De ce e bine să bei apă dimineața, imediat după trezire. Ce beneficii are acest obicei

Oana Antonescu
Oana Antonescu
Publicat: 25 februarie 2024, 07:31

Dacă obișnuiești să-ți începi ziua cu  ceașcă de cafea, ar trebui să o înlocuiești cu un pahar de apă, recomandă medicii. Hidratarea imediat după trezire este unul dintre cele mai bune lucruri pe care le poți face pentru sănătatea ta. Află de ce e bine să bei apă dimineața. 

Reclamă

Apa este prezentă în toate celulele noastre și de ea depinde într-o mare măsură buna funcționare a organismului. Corpul nostru conține apă în proporție de 50%-70%, cu variații în funcție de sex, vârstă și compoziția corporală a fiecăruia.

Transportul substanțelor nutritive și a oxigenului prin sânge către toate celulele din corp nu ar fi posibil fără apă. Temperatura corpului nu ar putea fi menținută la o valoare constantă fără apă. Descompunerea substanțelor nutritive, eliminarea reziduurilor și a toxinelor din corp nu s-ar putea realiza fără apă. Mișcările ar fi imposibile dacă apa nu ar lubrifia articulațiile. 

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

În fiecare zi, pierzi apă prin respirație, transpirație, urină și tranzit intestinale. Pentru că are multe roluri vitale în organism, trebuie să refaci permanent rezerva de apă și să te asiguri că bei o cantitate suficientă pentru ca organismul să funcționeze corespunzător.

Cât privește cantitatea de apă de care ai nevoie, ea variază în funcție de mai mulți factori, potrivit medicilor Mayo Clinic. Greutatea, sexul, vârsta, nivelul de activitate fizică, climatul și starea de sănătate individuală influențează necesarul de lichide al corpului. De aceea, e bine să fii atent la semnalele corpului și să bei apă atunci când simți senzația de sete.

Reclamă

Specialiștii recomandă să te hidratezi pe tot parcursul zilei, iar consumul de apă ar trebui să înceapă chiar de la trezire. Iată care sunt argumentele acestora:

De ce e bine să bei apă dimineața: ai nevoie de hidratare

Pe durata nopții, corpul pierde din lichidele băute peste zi prin respirație și transpirație. În medie, pierderea este estimată la 300-400 de mililitri de lichide până dimineața, suficient cât să se instaleze o deshidratare ușoară. Consumul de apă imediat după trezire ajută la înlocuirea lichidelor pierdute în cele 6-8 ore de somn și menține un nivel adecvat de hidratare.

„Primul lucru pe care mulți oameni îl fac dimineața este să bea o ceașcă de cafea, dar apa este o soluție mai eficientă de hidratare. Când iei o ceașcă de cafea, ia și o sticlă cu apă”, recomandă dr. Maria Peña, specializată în medicina obezității la Mount Sinai Hospital, din New York, citată de cotidianul USA Today

Reclamă

Te energizează și crește puterea de concentrare

Chiar și o deshidratare ușoară, de 1-2% din greutatea corporală, poate avea manifestări neplăcute, arată cercetările. Dacă ești deshidratat la prima oră a dimineții, poți simți o stare de oboseală, dureri de cap și irascibilitate. Rehidratarea te poate ajuta să combați aceste stări și să-ți restabilești nivelul de energie.

Un alt efect al deshidratării este așa-numita „ceață cerebrală”, care se manifestă prin probleme de concentrare, o stare de amețeală și afectarea performanțelor cognitive. Creierul nostru depinde de hidratare pentru a da randament, așa că un pahar de apă dimineața este soluția pentru o minte limpede și concentrată în următoarele ore din zi. A fost demonstrat că hidratarea reduce oboseala, crește atenția și îmbunătățește memoria. 

De ce e bine să bei apă dimineața: ajută digestia și elimină toxinele

Hidratarea la trezire este importantă și pentru susținerea unei digestii sănătoase. Consumul de apă imediat după trezire stimulează contracțiile musculare ale intestinului care ajută la deplasarea alimentelor prin tractul digestiv. Hidratarea poate ajuta astfel la prevenirea constipației

Apa stimulează și secrețiile glandelor digestive cum sunt sucurile gastrice și bila. Acestea sunt implicate în descompunerea alimentelor și absorbția substanțelor nutritive.

În plus, „printr-o hidratare mai intensă, scapi de bacteriile rele din organism și permiți bacteriilor bune din intestin să se dezvolte”, adaugă dr. Maria Peña. Aportul crescut de apă crește frecvența urinărilor și stimulează tranzitul intestinal, iar acestea sunt metodele organismului de a elimina deșeurile și toxinele. 

Stimulează metabolismul și ajută la slăbit

Legătura dintre apă și și pierderea în greutate este parțial atribuită efectului său termogenic. Dacă bei apă rece dimineața și în orice alt moment al zilei, corpul va arde mai multe calorii pentru a o aduce la temperatura corpului în tractul digestiv, după consum. 

Studiile arată că termogeneza indusă de apă are potențialul de a crește rata metabolică a corpului cu 24–30% la adulți. Acest efect durează aproximativ 60 de minute, dar nu este limitat la apa consumată dimineața, la trezire.

Un alt mecanism prin care apa ajută la slăbit are legătură cu apetitul. Consumul de apă înainte de mese poate ajuta la reducerea acestuia. Dacă bei apă înainte de micul dejun, poți reduce consumul de calorii în timpul mesei. Din nou, acest efect nu se limitează doar la apa băută la trezire. 

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Cele mai bune ceaiuri pentru a scăpa de kilogramele în plus. Sfaturi utile pentru a pierde în greutate
Cele mai bune ceaiuri pentru a scăpa de kilogramele în plus. Sfaturi utile pentru a pierde în greutate
Cele mai bune ceaiuri pentru a scăpa de kilogramele în plus. Sfaturi utile pentru a pierde în greutate
Metode naturale de îmbunătățire a digestiei. De ce îți pot regla tranzitul intestinal
Metode naturale de îmbunătățire a digestiei. De ce îți pot regla tranzitul intestinal
Metode naturale de îmbunătățire a digestiei. De ce îți pot regla tranzitul intestinal
Ce probleme poate semnala senzația de sațietate precoce
Ce probleme poate semnala senzația de sațietate precoce
Ce probleme poate semnala senzația de sațietate precoce
Reclamă
PARTENERI
icon