Cum poți preveni infecțiile transmise de animalele de companie. Care sunt sfaturile medicilor veterinari pentru a evita aceste boli

Publicat: 12 octombrie 2024, 08:24 / Actualizat: 15 octombrie 2024, 18:33

Dacă adăpostești un animal domestic în casă, este important să-i faci controale veterinare periodice pentru a evita răspândirea bolilor. Alexandru Neacșu, medic veterinar, a fost invitatul medicului specialist Mihail Pautov, în episodul 4, din sezonul 7, la MediCOOL. Află cum poți preveni infecțiile transmise de animalele de companie.

Alexandru Neacșu a discutat despre bolile care pot fi luate de la animalele de companie, a oferit câteva sfaturi pentru a le preveni și a explicat de ce câinii prezintă un risc mai mare decât pisicile de a transmite infecții la oameni.

Cum poți preveni infecțiile transmise de animalele de companie

Deținerea unui animal de companie poate aduce numeroase beneficii sănătății. De exemplu, poate crește durata de viață și te poate ajuta să te relaxezi. Însă, dacă nu sunt îngrijite corespunzător, animalele pot infecta oamenii cu diferite boli. Contactul cu câinii și pisicile poate răspândi: boli parazitare, boli infecțioase, bacterii și infecții fungice.

De foarte multe ori, oamenii au tentația să creadă că atunci când pisica stă în casă, nu are nevoie să fie deparazitată sau vaccinată. Deși pisica nu ia contact cu mediul exterior, oamenii fac acest lucru, de aceea pot aduce pe încălțări, haine și mâini diverși agenți patogeni.

În mod normal, dacă nu deții un animal, agenții patogeni rămân pe hol. Însă, dacă ai unul și nu dezinfectezi zona imediat, animalul poate trece peste suprafața contaminată și poate contracta agenții externi dăunători. Totodată, atât câinii, cât și pisicile pot lua infecții atunci când ies din casă.

Cum poți avea grijă de animalele de companie

Dacă te întrebi cum poți preveni infecțiile transmise de animalele de companie, gândește-te că de multe ori, devin gazde intermediare. Acestea capătă boli infecțioase sau boli parazitare, pe care ulterior le transmit oamenilor.

-Cum se pot preveni infecțiile care pot fi purtate de animalele de companie?
-Pisica are nevoie să fie deparazitată constant. Deparazitarea se recomandă o dată la 3-4 luni, chiar dacă animalul stă doar în casă. Dacă se plimbă în afara casei, este foarte importantă și deparazitarea externă pentru purici și căpușe, care se face lunar. Există variante multiple pentru a realiza acest lucru dintre care o poți alege pe cea mai potrivită pentru animalul tău de companie. Există comprimate, soluții spot-on care se pot pune la ceafă sau zgărzi. În plus, este indicată administrarea unui vaccin anual.

,,În fiecare lună, trebuie să deparazităm extern pisica.”

– Alexandru Neacșu, medic veterinar

-Există o diferență între pisici și câini în ce privește pericolul pe care îl pot reprezenta?
-Deoarece ies în fiecare zi din casă, câinii sunt mai predispuși să aducă paraziți, boli infecțioase, boli parazitare, infecții fungice și bacterii.

Dacă te întrebi cum poți preveni infecțiile transmise de animalele de companie, reține că pentru a îngriji un câine, ai nevoie să mergi puțin mai des cu el la veterinar. În același timp, în cazul unei pisici, lucrurile sunt mai simple. Chiar dacă există un pericol în plus în cazul câinelui, dacă îl deparazitezi, îl vaccinezi și ai grijă de acesta, nu ar trebui să apară probleme de sănătate.

Ai aici toate edițiile sezonului 7 MediCOOL, emisiune difuzată de Antena 1 și disponibilă online exclusiv în AntenaPLAY.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Pâinea albă vs. pâinea integrală: care sunt diferențele
Pâinea albă vs. pâinea integrală: care sunt diferențele
Ce este implantul dentar. Cui i se recomandă și cum se efectuează
Ce este implantul dentar. Cui i se recomandă și cum se efectuează
Efectele consumului excesiv de ceai de lămâie. Ce se întâmplă când bei o cantitate mare din această băutură
Efectele consumului excesiv de ceai de lămâie. Ce se întâmplă când bei o cantitate mare din această băutură
PARTENERI