De ce crește glicemia? Cel mai important motiv pentru care crește zahărul din sânge

Publicat: 24 august 2023, 06:43

Stilul de viață joacă un rol extrem de important în apariția diabetului zaharat de tip 2. Adoptarea unor obiceiuri sănătoase are un impact semnificativ în prevenirea sau amânarea acestei boli. Află de ce crește glicemia și ce poți face pentru a corecta nivelul ei.

Unul din 10 români are diabet zaharat și alți aproape 3 din 10 (28,1% din populație) are toleranță scăzută la glucoză, adică prediabet, potrivit datelor publicate de Forumul Român de Diabet. Decesele legate de diabet sunt de două ori mai numeroase în țara noastră, comparativ cu țările mai dezvoltate din UE. 

Dacă ai rezistență la insulină, ești prediabetic sau ai deja un diagnostic de diabet zaharat de tip 1 sau 2, menținerea glicemiei la un nivel optim este crucială. Dată fiind prevalența atât de mare a acestor boli, înțelegerea mecanismului prin care acționează insulina și a rolului glicemiei este foarte importantă.

Tipuri de diabet

Există 2 tipuri principale de diabet, care sunt responsabile de cele mai multe îmbolnăviri în lume: tipul 1 și tipul 2. În diabetul de tip 1, celulele din pancreas care produc insulina sunt distruse de propriul sistem imunitar al bolnavului, potrivit specialiștilor British Diabetic Association. Când ai diabet de tip 1, organismul tău produce foarte puțină insulină sau deloc. 

Aproximativ 10% dintre persoanele diagnosticate cu diabet au tipul 1, care debutează de obicei în copilărie sau adolescență. Celelalte au diabet de tip 2, în care pancreasul produce suficientă insulină, dar celulele din organism nu o folosesc eficient. 

Diabetul de tip 2 apare de obicei la vârsta adultă, dar incidența lui a crescut și în rândul copiilor în ultimii ani. Stilul de viață dezechilibrat este cauza principală a acestui tip de diabet.

De ce crește glicemia 

Valoarea normală a glicemiei la adulți este cuprinsă între 70 și 100 mg/dl a jeun (dimineața, pe nemâncate). După masă, nivelul ei crește temporar, mai ales dacă am consumat o cantitate mare de carbohidrați. În mod normal, glicemia ar trebui să revină la valorile obișnuite în decurs de două ore.

Nivelul glicemiei crește și din cauza stresului , a explicat pentru publicația Parade dr. Vouyiouklis Kellis, medic endocrinolog. Un nivel al glicemiei care se menține ridicat definește hiperglicemia și duce la instalarea diabetului. 

Menținerea unui nivel optim al glicemiei este esențială pentru prevenirea diabetului, iar cel mai dăunător obicei în acest sens este consumul de zaharuri rafinate, potrivit specialistului. „Ele pot duce la creșterea în greutate, iar excesul ponderal poate crește, la rândul lui, riscul de rezistență la insulină, de hipertensiune arterială, nivel anormal de colesterol, precum și de obezitate. Acești factori favorizează apariția diabetului zaharat de tip 2”, explică dr. Vouyiouklis Kellis.

Există și o legătură directă între consumul de zaharuri rafinate și diabet. Studiile au demonstrat că băuturile îndulcite sunt asociate cu un risc crescut de diabet de tip 2, fără legătură cu excesul ponderal și alte efecte pe care le au asupra organismului. 

De ce crește glicemia după consumul de zahăr

Zahărul este o prezență constantă în viața noastră. Pe de o parte, consumăm zaharuri „bune”, prezente în fructe, legume și lapte. Ele se descompun lent și nu prouc creșteri bruște ale nivelului glicemiei. 

De cealaltă parte sunt zaharurile rafinate, care nu se găsesc în mod natural în alimente, ci sunt adăugate în timpul procesării alimentelor. Ele produc creșteri rapide ale glicemiei și au nevoie de o cantitate mai mare de insulină pentru a o normaliza.

