De ce ai amețeli dimineața, când te trezești din somn. Cele mai comune cauze

Publicat: 31 decembrie 2024, 07:11

Senzațiile matinale de amețeală nu sunt un motiv de îngrijorare dacă apar doar ocazional și dispar repede. În schimb, dacă devin frecvente, severe sau sunt însoțite de alte simptome, pot semnala o problemă medicală. Află din ce cauze poți avea amețeli dimineața și ce poți face pentru a le preveni.

Senzațiile de amețeală pot fi resimțite în moduri diferite. Uneori, senzația este ușoară și trecătoare. Alteori, simți că nu-ți poți menține echilibrul și că trebuie neapărat să te așezi. Când sunt severe, poți avea senzația că lumea se învârte în jurul tău sau că tu te învârți și lumea rămâne nemișcată. În oricare dintre variante, sunt neplăcute și uneori reprezintă semnul unor afecțiuni serioase. 

De ce ai amețeli dimineața

Pot exista multe motive pentru care ai amețeli dimineața. De cele mai multe ori, nu semnalează o problemă gravă, mai ales dacă sunt ușoare și dispar rapid. Însă, dacă senzațiile de amețeală sunt severe sau te confrunți frecvent cu ele, ar fi bine să mergi la medic pentru investigarea cauzelor specifice.

Iată care sunt cele mai comune și mai importante cauze ale amețelilor matinale: 

Deshidratarea

Repausul de la lichide pe timpul nopții reduce cantitatea de lichide din corp, inclusiv volumul de sânge. Acest lucru reduce fluxul sanguin către creier, ceea ce poate cauza amețeli dimineața, conform Verywell Health. De asemenea, deshidratarea poate duce la dezechilibre ale electroliților din sânge, care pot provoca, la rândul lor, senzații de amețeală.

Când deshidratarea matinală este motivul pentru care ai amețeli dimineața, semnele sunt:

  • nevoia scăzută de a urina dimineața;
  • urină mai închisă la culoare;
  • buze uscate;
  • senzație de gură uscată;
  • senzație de sete intensă;
  • oboseală.

Tensiunea arterială scăzută poate cauza amețeli dimineața

În general, o tensiune arterială mai mică este benefică, deoarece reduce riscul de boli cardiovasculare. Cu toate acestea, ea poate fi o problemă dacă se asociază cu deshidratarea matinală. 

Persoanele care au o tensiune mai scăzută în mod normal, mai exact în jur de 90/60 mm Hg în repaus sau mai puțin, sunt mai predispuse la senzații de amețeală matinale dacă devin deshidratate. 

Hipotensiunea ortostatică

Când te ridici brusc din poziția culcat sau șezut în poziția verticală, gravitația poate face ca o parte din sânge să se acumuleze în venele picioarelor și ale abdomenului, în detrimentul creierului. În mod normal, organismul compensează rapid prin creșterea bătăilor inimii pentru a pompa sângele înapoi către creier și prin constricția vaselor de sânge din extremități pentru a împiedica acumularea sângelui. 

La persoanele cu hipotensiune ortostatică, aceste mecanisme funcționează mai lent. Drept urmare, tensiunea lor arterială scade prea mult și fluxul de sânge către creier se reduce temporar. Când nu primește suficient sânge și oxigen, apar simptome precum:

  • senzații de amețeală;
  • stări de slăbiciune;
  • senzație de leșin;
  • vedere încețoșată. 

Deshidratarea matinală poate agrava această problemă. 

Glicemia scăzută, o altă cauză de amețeli dimineața

Repausul alimentar de peste noapte poate duce la o scădere ușoară a glicemiei dimineața și cauzează senzații de amețeală ușoare. Consumul de alcool seara, aproape de ora de culcare, are același efect asupra glicemiei, mai ales dacă nu ai mâncat suficient.

Amețelile matinale sunt mai evidente la persoanele cu diabet, care pot avea fluctuații glicemice mai frecvente și mai pronunțate din motive precum:

  • administrarea unei cantități prea mari de insulină;
  • exerciții fizice mai intense decât de obicei;
  • consumul insuficient de carbohidrați;
  • consumul de alcool.

Dacă ai diabet și experimentezi amețeli dimineața, verifică nivelul glicemiei. Dacă valoarea este între 55 și 69 mg/dL, consumă 15 grame de carbohidrați și verifică apoi din nou glicemia.

Probleme ale urechii interne

Diferite probleme ale urechii interne pot duce, de asemenea, la simptome de vertij. Cea mai comună cauză este vertijul paroxistic pozițional benign. El apare atunci când mici cristale de calciu se acumulează în canalele semicirculare din interiorul urechii interne. Dacă aceste cristale se deplasează noaptea, este posibil să te trezești cu senzație de amețeală.

