Alergia este cea mai răspândită formă de boală cronică. Aceasta reprezintă răspunsul exagerat al organismului la substanțe, care în mod normal nu înseamnă un pericol pentru sănătate. Află care sunt cele mai frecvent întâlnite alergii.
Poți să dezvolți o alergie atunci când sistemul tău imunitar intră în contact cu o substanță necunoscută și are o reacție disproporționată la aceasta. Simptomele pot varia în intensitate în funcție de organism și cantitate.
Cele mai frecvent întâlnite alergii
Printre simptomele obișnuite asociate alergiilor, se numără: secrețiile nazale, mâncărimea, erupțiile cutanate, lăcrimarea ochilor, strănutul și inflamația. Acestea reprezintă răspunsul hipersensibil al organismului la stimuli inofensivi.
Mai multe tipuri de alergeni cauzează reacții alergice. Uneori poate fi dificil să le identifici cauza. Marea majoritate a celor mai răspândiți alergeni se regăsesc în alimente și factori, care se află în mediul înconjurător.
Unele alergii apar numai sezonier, în timp ce altele persistă pe întreaga durată a anului. De asemenea, alergiile pot să dispară o vreme și să reapară după câțiva ani.
Nuci
Nucile reprezintă aproximativ nouăzeci la sută din toți alergenii alimentari și cauzează una dintre cele mai frecvent întâlnite alergii. Printre acestea se regăsesc: migdalele, caju și fisticul. Felul în care se pregătește mâncarea poate afecta modul în care organismul reacționează atunci când este ingerată. Metoda de prăjire uscată are șanse mai mari să declanșeze reacții alergice decât alte procese, precum: fierberea, prăjirea în ulei sau consumul în stare crudă.
Polen
Alergiile la polen sunt una dintre cele mai frecvent întâlnite alergii din lume, conform Northeast Allergy. În fiecare primăvară și vară, apar granule minuscule de polen dispersate în aer. Acestea pot ajunge în nas și gât și pot cauza o reacție alergică.
Grâu
Grâul poate da reacții alergice. Alergia la grâu este provocată de boala celiacă, o intoleranţă autoimună la gluten. Aceasta apare în mod ereditar și se manifestă inclusiv în cazul produselor secundare ale grâului. Când o persoană cu boală celiacă mănâncă alimente cu grâu sau gluten, sistemul imunitar se simte atacat și distruge mucoasa intestinului subțire.
Lapte și ouă
Laptele și ouăle sunt doi dintre cei mai răspândiți alergeni alimentari din lume, iar alergia cauzată de acestea se numără printre cele mai frecvent întâlnite alergii. Persoanele alergice la proteinele din lapte prezintă semne de sensibilitate încă din copilărie. Persoanele cu alergii la lapte nu ar trebui să le confunde cu intoleranța la lactoză.
Crustacee și fructe de mare
După alune, crustaceele sunt cel mai mare declanșator al reacțiilor alergice, care pot pune viața în pericol. De asemenea, alergiile la fructe de mare pot fi fatale dacă nu le tratezi cât mai urgent de la momentul declanșării, potrivit Achoo Allergy.
Soia
Majoritatea oamenilor nu pot digera complet soia. O modalitate de a face soia mai compatibilă cu organismul este modul de preparare. Produsele din soia fermentate se pot digera mai ușor. Odată ce soia trece prin procesul de fermentație, își pierde majoritatea componentelor dietetice negative.
Animale de companie
Alergiile la câini și pisici se numără printre cele mai frecvent întâlnite alergii. Cauza unei alergii la animalele de companie este aceeași ca în cazul oricărei alte alergii. Animalele au proteine inofensive pe care organismul persoanei alergice le consideră amenințări.
Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.