Antena

Alimente care previn constipația. Metode naturale de tratament pentru această tulburare digestivă

Simina Dragut
Simina Dragut
Publicat: 16 septembrie 2024, 12:32 / Actualizat: 16 octombrie 2024, 13:43

Alimentația dezechilibrată poate cauza constipație. Carmen Brumă, tehnician nutriționist și antrenor fitness, și Mihail Pautov, medic chirurg, au discutat despre alimente care previn constipația în episodul 1, din sezonul 7, la MediCOOL.

Reclamă

Carmen Brumă și Mihail Pautov au explicat care sunt simptomele constipației și au vorbit despre alimentele benefice pentru sănătatea sistemului digestiv. Acestea previn și combat tulburările digestive datorită nutrienților pe care îi conțin.

Alimente care previn constipația

Constipația se împarte în două tipuri. Primul tip de constipație poate fi provocat de o lipsă de tonus a mușchilor intestinului gros. Al doilea tip poate fi cauzat de un tranzit intestinal neregulat, spasmotic și poartă denumirea de constipație spastică. Ambele cazuri necesită pentru tratament fibre solubile, fibre insolubile și apă.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Pentru a reduce riscul de constipație poți mânca mai multe alimente bogate în fibre, care pot fi benefice indiferent dacă ai sau această tulburare digestivă. Acestea se pot integra în alimentație sub mai multe forme.

De regulă, pentru a trata constipația, este important să bei multă apă pentru ca fibrele, mai ales fibrele solubile, să se umfle și să stimuleze pereții intestinului pentru a elimina scaunul.

Reclamă

De asemenea, schimbările în alimentație au nevoie să fie completate de includerea activității fizice în rutină zilnică. Mișcarea susține mușchii abdominali, care sprijină peristaltismul colonului.

Fructe uscate

Fructele uscate, cum ar fi prunele uscate sau smochinele uscate, sunt alimente care previn constipația. Acestea includ ambele tipuri de fibre și un tip de zahăr, denumit sorbitol. Sorbitolul stimulează peristaltismul, mai exact contracția naturală a intestinului, care împinge scaunul să înainteze.

Pere

Perele conțin 5-6 grame de fibre în o sută de grame și sunt foarte bune inclusiv pentru ameliorarea constipației. Acestea se pot consuma într-un amestec simplu, format din: salată, nuci și bucăți mici de brânză de capră. Brânza de capră este recunoscută pentru conținutul de calciu și magneziu, două minerale care ajută contracția musculară, inclusiv cea a intestinului.

Reclamă

Cafea

Cafeina din cafea este foarte utilă pentru stimularea contracției mușchilor, stimularea mișcărilor intestinului și relaxarea sfincterelor. Din acest motiv, consumul său poate trata constipația și-ți poate oferi niveluri ridicate de energie.

Semințe de psyllium

Semințele de psyllium absorb foarte multă apă și conțin 70% fibre solubile și 30% fibre insolubile. Fibrele acestea nu se digeră și nu provoacă crampe și balonare. Semințele de psyllium sunt foarte utile atunci când suferi de tulburări digestive și se regăsesc printre aceste alimente care previn constipația. Pentru consum, au nevoie de hidratare pentru a obține o rețetă simplă denumită icre de psyllium, pe care le poți mânca pe pâine. La prepararea acestora se pot adăuga câteva ingrediente, cum ar fi: ceapă, ulei, sare și lămâie.

Foarte important, atunci când ai nevoie de remedii cu semințe de psyllium, hidratarea este esențială. Dacă nu le adaugi apă, aceste semințe pot avea efecte dăunătoare. Se pot bloca deoarece absorb apa din colon. Apa ocupă un rol major în asigurarea unui tranzit intestinal normal.

,,În general, atunci când vorbim de constipație, apa este esențială pentru că fibrele, în special fibrele solubile, au nevoie să se umfle, să se dizolve și, astfel să împingă pereții intestinului și să declanșeze acel reflex de eliberare.”