Din această categorie fac parte:

  • zahărul alb granulat;
  • zahărul pudră;
  • zahărul brun;
  • siropurile de zahăr – siropul de porumb cu conținut ridicat de fructoză, siropul de agave și siropul de arțar;
  • maltodextrina, utilizată ca îndulcitor și agent de îngroșare.

Ne putem bucura ocazional de ele atâta vreme cât sunt parte a unei diete sănătoase, echilibrate, recomandă medicii British Diabetic Association. De altfel, unele persoane care suferă de diabet au nevoie să consume ocazional băuturi dulci sau tablete cu glucoză pentru a trata hipoglicemia – un nivel prea scăzut al glicemiei. 

Alimentele și băuturile dulci nu sunt singura sursă de zaharuri, așa cum ne-am aștepta. Multe alte alimente care nu au gust dulce pot conține zahăr, de la cereale, iaurturi și până la ketchup și sosuri. „Căutați zaharurile ascunse citind eticheta alimentelor”, recomandă medicul. 

De ce crește glicemia: alte cauze

Consumul de zaharuri rafinate este cel mai important, dar nu singurul factor de risc pentru diabetul zaharat de tip 2. De multe ori, ma multe cauze cumulate duc la declanșarea bolii.

Lipsa de activitate fizică

Mișcarea practicată regulat ajută la menținerea unei greutăți sănătoase, la creșterea sensibilității celulelor la insulină și la controlul glicemiei.

„Atât antrenamentele de rezistență, cât și cele cardio sunt utile în controlul glicemiei în cazul celor care au rezistență la insulină și diabet de tip 2”, spune dr. Vouyiouklis Kellis.

Fumatul

Fumatul este, de asemenea, asociat cu un risc crescut de diabet zaharat tip 2. Există mai multe mecanisme prin care poate contribui la apariția bolii:

  • provoacă rezistență la insulină, ceea ce înseamnă că celulele organismului nu mai pot utiliza eficient insulina pentru a prelua glucoza din sânge și a o folosi ca sursă de energie;
  • provoacă inflamație cronică în organism și crește stresul oxidativ, ceea ce afectează metabolismul glucozei și contribuie la dezvoltarea rezistenței la insulină;
  • afectează funcția celulelor pancreatice care produc insulină, ceea ce duce la scăderea secreției de insulină.

Renunțarea la acest viciu reduce riscul de apariție a diabetului și a complicațiilor asociate acestuia.

Stresul

Nu în ultimul rând, stresul cronic poate afecta sensibilitatea la insulină și mecanismele de reglare a glicemiei. Cortizolul și adrenalina, hormoni pe care corpul îi eliberează atunci când suntem expuși la stres, pot determina creșterea nivelului de glucoză din sânge prin diferite mecanisme, cum ar fi stimularea eliberării glucozei din ficat și reducerea utilizării glucozei în țesuturi. 

Stresul crește riscul de diabet și prin mecanisme indirect, prin afectarea comportamentului alimentar. În perioade cu stres intens, avem tendința să consumăm în exces alimente bogate în zahăr și carbohidrați sau să renunțăm la activitatea fizică.

Diabetul zaharat de tip 2 poate fi cauzat și de factori genetici, dar susceptibilitatea unei persoane de a dezvolta diabet zaharat tip 2 este influențată de stilul de viață. El poate activa sau, din contră, inhiba genele asociate cu boala. Obiceiurile sănătoase pot ajuta la prevenirea sau amânarea apariției diabetului chiar și în situația unui risc genetic crescut.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Cum influențează dieta apariția cariilor. Care sunt categoriile de alimente care pot afecta sănătatea dinților
Cum influențează dieta apariția cariilor. Care sunt categoriile de alimente care pot afecta sănătatea dinților
Ce beneficii importante are cafeaua cu scorțișoară. De ce merită să o consumi așa
Ce beneficii importante are cafeaua cu scorțișoară. De ce merită să o consumi așa
Alimente benefice pentru sănătatea inimii. Ce poți mânca dacă suferi de o boală cardiovasculară
Alimente benefice pentru sănătatea inimii. Ce poți mânca dacă suferi de o boală cardiovasculară
PARTENERI