Infecțiile urechii interne, care apar de obicei după răceli, pot fi o altă cauză a senzațiilor de amețeală, dar episoadele apar pe parcursul întregii zile, nu doar dimineața.

Apneea în somn

Întreruperile repetate ale respirației pe timpul nopții caracteristice sindromului de apnee în somn pot să modifice fluxul de sânge către creier și urechea internă. Drept urmare, pot fi afectate sistemul nervos și echilibrul, ceea ce va provoca amețeli dimineața, mai ales după ridicarea din pat. 

Tratamentul principal pentru apneea în somn este utilizarea unui aparat CPAP (presiune pozitivă continuă pe căile respiratorii). El menține căile respiratorii deschise în timpul somnului și previne opririle respirației. Amețelile matinale cauzate de apneea în somn dispar de obicei cu acest tratament.

Probleme cardiace

Un ritm cardiac anormal poate face ca inima să nu pompeze sângele eficient, cauzând senzații de amețeală. Acestea pot apărea oricând în timpul zilei, dar sunt mai frecvente sau mai accentuate dimineața.

Problemele de ritm cardiac care se asociază cu acest simptom sunt:

  • fibrilația atrială, o afecțiune în care camerele superioare ale inimii, numite atrii, nu se contractă eficient;
  • insuficiența cardiacă, în care inima nu poate pompa sângele eficient. De asemenea, anumite medicamente utilizate pentru tratamentul insuficienței cardiace, cum ar fi diureticele sau beta-blocantele, pot să crească riscul de senzații de amețeală;
  • atacul de cord, care scade brusc fluxul de sânge către inimă și restul corpului, inclusiv creierul. Senzațiile de amețeală sunt însoțite și de alte simptome, cum ar fi durerea în piept care poate radia în brațul stâng și/sau în maxilar, dificultăți de respirație și transpirație excesivă. 

Cum îți dai seama dacă semnalează o problemă gravă

Senzațiile de amețeală sunt mai susceptibile să indice o problemă medicală serioasă la persoanele în vârstă sau la cele care prezintă factori de risc pentru accidentul vascular cerebral sau bolile cardiace. Mergi la medic dacă amețelile matinale apar frecvent, sunt persistente ori severe sau dacă experimentezi leșinuri repetate.

Apelează serviciul de urgență 112 dacă senzațiile de amețeală sunt însoțite de oricare dintre următoarele simptome:

  • durere în piept;
  • bătăi neregulate sau foarte rapide ale inimii;
  • slăbiciune musculară, paralizie sau parestezii (senzație de amorțeală, senzație de furnicături);
  • mișcări oculare neobișnuite ale ochilor sau probleme bruște de vedere;
  • confuzie bruscă;
  • dificultăți de vorbire;
  • lăsarea feței pe o parte;
  • dureri de cap severe și bruște. 

Cum poți scăpa de amețeli dimineața

Pentru cauzele cele mai comune ale amețelilor matinale poți lua unele măsuri pentru a le elimina. Iată ce poți face: 

  • Hidratează-te. Dacă deshidratarea este cauza senzațiilor de amețeală, asigură-te că bei suficiente lichide în timpul zilei și seara. De asemenea, ar trebui să reduci consumul de cofeină și alcool;
  • Ai grijă la nivelul glicemiei. Dacă ai risc de hipoglicemie, o gustare înainte de culcare poate preveni scăderea nivelului de zahăr din sânge peste noapte. Dacă te simți amețit la trezire, mănâncă înainte să te ridici din pat;
  • Ridică-te lent din pat. Dacă tensiunea arterială scăzută este cauza amețelilor matinale, nu te ridica brusc în poziție verticală. Mai întâi, stai puțin în șezut și apoi ridică-te lent, cu sprijin pe mobilă sau perete;
  • Gestionează bolile subiacente. Dacă suferi de apnee în somn, diabet, vertij paroxistic sau boli cardiace, respectă cu rigurozitate tratamentul prescris de medic.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Cum învingi oboseala din timpul zilei. 5 soluții simple pentru mai multă energie
Cum învingi oboseala din timpul zilei. 5 soluții simple pentru mai multă energie
5 cauze surprinzătoare ale durerilor de cap
5 cauze surprinzătoare ale durerilor de cap
Cauze ale deshidratării pielii. Care sunt factorii care pot determina acest simptom
Cauze ale deshidratării pielii. Care sunt factorii care pot determina acest simptom
PARTENERI