Unele ocupații necesită un program pe parcursul nopții. În aceste circumstanțe poate fi dificil să te odihnești în mod corespunzător. Doctorul Mihail Pautov a vorbit despre metode prin care îți poți regla ritmul circadian, în a noua ediție din sezonul cinci MediCOOL. Află cum să ai un somn odihnitor după tura de noapte.
Mihail Pautov a vorbit despre tulburările de somn ce pot apărea în cazul persoanelor care lucrează în timpul nopții sau în ture de noapte, a oferit câteva soluții cu ajutorul cărora se poate regla ritmul circadian și a explicat cum îți afectează un program neregulat organismul.
Cum să ai un somn odihnitor după tura de noapte
O parte dintre oameni lucrează în ture de noapte. Există ocupații de care societatea are nevoie să se desfășoare în permanență. Printre cele mai frecvent întâlnite funcții care se regăsesc în această situație se numără cele de: pompieri, poliști, jandarmi, medici care fac gărzi sau recepționeri.
Deseori, se folosește programul de 24 de ore pentru tura de noapte, cu 48 de ore pauză. Corpului uman îi ia în medie 3-4 zile pentru a-și organiza un ritm circadian. Atunci când lucrezi 24 de ore cu 48 de ore pauză, devine aproape imposibil să-ți construiești un ritm. În acest caz, din nefericire, nu se poate găsi o soluție.
Dacă vrei să știi cum să ai un somn odihnitor după tura de noapte, gândește-te că singura variantă pentru persoanele care lucrează în timpul nopții sau în ture de noapte este să discute cu angajatorul. Astfel, poți găsi o modalitate prin care chiar dacă lucrezi noaptea, te asiguri că această muncă se întâmplă în fiecare noapte.
De asemenea, poți aplica protocolul ce poate fi urmat în cort, în pădure, dar într-un mod artificial. De exemplu, dacă începi munca în tura de noapte la ora 12 și la ora 8 termini, te întoci acasă. Păstrezi o vreme luminile. După care, chiar dacă este ora 11 sau 12 afară și soarele pe cer, poți încerca să faci întuneric cum se întâmplă noaptea în cort. Lași luminile jos, scazi temperatura camerei și, când te simți obosit, mergi la culcare. Poți dormi câteva ore. Ideal, se recomandă să te odihnești 8 ore.
Ce poți face după ce te trezești
După ce dormi 8 ore, te trezești și simulezi răsăritul soarelui. Pentru că afară este întuneric, poate părea contraintuitiv și poate deveni dificil să pui în aplicare acest lucru. Dar poți folosi un LED. Îl pornești, îl privești, aprinzi luminile în casă și mănânci micul dejun. Chiar dacă se întâmplă seara, pentru tine reprezintă un mic dejun. Dacă reușești să faci această simulare, creezi un ritm circadian, chiar dacă lucrezi în ture de noapte.
Dacă te întrebi cum să ai un somn odihnitor după tura de noapte, ia în considerare că este esențial să stabilești un ritm, mai exact, să găsești o modalitate prin care să poți lucra în fiecare noapte. Pentru corpul tău este mult mai bine să lucrezi în fiecare noapte și să dormi în fiecare zi. Este mai dăunător pentru organism să ai acest program haotic: 24 ore de muncă cu 48 de ore pauză.
,,Cel mai important este să reușim să dormim acele 8 ore pe noapte, ceea ce sper că o să faceți de acum încolo.” – Mihail Pautov, medic chirurg
Ai aici toate edițiile sezonului 5 MediCOOL, emisiune difuzată de Antena 1 și disponibilă online exclusiv în AntenaPLAY.
Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.