Cum recunoaștem un copil cu abilități înalte. Sfaturi de la Urania Cremene

Publicat: 21 martie 2023, 07:14

Episodul 6 din sezonul 4 MediCOOL a pus la dispoziție informații despre cum recunoaștem un copil cu abilități înalte. De altfel, Urania Cremene, creatoarea programului „All About Parenting”, a vorbit despre dezvoltarea copilului și abilitățile sale unice.

Creierul uman a fost un subiect dezbătut cu mare inters de către doctorul Mihail Pautov și invitații săi în episodul 6 din sezonul 4 MediCOOL. Gazda emisiunii susține că fiecare creier este diferit, mai ales în cazul copiilor.

Adesea, părinții obișnuiesc să caute în copiii lor semne care să le arate nivelul lor de inteligență sau abilitățile deosebite într-un anumit domeniu. Așadar, Urania Cremene a decis să ofere detalii importante despre cum recunoaștem un copil cu abilități înalte.

Înainte de a prezenta modalitățile prin care ne dăm seama dacă copilul are aptitudini remarcabile, trebuie să știm cum se definește, de fapt, un copil cu abilități înalte. Potrivit specialiștilor, toți copiii se nasc cu unele abilități, însă la doar 16% sunt înalte.

Competențele unui copil pot fi aflate prin intermediul unor teste psihometrice, începând de la vârstă de 6 ani. Așadar, aceasta este principala modalitate prin care părinții descoperă aptitudinile copilului într-o anumit zonă de desfășurare. Urania Cremene mai susține și că alimentația sănătoasă e foarte importantă în dezvoltarea celor mici.

Cum recunoaștem un copil cu abilități înalte

Putem recunoaște abilitățile înalte ale copilului nostru încă de la o vârstă foarte fragedă. Iată cum ne dăm seama că micuțul nostru are aptitudini deosebite:

Încă de când sunt mici, aceștia au tendința să se ridice mai repede, să gângurească și să meargă. Mai mult decât atât, au nevoie foarte des să se schimbe stimuli din cameră: sunetele, reacțiile.

Specialiștii susțin că micuții cu abilități înalte au tendința să se plictisească mai rapid sau să plângă mai mult decât ceilalți.

Odată cu înaintarea în vârstă, aproape de 5 ani, apar părerile proprii foarte bine susținute. În plus, aceștia folosesc un vocabular mai elevat, având un limbaj cu mult peste nivelul celorlalți de vârsta lor.

Dezvoltarea pasiunilor reprezintă un alt semn că micuțul este foarte inteligent. Deși nu acordă o mare atenție acestora în primii 6 ani de viață, abia după 12 ani este posibil să revină la unele pasiuni din perioada grădiniței.

Specialiștii sunt de părere că un copil cu abilități înalte începe să se cristalizeze și să își facă simțită prezența după vârsta de 12 ani. În plus, trebuie să știm că un copil cu competențe deosebite este mai creativ și inventiv.

Tot în episodul 6 din sezonul 4 MediCOOL, doctorul Mihail Pautov și invitații săi au oferit sfaturi profesorilor și învățătorilor. Gazda emisiunii a declarat că este important ca un dascăl să știe că fiecare copil este diferit în felul său.

De asemenea, specialistul a dat câteva sfaturi utile și părinților. Aceștia trebuie să încurajeze și să susțină abilitățile pe care copiii lor le dezvoltă le-a lungul timpului.

Ai aici toate edițiile sezonului 4 MediCOOL, emisiune difuzată de Antena 1 și disponibilă online exclusiv în AntenaPLAY.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Cum scapi de bărbia dublă. Metode eficiente de tratament pentru gușă
Cum scapi de bărbia dublă. Metode eficiente de tratament pentru gușă
Tratamentul medicamentos pentru bolile cardiovasculare. Care sunt riscurile administrării fără recomandarea medicului
Tratamentul medicamentos pentru bolile cardiovasculare. Care sunt riscurile administrării fără recomandarea medicului
Cum se măsoară tensiunea arterială. Care sunt recomandările
Cum se măsoară tensiunea arterială. Care sunt recomandările
PARTENERI