Colostrul, superalimentul pentru imunitate. Ce beneficii au suplimentele care îl conțin

Oana Antonescu
Oana Antonescu
Publicat: 9 ianuarie 2024, 06:00

Primul lapte secretat de mamifere se numește colostru și este considerat un superaliment pentru nou-născuți. Colostrul sub formă de supliment alimentar obținut de la bovine a câștigat popularitate ca soluție pentru creșterea imunității. Află cât de eficient este și beneficii reale are.

Reclamă

În sezonul rece, capacitatea de apărare a sistemului nostru imunitar împotriva infecțiilor este pusă la încercare și mulți oameni caută soluții rapide și ușoare de creștere a imunității. În 2020, industria globală a suplimentelor care susțin imunitatea a fost evaluată la peste 55 de miliarde de dolari și se estimează că va crește anual cu 11% până în 2028, potrivit unor statistici citate de publicația Fortune

Suplimentele alimentare care conțin colostru sunt promovate în ultima perioadă ca adjuvant în lupta cu infecțiile sezoniere, dar și pentru alte potențiale beneficii pentru sănătate. Cu toate acestea, specialiștii au opinii împărțite despre colostrul administrat ca supliment. Deși poate ajuta în unele probleme, alte beneficii nu au o susținere științifică solidă. 

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Ce este și ce conține colostrul

Cunoscut și ca „primul lapte”, colostrul este lichidul inițial produs de glandele mamare ale mamiferelor femele după naștere. El are o culoare gălbuie și o consistență mai densă decât laptele matern obișnuit. Producția de colostru are loc doar în primele zile după naștere, după care este înlocuit de laptele matern.

Colostrul este  bogat în substanțe nutritive menite să-i ofere nou-născutului o doză puternică de nutrienți și să-i sprijine sistemul imunitar în primele zile de viață. Aceste substanțe sunt esențiale pentru creștere și dezvoltare și, totodată, îl ajută să se adapteze la mediul extern. De aceea, este recomandat ca nou-născuții să fie hrăniți cu colostru în primele ore sau zile după naștere, dacă este posibil.

Reclamă

În compoziția colostrului se găsesc proteine, grăsimi, carbohidrați, vitamine, minerale și anticorpi esențiali care acționează ca o primă vaccinare naturală. Aceste substanțe nutritive sunt esențiale pentru creșterea și dezvoltarea nou-născutului și îl ajută să se adapteze la mediul extern.

Colostrul conține mai mulți nutrienți decât laptele matern secretat ulterior. El include: 

  • anticorpi (imunoglobuline) transmiși de la mamă care protejează nou-născutul de anumite boli;
  • proteine esențiale pentru creșterea și dezvoltarea nou-născutului care includ lactoferina, lactalbumina și caseina;
  • factori de creștere care ajută la dezvoltarea și regenerarea țesuturilor;
  • vitamine și minerale esențiale, cum ar fi vitamina A, vitamina D, vitamina E, vitamina K, fier, zinc și altele;
  • grăsimi sănătoase, inclusiv acizi grași esențiali, care sunt importante pentru dezvoltarea sistemului nervos;
  • carbohidrați, în special lactoză și oligozaharide, care hrănesc nou-născutul.
Reclamă

Compoziția exactă a colostrului poate varia ușor între diferitele specii de mamifere.

Ce conțin și cum se obțin suplimentele cu colostru

Colostrul matern a inspirat o întreagă categorie de suplimente alimentare și superalimente care își propun să sprijine imunitatea și să mențină sănătatea generală. Majoritatea produselor disponibile pe piață conțin colostru bovin, iar câteva provin de la capre. Aceste tipuri de colostru au o compoziție asemănătoare colostrului uman. 

Obținerea suplimentelor alimentare urmează câțiva pași:

  • Colectarea. Colostrul este colectat în primele zile după naștere, când concentrația de nutrienți și anticorpi este maximă; 
  • Procesarea. Colostrul este supus unui proces de filtrare și pasteurizare pentru a elimina impuritățile și a distruge microbii;
  • Deshidratarea. Colostrul procesat este deshidratat sau liofilizat pentru a obține o formă stabilă și ușor de administrat;
  • Fabricarea suplimentelor. Pulberea sau extractul liofilizat este apoi utilizat pentru a produce suplimente sub formă de pulbere, capsule sau tablete.

Colostrul sub formă de suplimente au o compoziție diferită, care variază în funcție de procesul de producție și de sursa de colostru. De aceea, este recomandat să alegi astfel de suplimente de la producători de încredere, care respectă standardele de calitate. 

Ce beneficii are colostrul sub formă de suplimente 

Studiile privind beneficiile colostrului bovin sunt limitate, însă există câteva motive bune pentru care ai putea include acest supliment în alimentație. 

Recent, cercetările au arătat că suplimentele care conțin colostru pot ajuta la reducerea diareei acute și la prevenirea infecțiilor respiratorii sezoniere, a spus pentru revista Fortune dr. Jesse Bracamonte, medic specialist în medicină de familie la Mayo Clinic. 

