Menopauza poate produce mai multe modificări inclusiv la nivelul pielii, de aceea femeile care trec prin această perioadă au nevoie de metode pentru a o ameliora. Georgiana Gheba, medic dermatolog, a fost invitata lui Mihail Pautov, medic specialist, în episodul 6, din sezonul 7, la MediCOOL. Citește despre îngrijirea pielii la menopauză.
Georgiana Gheba a discutat despre modificările provocate de menopauză la nivelul pielii, a explicat care sunt caracteristicile celor două tipuri de îmbătrânire și a oferit câteva sfaturi simple pentru îngrijire în perioada menopauzei.
Tipurile de îmbătrânire a pielii
Menopauza determină mai multe schimbări în organism, inclusiv la nivelul pielii. Această perioadă începe după 12 luni în care femeia nu a mai avut menstruație. Pielea se poate usca și poate cauza senzații neplăcute, deoarece începe să se piardă din colagen. Ultimele studii efectuate arată că se reduc cu 30% nivelurile de colagen în primii 5 ani după menopauză, ceea ce reprezintă un procent foarte mare.
-Se poate preveni sau încetini această pierdere?
-Pierderea colagenului se poate întârzia. Pentru început, există două tipuri de îmbătrânire. Prima este îmbătrânirea cronologică care nu poate fi evitată. A doua este fotoîmbătrânirea extrinsecă, care se asociază cu factori de mediu, precum: fumat, poluare sau absența folosirii fotoprotecției.
Medicii pot recomanda injectări pentru a stimula colagenul. Se pot administra suplimente de colagen, mai precis de colagen hidrolizat. S-a demonstrat că alte tipuri de colagen nu pot fi foarte eficiente.
Îngrijirea pielii la menopauză
Menopauza poate afecta hidratarea organismului. Se poate verifica nivelul de hidratare al pielii cu ajutorul unui test simplu. Acesta poartă denumirea de testul pliului de piele și se bazează pe viteza cu care aceasta se întoarce la normal după ce este ciupită.
,,Femeile la menopauză își pierd din hidratare.”
– Georgiana Gheba, medic dermatolog
Pentru a aplica testul pliului de piele, se ia pielea de pe partea dorsală a mâinii și se ridică. Dacă în momentul în care i se dă drumul, se întoarce imediat în jos înseamnă că ești hidratat corespunzător. Când rămâne un pic mai sus înseamnă că nu te-ai hidratat suficient. Dacă durează de 3-4 ori mai mult să ajungă la forma inițială arată că există o ușoară deshidratare. În acest caz, ai nevoie să bei o cantitate mai mare apă și să iei o serie de măsuri pentru a te hidrata mai bine.
Poți adopta mai multe obiceiuri simple pentru a-ți hidrata pielea, cum ar fi: asigurarea unui somn de 7-9 ore, folosirea permanentă a unei creme de protecție solară, utilizarea unui umidificator și exfolierea periodică pentru a înlătura celulele moarte.
Îngrijirea pielii la menopauză se poate realiza prin aplicarea a câteva creme specifice. Cremele cu peptide, care sunt un tip de proteine tăiate în bucăți de dimensiuni reduse, pot ajunge în piele și pot stimula fibroblastul pentru a produce colagen.
De asemenea, retinoizii pot ajuta regenerarea celulară. Aceștia pot fi eficienți deoarece după vârsta de 30 de ani pielea nu se mai regenerează atât de bine. Pielea nu se mai regenerează la 28 de zile, ci la aproximativ 45-46 de zile. Practic, devine puțin mai ternă.
La menopauză, acidul hialuronic din derm se reduce. În această situație, se poate opta pentru creme cu acid hialuronic.
Ai aici toate edițiile sezonului 7 MediCOOL, emisiune difuzată de Antena 1 și disponibilă online exclusiv în AntenaPLAY.
Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.