Este foarte important să știm cum să ne protejăm de aerul poluat de afară. Oana Neneciu, coordonatorul unei platforme de monitorizare a aerului, a explicat în platoul MediCOOL care sunt principalii poluanți din exterior și ce măsuri trebuie să luăm împotriva lor. Iată ce sfaturi utile au oferit specialiștii.
Puțini sunt cei care acordă o atenție sporită aerului pe care îl respiră. De cele mai multe ori, acesta este contaminat cu principalii factori poluanți, care ne pun viața în pericol. Specialiștii sunt de părere că trebuie să cunoaștem soluțiile prin care să ne protejăm de poluarea de zi cu zi.
Care sunt principalii factori care poluează aerul
Episodul 5 din sezonul 4 MediCOOL s-a bazat în totalitate pe aerul poluat din exterior și interior. În platoul emisiunii au fost invitați specialiști ce au oferit sfaturi utile în ceea ce privește poluarea și metodele de precauție.
Oana Neneciu, coordonatorul unei platforme de monitorizare a aerului, a vorbit despre principalii poluanți de afară și cum ne ferim de ei. Adesea, aerul din exterior este poluat în marile orașe, lucru care ne poate afecta sănătatea. Principalele organe afectate de factorii poluanți sunt plămânii.
Trebuie să știm că cel mai periculos aer pe care îl respirăm este în lunile de toamnă, iarnă și primăvară. În această perioadă obișnuim să folosim încălzirea centralizată și să utilizăm mai des mașina. De asemenea, există și activități industriale care afectează calitatea aerului.
Particulele în suspensie sunt principalii poluanți ai aerului, potrivit specialiștilor. Aceștia pot fi monitorizați cu ajutorul unor senzori speciali.
Un alt lucru susținut de Oana Neneciu este faptul că nu există aer curat în București. Sunt zile în care calitatea aerului este mai bună, dar și zile în care acesta este destul de poluat. Din cauza aglomerației, a numărului mare de mașini și de locuințe sunt prezenți constant o mulțime de factori poluanți.
Cum ne protejăm de aerul poluat de afară
Pentru a ne da seama dacă trăim într-un mediu plouat trebuie să deschidem geamul pentru a observa mirosul. Dacă există un parfum de gaz sau de ars înseamnă că avem surse de plouare în zona locuinței noastre.
În acest caz putem să sesizăm autoritățile. Garda de Mediu sau Poliția se vor ocupa de problema aerului poluat.
Principala măsură pe care o putem lua pentru a ne proteja de aerul poluat de afară este să închidem geamurile locuinței. În plus, Oana Neneciu recomandă să urmărim platformele de monitorizare a calității aerului.
Persoanele care suferă de alergii, asm sau afecțiuni respiratorii trebuie să fie foarte atente la aerul pe care îl respiră afară. Dacă în casa putem folosi purificatorul de aer pentru a ne feri de factorii poluanți, în exterior trebuie să apelăm la masca de protecție.
De asemenea, aerul poluat poate avea efecte pe termen lung sau scurt și asupra copiilor. Medicii au tras un semnal de alarmă pentru părinți. De la an la an se vede o intensificare a cazurilor de asm sau boli respiratorii cronice la copii.
Ai aici toate edițiile sezonului 4 MediCOOL, emisiune difuzată de Antena 1 și disponibilă online exclusiv în AntenaPLAY.
Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.