Antena

5 cauze surprinzătoare ale durerilor de cap

Oana Antonescu
Oana Antonescu
Publicat: 8 octombrie 2024, 07:49

Durerile de cap pot avea o varietate de cauze, dar de cele mai multe ori, obiceiurile tale zilnice sunt motivul apariției lor. Deshidratarea și oboseala sunt doi dintre cei mai comuni factori declanșatori ai cefaleei. Citește în continuare despre câteva cauze surprinzătoare ale durerilor de cap. 

Reclamă

De obicei, durerile de cap nu devin alarmante și, în majoritatea cazurilor, au cauze relativ comune. Sunt rare situațiile în care semnalează o afecțiune serioasă, cum ar fi un accident vascular cerebral, un anevrism sau meningită. 

5 cauze surprinzătoare ale durerilor de cap

Chiar dacă pot părea inofensive, multe dintre obiceiurile tale de zi cu zi pot declanșa sau agrava durerile de cap. De exemplu, deshidratarea și oboseala se regăsesc printre cele mai comune cauze. Durerile de cap pot apărea din multe alte motive. Un stil de viață echilibrat te poate ajuta să le previi.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Iată câteva cauze surprinzătoare ale durerilor de cap:

1. Stai prea mult timp în fața ecranelor 

Lumina albastră emisă de ecrane suprasolicită ochii și provoacă oboseală oculară atunci când expunerea este îndelungată. Oboseala oculară este un declanșator al durerilor de cap. Totodată, lumina albastră poate perturba ritmul circadian, afectând somnul și provocând dureri de cap.

Reclamă

Când privești constant un ecran, ochii depun un efort suplimentar pentru a focaliza imaginea. Acest efort continuu poate duce, de asemenea, la tensiune oculară și dureri de cap. 

În plus, oamenii au adesea tendința să stea în poziții incorecte când folosesc dispozitive precum telefonul sau tableta, cu gâtul și umerii aplecați excesiv. Postura incorectă provoacă tensiune musculară în zona gâtului și umerilor. Aceasta se poate extinde în zona capului și declanșa dureri de cap de tip tensional.

Poți încerca să-ți reduci timpul petrecut la ecran. De asemenea, ar trebui să folosești o pereche de ochelari care blochează lumina albastră și care pot fi utili dacă folosești ecrane pe timp de noapte.

Reclamă

2. Cauze surprinzătoare ale durerilor de cap: ești stresat 

Stresul poate juca un rol în frecvența și severitatea durerilor de cap. „Stresul îți încordează mușchii și contribuie la apariția durerilor de cap”, spune dr. Laura Purdy, medic de familie și director medical la Swell Medical, citată de publicația Eating Well

Când ești stresat, mușchii din zona gâtului, umerilor și scalpului se contractă involuntar, ceea ce poate provoca dureri de cap de tip tensional. Totodată, stresul îți poate afecta calitatea somnului, provocând fie insomnie, fie treziri frecvente. Odihna insuficientă sau de calitate slabă duce la oboseală și crește riscul de apariție a durerilor de cap.

„Dacă te trezești constant cu dureri de cap, este semnul unui somn de calitate slabă. Zgomotul puternic și prelungit poate, de asemenea, duce la dureri de cap”, detaliază dr. Laura Purdy. 

Gestionarea stresului prin tehnici de relaxare, exerciții fizice și menținerea unei rutine sănătoase de somn poate reduce frecvența și intensitatea durerilor de cap.

3. Ai o postură incorectă

Dacă stai într-o poziție incorectă la birou sau apleci prea mult gâtul pentru a privi un ecran, este foarte probabil să te confrunți cu dureri de cap de tip tensional. 

„Rigiditatea musculară din aceste poziții poate fi vinovată. Aceste acțiuni și mișcări pot pune presiune pe zona superioară a spatelui, umeri, gât și cap și pot duce la cefalee”, spune dr. Purdy.

Pe termen lung, o postură defectuoasă poate să provoace modificări în alinierea coloanei vertebrale, cum ar fi lordoza sau cifoza. Aceste afecțiuni agravează tensiunea musculară și pot cauza durerile de cap cronice.

Pentru a preveni durerile de cap provocate de o postură incorectă, asigură-te că:

  • menții spatele drept, umerii relaxați și capul aliniat cu coloana vertebrală;
  • ecranul calculatorului se află la nivelul ochilor;
  • scaunul oferă suport lombar adecvat;
  • iei pauze de întindere și mișcare la cel mult 60 de minute pentru a preveni rigiditatea musculară;
  • faci exerciții pentru tonifierea musculaturii gâtului, spatelui și umerilor.

4. Cauze surprinzătoare ale durerilor de cap: nu mănânci la timp

Senzația de foame este una dintre cele mai comune cauze ale durerilor de cap. Glucoza este sursa principală de energie a creierului. Acesta are nevoie de un aport constant de glucoză pentru a funcționa corect. 

Dacă nu mănânci o perioadă mai lungă de timp, nivelul glucozei (glicemiei) scade și afectează echilibrul neurotransmițătorilor implicați în medierea durerii, precum serotonina. Totodată, când nivelul zahărului din sânge scade, organismul eliberează hormoni de stres, cum sunt adrenalina și cortizolul, pentru a stimula producția de glucoză. Acești hormoni provoacă vasoconstricție (îngustare a vaselor de sânge), care scade fluxul sangvin către creier și poate declanșa dureri de cap.

„Să mănânci suficient și să faci alegeri echilibrate menține nivelul glicemiei stabil și poate preveni durerile de cap sau chiar le poate atenua. Uneori, avem nevoie doar de o gustare!”, spune Caroline Thomason, dietetician în Washington, D.C.

Pe de altă parte, se recomandă să alegi cu grijă ce alimente și băuturi consumi, deoarece unele sunt cunoscute ca potențiali declanșatori ai durerilor de cap. Lista incude:

  • brânzeturile maturate;
  • ciocolata;
  • carnea procesată;
  • alcoolul;
  • cafeaua în cantitate mare.

5. Iei medicamente 

Deși calmantele pot oferi alinare pentru majoritatea oamenilor, în unele cazuri, ele pot înrăutăți durerile de cap. „Unele medicamente au efecte secundare care includ durerile de cap, cum ar fi anumite analgezice, antihistaminice și medicamente pentru tensiunea arterială”, spune Caroline Thomason. 

Dacă iei prea des analgezice precum ibuprofen, aspirină sau paracetamol, poți experimenta un efect advers numit cefalee de abuz medicamentos. Aceasta crește frecvența și intensitatea durerilor de cap.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Alimente care pot declanșa migrene. Ce să eviți pentru a preveni durerea
Alimente care pot declanșa migrene. Ce să eviți pentru a preveni durerea
Alimente care pot declanșa migrene. Ce să eviți pentru a preveni durerea
Cât de mult îți afectează sănătatea un mediu de lucru toxic. Cum te poate îmbolnăvi un job nepotrivit
Cât de mult îți afectează sănătatea un mediu de lucru toxic. Cum te poate îmbolnăvi un job nepotrivit
Cât de mult îți afectează sănătatea un mediu de lucru toxic. Cum te poate îmbolnăvi un job nepotrivit
Ce se întâmplă dacă dormi cu televizorul aprins. Cum îți afectează sănătatea acest obicei
Ce se întâmplă dacă dormi cu televizorul aprins. Cum îți afectează sănătatea acest obicei
Ce se întâmplă dacă dormi cu televizorul aprins. Cum îți afectează sănătatea acest obicei
Reclamă
PARTENERI
icon