Antena

Cum învingi oboseala din timpul zilei. 5 soluții simple pentru mai multă energie

Oana Antonescu
Oana Antonescu
Publicat: 12 octombrie 2024, 07:38

Oboseala de peste zi poate avea o varietate de cauze, de la somnul insuficient și până la deshidratare sau stres. Indiferent de motivul ei, ai nevoie să-ți recapeți energia pentru a duce la bun sfârșit sarcinile zilnice. Află în continuare cum învingi oboseala din timpul zilei.

Reclamă

Când sarcinile tale zilnice necesită energie și concentrare, senzația de oboseală poate fi copleșitoare și frustrantă. Când ești obosit, simți că depui un efort imens în orice acțiune, fie ea simplă sau complexă. Mișcările tale sunt mai lente și mai stângace, nu reușești să te concentrezi și să fii productiv, entuziasmul îți lipsește și te gândești doar la un somn bun.

Cum învingi oboseala

De multe ori, motivul oboselii este evident: nu ai dormit suficient sau ai avut un somn tulburat. Alteori, stresul este cel care îți consumă energia și îți provoacă o senzație de epuizare. În alte cazuri, de vină sunt problemele medicale cum ar fi anemia feriprivă, bolile tiroidiene sau deficiențele de vitamine sau minerale.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Stilul de viață joacă și el un rol important în apariția oboselii de peste zi. De exemplu, mesele neregulate sau bogate în zaharuri și grăsimi provoacă fluctuații bruște de energie care sunt urmate de o stare de letargie. Stilul de viață sedentar poate fi o altă cauză a oboselii. Paradoxal, lipsa de mișcare poate face corpul să devină și mai obosit.

Înțelegerea cauzelor oboselii este primul pas spre gestionarea ei. Cu abordarea corectă, poți să-ți recapeți energia și să te simți din nou productiv și motivat. Iată cum învingi oboseala din timpul zilei.

Reclamă

1. Mănâncă puțin și des 

O metodă bună de a-ți menține energia pe parcursul zilei este să iei mese în mod regulat și gustări sănătoase la fiecare 3-4 ore, în loc să mănânci mult la o masă și mai rar, recomandă medicii Serviciului Naţional de Sănătate britanic (NHS).

Când mănânci rar și consumi o cantitate mare de alimente odată, nivelul glicemiei crește rapid, pentru ca apoi să scadă brusc. Această cădere glicemică poate provoca o stare de letargie și dificultăți de concentrare. 

Pe de altă parte, când consumi o cantitate mai mică de alimente și mănânci mai des, la intervale de 3-4 ore, nivelul glicemiei se menține stabil. Acest lucru previne fluctuațiile glicemice mari și îți oferă un flux constant de energie pe parcursul zilei. 

Reclamă

Pentru a menține nivelul glicemiei constant, este important nu doar cât și când mănânci, ci și ce mănânci. Alege alimente care furnizează treptat energie, cum ar fi:

  • proteine slabe;
  • carbohidrați complecși, cum ar fi cerealele integrale, orezul brun, quinoa sau ovăzul;
  • grăsimi sănătoase;
  • fructe și legume.

2. Cum învingi oboseala: fă mișcare

Când te simți obosit, probabil că exercițiile fizice sunt ultimul lucru la care te gândești. Paradoxal, mișcarea este una dintre cele mai eficiente modalități de a combate oboseala. Activitatea fizică îmbunătățește circulația sângelui, iar oxigenul și nutrienții sunt transportați mai eficient către mușchi și organe. Astfel, celulele primesc mai mult combustibil.

Exercițiile fizice combat oboseala și prin stimularea producției de endorfine. Cunoscute și ca „hormoni ai fericirii”, acestea îmbunătățesc starea de spirit și reduc percepția oboselii. Endorfinele creează o stare de bine și reduc stresul, care este o cauză majoră a oboselii.

Chiar și o plimbare de 15 minute este suficientă pentru a-ți oferi un impuls de energie. Beneficiile cresc odată cu activitatea fizică mai intensă. 

3. Combate stresul

Stresul cronic consumă foarte multă energie mentală și fizică. El este una dintre cauzele frecvente ale oboselii. Pentru a-l combate, încearcă să introduci activități relaxante în rutina ta zilnică. Orice activitate care te relaxează îți va îmbunătăți nivelul de energie. Acestea pot include:

  • respirația profundă: inspiră pe nas timp de 4 secunde, ține respirația timp de 7 secunde și expiră pe gură timp de 8 secunde;
  • meditația mindfulness;
  • yoga;
  • plimbări în aer liber;
  • băi relaxante;
  • masajul;
  • ascultarea muzicii sau cititul;
  • petrecerea timpului cu prietenii.

4. Cum învingi oboseala: hidratează-te

Aportul redus de lichide este o cauză comună a oboselii. Când ești deshidratat, volumul de sânge scade, iar inima este nevoită să pompeze mai mult pentru a transporta oxigenul și nutrienții către țesuturi. Suprasolicitarea sistemului cardiovascular te va face să te simți mai obosit.

Apa este esențială pentru procesele metabolice prin care alimentele sunt transformate în energie, astfel că deshidratarea afectează și metabolismul. Când nu bei suficiente lichide, organismul tău devine mai puțin eficient în a produce energie. 

Totodată, dezechilibrele electrolitice cauzate de aportul redus de apă provoacă o stare de slăbiciune și oboseală. Pentru a le preveni, încearcă să bei apă constant pe parcursul zilei. Bea un pahar cu apă imediat cum simți că energia începe să scadă.

5. Cum învingi oboseala: expune-te la lumină naturală

Lumina naturală ajută la sincronizarea ritmului circadian, ceasul intern al corpului uman care controlează ciclul de somn și veghe. Expunerea la lumină, în special la primele ore ale dimineții, semnalizează organismului că este timpul să devină activ. 

Melatonina, hormonul care induce somnul, este produsă în cantități mari pe întuneric. Lumina naturală inhibă producția ei și te ajută să fii mai alert și mai energic. Prin urmare, dacă te simți obosit, încearcă să stai lângă o fereastră sau să ieși afară pentru câteva minute. 

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Cauze ale deshidratării pielii. Care sunt factorii care pot determina acest simptom
Cauze ale deshidratării pielii. Care sunt factorii care pot determina acest simptom
Cauze ale deshidratării pielii. Care sunt factorii care pot determina acest simptom
De ce ai mereu o stare de oboseală după-amiaza. Motivele pentru care îți dispare energia în a doua parte a zilei
De ce ai mereu o stare de oboseală după-amiaza. Motivele pentru care îți dispare energia în a doua parte a zilei
De ce ai mereu o stare de oboseală după-amiaza. Motivele pentru care îți dispare energia în a doua parte a zilei
Semne ale deshidratării organismului. De ce este indicat să le identifici
Semne ale deshidratării organismului. De ce este indicat să le identifici
Semne ale deshidratării organismului. De ce este indicat să le identifici
Reclamă
PARTENERI
icon