Specialistul nu ezită să-l recomande pacienților săi, cu excepția situației în care există o alergie la produsele lactate sau o intoleranță la lactoză. În astfel de cazuri, colostrul bovin nu este o opțiune. „Nu descurajez pe nimeni; are beneficii, așa cum au multe suplimente și alimente: proteine, grăsimi, minerale, antioxidanți și vitamine care ajută organismul”, spune dr. Bracamonte.

Keri Gans, nutriționist-dietetician cu sediul în New York și autoarea cărții „The Small Change Diet”, spune că nu are nicio obiecție împotriva suplimentelor cu colostru, dar crede că sunt necesare cercetări suplimentare pentru a confirma puterile sale vindecătoare. „Dacă oamenii se grăbesc să le ia în speranța că le vor aduce toate beneficiile pentru  sănătate – adică sănătatea sistemului imunitar -, ar putea fi nevoie să se gândească mai bine. Există cercetări preliminare, dar sunt la început”, spune ea. 

Sprijină sistemul imunitar

Colostrul este bogat în imunoglobuline, anticorpi care ajută la protecția împotriva infecțiilor. Deși studiile sunt limitate sau sunt de mici dimensiuni, dovezile sunt suficient de convingătoare pentru a susține efectele benefice ale colostrului în susținerea imunității. 

Un studiu de 12 săptămâni realizat pe 35 de alergători adulți a arătat că administrarea zilnică a unui supliment cu colostru bovin a crescut cu 79% cantitatea de anticorpi IgA în salivă, în comparație cu nivelurile inițiale. Cercetătorii susțin că nivelurile crescute de IgA în salivă pot întări imunitatea și pot îmbunătăți capacitatea organismului de a lupta împotriva infecțiilor tractului respirator superior. 

Un alt studiu susține că administrarea de colostru poate reduce durata și severitatea simptomelor de infecții respiratorii superioare. Colostrul poate fi luat la schimbarea de sezoane, când amenințarea acestor infecții este mai mare, spune dr. Jesse Bracamonte. „Nu trebuie să-l iei zilnic și constant, dar dacă vrei să previi infecțiile respiratorii și să-ți sprijini imunitatea, poți să-l iei pe termen lung”, recomandă medicul. 

Susține sănătatea digestivă

Colostrul conține factori de creștere și enzime care ajută la absorbția nutrienților și menținând integritatea mucoasei intestinale. În plus, imunoglobulinele pot asigura protecție împotriva infecțiilor digestive cu virusuri și bacterii, iar lactoferina este o proteină cu proprietăți antimicrobiene. Împreună, ele contribuie la menținerea unui mediu intestinal sănătos.

Potrivit unor studii, anumiți compuși din colostrul bovin pot contribui la prevenirea diareei asociate infecțiilor bacteriene și virale. Persoanele care se confruntă cu diaree acută ar putea beneficia de efectele benefice ale colostrului asupra intestinului. Alte cercetări susțin că acesta ar avea și proprietăți antiinflamatoare, ceea ce poate contribui la reducerea inflamației tractului digestiv și la atenuarea simptomelor asociate cu boli inflamatorii intestinale.

Grăbește recuperarea musculară

Colostrul sub formă de suplimente alimentare este foarte popular printre atleți și sportivi de performanță. Se crede că acesta ar putea ajuta la recuperarea musculară și la reducerea inflamației după exerciții fizice intense. 

Efectul s-ar putea datora proteinelor de înaltă calitate din compoziția colostrului. Ele sunt esențiale pentru refacerea și repararea țesuturilor musculare după efort fizic. Totodată, factorii de creștere pe care îi conține pot juca un rol în regenerarea țesutului muscular, iar proprietățile sale antiinflamatoare contribuie la diminuarea durerii musculare.

Cu toate acestea, efectul benefic al colostrului asupra recuperării musculare este încă subiectul unor studii și dezbateri în comunitatea științifică. Rezultatele cercetărilor variază, iar concluziile nu sunt clare deocamdată. Înainte de a lua orice supliment alimentar, este recomandat să consulți un medic pentru a te asigura că este potrivit nevoilor și situației individuale.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Alimente pentru sănătatea colonului. Cum pot sprijini funcțiile sistemului digestiv
Alimente pentru sănătatea colonului. Cum pot sprijini funcțiile sistemului digestiv
Alimente pentru sănătatea colonului. Cum pot sprijini funcțiile sistemului digestiv
articol cu video
Cum apar afecțiunile gastrointestinale. Cauze, simptome, metode de prevenție și tratament
Cum apar afecțiunile gastrointestinale. Cauze, simptome, metode de prevenție și tratament
Cum apar afecțiunile gastrointestinale. Cauze, simptome, metode de prevenție și tratament
Ce este rinita. Tipuri, cauze și tratamente
Ce este rinita. Tipuri, cauze și tratamente
Ce este rinita. Tipuri, cauze și tratamente
Reclamă
PARTENERI
icon