Cum să protejăm părul și pielea de agenții poluanți din exterior

Publicat: 17 martie 2023, 08:00

Specialiștii au oferit sfaturi utile despre cum să ne protejăm părul și pielea de agenții poluanți din exterior în episodul 5 din sezonul 4 MediCOOL. Poluarea are efecte negative asupra organismului nostru, motiv pentru care trebuie să știm cum să ne ferim de acestea.

Trăim într-un mediu poluat, iar acest lucru reprezintă un semnal de alarmă pentru sănătatea noastră. Factorii poluanți au efecte de scurtă durată sau pe termen lung asupra organismului. Așadar, este foarte important să cunoaștem modalitățile prin care ne putem proteja de aerul poluat din exterior sau interior.

Plămânii și inima sunt doar câteva dintre organele afectate de poluanți. Puțini sunt cei care știu că poluarea de afară este un real pericol pentru pielea și părul nostru.

Cristina Scomoroscenco, chimist, a fost prezentă în platoul MediCOOL pentru a explica cum ne este afectată pielea de factorii poluanți. Iată care este motivul pentru care este recomandat să ne ferim de aerul poluat.

Sebumul produs în mod natural de organism devine oxidat pe parcursul zilei din cauza poluării. Ulterior, acesta se depune în pori și se amestecă cu machiajul, praful din mediul exterior și cu celulele moarte ale pielii. Deși este un proces prin care trecem zilnic, acesta a devenit mai periculos odată cu expunerea la niveluri excesive ale poluării.

Cum să protejăm părul și pielea de agenții poluanți din exterior

Pentru a avea o piele sănătoasă și un păr strălucitor trebuie să ținem cont de următoarele sfaturi ale specialiștilor. Este recomandat să ne curățăm tenul la finalul zilei pentru a scăpa de impurități. Produsele pe care le folosim trebuie să conțină apă, ulei și surfactanți într-o concentrație mică.

Cristina Scomoroscenco, chimist, explică faptul că porii nu pot fi storși.

De asemenea, duritatea apei poate să afecteze negativ tenul pentru că duce la deshidratare și microfisuri pe suprafața pielii. Acestea pot influența apariția acneei, dermatitei atopice și dermatitei seboreice.

Părul și scalpul au de suferit în urma factorilor poluanți din exterior. Specialiștii sunt de părere că un păr sănătos este lucios. Când firul de păr începe să se deterioreze este nevoie să apelăm la diferite tratamente.

Pentru a ne menține un păr sănătos trebuie îl îngrijim cu mare atenție. Cristina Scomoroscenco susține că un păr degradat este cel mai supus poluanților din exterior.

Iată ce trebuie să facem pentru a nu ne distruge firul de păr:

  • Înlocuim ondulatorul termic cu unul fără căldură;
  • Folosim balsam sau mască de păr;
  • Renunțăm la utilizarea fixativului.

Este important să știm faptul că fixativul încarcă părul și îl rupe. De altfel, balsamul sau masca de păr sigilează firul de păr și rămâne pe acesta până la următoarea spălare.

Ai aici toate edițiile sezonului 4 MediCOOL, emisiune difuzată de Antena 1 și disponibilă online exclusiv în AntenaPLAY.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Proprietățile colagenului lichid. La ce se folosește acest supliment
Proprietățile colagenului lichid. La ce se folosește acest supliment
Legătura dintre microbiomul intestinal și sănătatea pielii. Cum influențează bacteriile „bune” riscul de melanom
Legătura dintre microbiomul intestinal și sănătatea pielii. Cum influențează bacteriile „bune” riscul de melanom
Îngrijirea pielii la menopauză. Ce recomandă medicii dermatologi în această perioadă
Îngrijirea pielii la menopauză. Ce recomandă medicii dermatologi în această perioadă
PARTENERI