacă reușim să menținem o umiditate de 40-60% în locuință, susține un studiu publicat în revista științifică PLOS One. „La această umiditate, poți găsi mai puține virusuri în aer și pe suprafețe, iar virusurile existente sunt mai puțin viabile”, susține dr. Fadel Hind, specialist în boli infecțioase la Mayo Clinic, într-un articol pentru The New York Times. Aceasta recomandă folosirea unui umidificator pe durata sezonului rece.

Deficitul de vitamina D scade imunitatea

Un alt motiv pentru care ne îmbolnăvim mai des iarna ar putea fi legat de aportul insuficient de vitamina D. Studiile mai recente au arătat că ea are câteva roluri importante în reglarea răspunsului imun. Dezvoltarea și funcționarea celulelor imune, inclusiv a limfocitelor T și B, sunt influențate de vitamina D. Ea poate stimula, de asemenea, producția de peptide antimicrobiene, care sunt substanțe cu proprietăți antibacteriene și antivirale.

Vitamina soarelui, așa cum mai este numită, este sintetizată în mare parte în piele, prin expunerea la razele ultraviolete. În sezonul rece, zilele sunt mai scurte, ne acoperim cu haine aproape în totalitate și petrecem cea mai mare parte a timpului în spații interioare. În consecință, organismul produce mai puțină vitamina D pe timpul iernii și devine mai susceptibil la îmbolnăviri. 

Timpul petrecut în casă explică de ce ne îmbolnăvim mai des iarna

În lunile reci de iarnă, avem tendința să petrecem mai mult timp în spații interioare, spre deosebire de sezonul cald. În spații închise, virusurile și bacteriile se răspândesc cu mai multă ușurință. 

În plus, sezonul de iarnă aduce o serie de sărbători și evenimente sociale care sunt un prilej de apropiere între oameni. Contactele mai strânse și timpul îndelungat petrecut în spații interioare facilitează răspândirea bolilor.

Un experiment derulat în China a demonstrat că virusurile respiratorii se răspândesc cu mai multă ușurință în spațiile închise. Iar dacă umiditatea aerului este scăzută, riscul este cu atât mai mare. În timpul experimentului, studenții cazați în număr mai mare în camere de cămin slab ventilate și cu umiditate scăzută s-au îmbolnăvit mai des decât cei cazați într-un număr mai mic în aceleași condiții. 

Cu toate acestea, îmbolnăvirile din sezonul de iarnă nu sunt inevitabile. Există măsuri preventive eficiente, cum ar fi spălatul frecvent al mâinilor, evitarea contactului cu persoanele bolnave și vaccinarea antigripală. 

Adoptarea unui stil de viață sănătos, cu o alimentație echilibrată, exerciții fizice regulate și odihnă adecvată, pot contribui, de asemenea, la menținerea unei imunități puternice, indiferent de sezon. 

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
articol cu video
Ce este tiroidita autoimună. Cum se identifică și cum o poți controla
Ce este tiroidita autoimună. Cum se identifică și cum o poți controla
Ce este tiroidita autoimună. Cum se identifică și cum o poți controla
articol cu video
Menținerea imunității și diversificarea alimentației în primele 0-12 luni. Rolul acestora în creșterea copilului
Menținerea imunității și diversificarea alimentației în primele 0-12 luni. Rolul acestora în creșterea copilului
Menținerea imunității și diversificarea alimentației în primele 0-12 luni. Rolul acestora în creșterea copilului
Cele mai frecvent întâlnite alergii. Care sunt principalele cauze
Cele mai frecvent întâlnite alergii. Care sunt principalele cauze
Cele mai frecvent întâlnite alergii. Care sunt principalele cauze
Reclamă
PARTENERI
icon