Cum îți poți întări sistemul imunitar. Sfaturi pentru un stil de viață sănătos

Publicat: 22 decembrie 2023, 07:15

Sistemul imunitar este o rețea complexă de: organe, celule și proteine. ​​Acestea apără organismul împotriva infecțiilor și, în același timp, își projează propriile celule. Anumiți factori îi pot influența funcționarea. Află cum îți poți întări sistemul imunitar.

Sistemul imunitar reține fiecare germen pe care îl distruge. Astfel, îl poate recunoaște și distruge mai rapid dacă intră din nou în organism. Cu ajutorul unui stil de viață sănătos, îi poți îmbunătăți funcțiile.

Cum îți poți întări sistemul imunitar

Când funcționează la nivel optim, sistemul imunitar poate preveni îmbolnăvirile atunci când te expui la germeni. O serie de factori, precum: somnul, dieta, stresul și igiena îi pot influența performanța, din multe puncte de vedere. Orice schimbare la nivelul acestor comportamente poate afecta serios funcția imunitară, conform Kemin.

Dacă ai tendința de a te îmbolnăvi când muncești sau înveți mai multă vreme, probabil că sistemul tău imunitar este slăbit din cauza: stresului, lipsei de somn, alimentației excesive sau comportamentelor neigienice. De aceea, se recomandă să adopți un stil de viață mai sănătos, iar dacă descoperi că ai unele puncte slabe, să încerci să le ameliorezi, urmând sfaturile specialiștilor.

Fă exerciții fizice

Dacă te întrebi cum îți poți întări sistemul imunitar, gândește-te că exercițiul fizic este o modalitate simplă de a-l întări. Poate reduce nivelul de stres și poate diminua șansele de a dezvolta: osteoporoză, boli de inimă și anumite tipuri de cancer. Aproximativ o jumătate de oră pe zi poate fi suficientă. Orice tip de mișcare poate fi utilă, inclusiv: mersul pe bicicletă, mersul pe jos, yoga sau înotul.

Consumă alimente colorate natural

Legumele și fructele colorate au un conținut ridicat de antioxidanți. Acești nutrienți protejează împotriva radicalilor liberi, molecule care pot avea efecte dăunătoare asupra celulelor. Pentru a obține cât mai mulți antioxidanți, consumă: portocale, ardei grași verzi, broccoli, kiwi, căpșuni, morcovi, pepene verde, pepene galben, papaya și verdețuri.

De asemenea, evită alimentele care scad imunitatea. Printre acestea se numără: cafeina, carnea procesată, carnea roșie, băuturile îndulcite, cerealele rafinate și alimentele prăjite.

Asigură-te că dormi suficient

Sistemul imunitar are nevoie de odihnă pentru a lupta împotriva bolilor. Se recomandă ca adulții să doarmă aproximativ 7 până la 9 ore pe noapte. Este indicat să respecți un program regulat de culcare, să rămâi activ în timpul zilei, să eviți să bei cofeină și alcool în apropierea orei de culcare și să păstrezi dormitorul la o temperatură plăcută.

Menține o greutate optimă

Excesul de greutate poate afecta modul în care funcționează corpul, potrivit WebMD. Obezitatea se asociază cu funcții imune afectate. Poate scădea eficacitatea vaccinului pentru numeroase boli, inclusiv: gripă, hepatită și tetanos.

Limitează consumul de alcool

Dacă vrei să afli cum îți poți întări sistemul imunitar, amintește-ți că alcoolul consumat în exces îl poate slăbi și te poate face să te îmbolnăvești mai frecvent. De obicei, mai mult de două băuturi pe zi pentru bărbați și mai mult de o băutură pentru femei poate reprezenta o problemă.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Legătura dintre tulburările de somn și diabet. Cum afectează lipsa odihnei metabolismul
Legătura dintre tulburările de somn și diabet. Cum afectează lipsa odihnei metabolismul
Numărul femeilor sub 50 de ani diagnosticate cu cancer de sân este în creștere. Ce arată un nou raport
Numărul femeilor sub 50 de ani diagnosticate cu cancer de sân este în creștere. Ce arată un nou raport
Obiceiuri care îți afectează somnul. Ce te împiedică să te odihnești corespunzător
Obiceiuri care îți afectează somnul. Ce te împiedică să te odihnești corespunzător
PARTENERI