– Carmen Brumă, tehnician nutriționist și antrenor fitness

,,Vă rog să rețineți că nu doar soluțiile alimentare sunt singura salvare, e foarte important să ne mișcăm. Avem mușchi în interiorul abdomenului, care se activează și se mișcă atunci când mergem. Deci, un mers de 20-30 de minute în fiecare zi ne ajută pentru că împingem cu acea musculatură tot colonul și îi sprijinim peristaltismul. Aceste mâncăruri sunt pline de fibre diverse, variate, de toate tipurile.”

– Mihail Pautov, medic chirurg

Ai aici toate edițiile sezonului 7 MediCOOL, emisiune difuzată de Antena 1 și disponibilă online exclusiv în AntenaPLAY.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Beneficiile nutritive ale consumului de linte. De ce să incluzi în alimentație această leguminoasă
Beneficiile nutritive ale consumului de linte. De ce să incluzi în alimentație această leguminoasă
Beneficiile nutritive ale consumului de linte. De ce să incluzi în alimentație această leguminoasă
articol cu video
Când este normal să cadă părul și cât de mult păr e normal să cadă într-o zi
Când este normal să cadă părul și cât de mult păr e normal să cadă într-o zi
Când este normal să cadă părul și cât de mult păr e normal să cadă într-o zi
Beneficiile verzei de Bruxelles. De ce să incluzi în alimentație această legumă
Beneficiile verzei de Bruxelles. De ce să incluzi în alimentație această legumă
Beneficiile verzei de Bruxelles. De ce să incluzi în alimentație această legumă
Reclamă
PARTENERI
Frigărui cu brânză în felii de dovlecei și roșii cherry
Rețete Fel De Fel
Frigărui cu brânză în felii de dovlecei și roșii cherry
Pentru gustări simple și delicioase din zilele călduroase de vară îți propun o rețetă de frigărui cu brânză învelită în felii de dovlecei și roșii cherry. Este rețeta unui aperitiv sau o gustare caldă, proaspătă și savuroasă, cu arome mediteraneene, texturi contrastante și o prezentare elegantă. Aceste frigărui combină simplitatea legumelor proaspete cu savoarea brânzei topite. Toate sunt învelite într-un format ușor de servit și spectaculos vizual. Feliile subțiri de dovlecel sunt rulate în jurul cuburilor de brânză. Poți folosi halloumi, feta sau mozzarella. Toate acestea oferă o textură moale, dar elastică, cu margini ușor rumenite. Roșiile cherry aduc explozia de prospețime, dulceață și aciditate care echilibrează totul. Preparatul poate fi servit cald sau rece și este ideal ca aperitiv, pe un platou de vară. Merge bine și ca garnitură lângă carne sau chiar ca element central într-o masă vegetariană. Tot din dovlecel mai poți prepara și rețeta de rulouri cu prosciutto crudo. Este la fel de simplă și delicioasă, dar cu altă consistență și textură. Descrierea rețetei de frigărui cu brânză învelită în felii de dovlecei și roșii cherry Aceste frigărui sunt o adevărată declarație de vară. Pe fiecare bețișor, se întâlnesc aromele grădinii și gusturile unei vacanțe în sudul Italiei sau în Grecia. Acolo legumele coapte și brânzeturile locale se transformă în mici festinuri simple, dar spectaculoase. Feliile de dovlecel, fine și translucide, îmbracă brânza ca o panglică verde crud. Prin coacere, capătă o textură moale, ușor elastică, cu marginile ușor rumenite, iar aroma lor vegetală devine mai intensă, ușor dulceagă, cu accente de nuci crude. În interior, brânza începe să se topească lent, devine cremoasă, caldă și sărată, oferind un contrast seducător cu finețea legumelor. Dacă alegi o brânză cu personalitate (cum e halloumi sau cașcaval afumat), adaugi o notă ușor picantă sau afumată, ce ridică întregul ansamblu. Iar roșiile cherry – coapte ușor sau doar încălzite – pocnesc între dinți cu sucul lor dulce și acrișor, aducând acea explozie de prospețime care trezește toate celelalte gusturi. Ele sunt punctele de echilibru care leagă brânza și dovlecelul într-o armonie perfectă. Descoperă mai jos lista de ingrediente și modul de preparare pas cu pas al rețetei de frigărui cu brânză învelită în felii de dovlecei și roșii cherry.
icon