Cele mai frecvente boli la bărbați. Ce probleme de sănătate afectează sexul masculin

Oana Antonescu
Oana Antonescu
Publicat: 17 octombrie 2023, 06:04

Bărbații sunt, în general, mai puțin preocupați de propria sănătate, în comparație cu femeile, motiv pentru care sunt mai predispuși la anumite boli. Ei se confruntă și cu afecțiuni specific masculine. Află care sunt cele mai frecvente boli la bărbați.

Reclamă

Grija pentru sănătate nu este pe primele locuri în topul priorităților masculine. Spre deosebire de femei, bărbații nu acordă prea multă importanță controalelor medicale periodice și alimentației. De asemenea, muli dintre ei nu apelează la medici de la primele semne de boală și ajung să fie diagnosticați în stadii avansate, când opțiunile terapeutice sunt mai limitate.

Cele mai frecvente boli la bărbați

La problemele de sănătate cu care se confruntă bărbații contribuie și alți factori comportamentali, cum ar fi:

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ
  • Fumatul, un viciu de patru ori mai întâlnit la bărbați decât la femei în România, potrivit datelor din Profilul de țară din 2019 în ceea ce privește sănătatea, publicat de Comisia Europeană;
  • Consumul de alcool, în special cel excesiv fiind o problemă în rândul bărbaților români;
  • Asumarea de riscuri, care îi predispune la accidente și traumatisme, dar și la consum de substanțe interzise. Asumarea de riscuri poate fi corelată cu hormonul masculin testosteron, dar și cu stereotipurile culturale. 

Din toate aceste motive, corelate cu unele biologice, bărbații au o predispoziție mai mare decât femeile la anumite afecțiuni. În plus, există câteva boli care afectează în mod particular sexul masculin. Iată care este topul celor mai frecvente boli la bărbați, potrivit specialiștilor centrului medical academic Cleveland Clinic, din SUA.

Reclamă

Bolile cardiovasculare

Afecțiunile inimii și ale vaselor de sânge sunt principala cauză de deces atât în rândul bărbaților, cât și al femeilor din România și în lume. Cu toate acestea, procentul bărbaților afectați de bolile cardiovasculare este mai mare. Infarctul și accidentul vascular cerebral sunt cele mai periculoase consecințe ale acestor afecțiuni.

Cum se pot proteja bărbații împotriva bolilor cardiovasculare? În primul rând, printr-un stil de viață echilibrat, spune dr. Daniel Sullivan, specialist în medicină de familie, medicină internă și geriatrie. „Riscul tău scade dacă urmezi o dietă mai bogată în vegetale și mai puțin în produse de origine animală, dacă faci exerciții în mod regulat și dacă nu fumezi”, detaliază dr. Sullivan. 

De asemenea, este important să mergi periodic la controale medicale de rutină pentru a verifica dacă ai factori de risc pentru bolile cardiovasculare, așa cu sunt nivelul crescut de colesterol, glicemia mărită și hipertensiunea arterială. 

Reclamă

Cele mai frecvente boli la bărbați: diabetul

Peste o jumătate de miliard de oameni de pe glob suferă de diabet, iar numărul este într-o continuă creștere. „A devenit o epidemie”, semnalează dr. Daniel Sullivan. În România, unul din 9 adulți are diabet zaharat, iar bărbații primesc acest diagnostic mai des decât femeile. 

Multe persoane nu știu că au diabet și îl descoperă întâmplător, cu prilejul analizelor uzuale sau abia după ce se instalează complicațiile lui. Diabetul netratat poate duce la boli cardiace, accident vascular cerebral, boală renală (nefropatie diabetică), probleme nervoase (neuropatie diabetică) și oculare (retinopatie diabetică) și altele. Corectarea obiceiurilor nesănătoase și medicamentele poate ajuta la gestionarea diabetului sau la încetinirea progresiei lui. 

Cancerul pulmonar

Cancerul de plămâni sau, mai corect, cancerul bronhopulmonar, este cea mai frecventă afecțiune oncologică la bărbați, potrivit datelor GLOBOCAN din 2020. Totodată, el provoacă și cele mai multe decese prin cancer în rândul bărbaților.

În 9 din 10 cazuri, fumatul este principala cauză de apariție a acestui tip de cancer. Un fumător de țigări este de 15-20 de ori mai predispus la cancer pulmonar decât un nefumător. Riscul este direct proporțional cu numărul de țigări fumate zilnic. Inclusiv fumatul pasiv este un factor de risc.  

Dacă este depistat în stadii incipiente, cancerul pulmonar poate fi vindecat. Însă, în foarte multe cazuri, el se răspândește rapid și este diagnosticat în stadii avansate, când tratamentele au beneficii limitate. Mai puțin de jumătate dintre bolnavi supraviețuiesc cancerului de plămâni la un an de la diagnostic.

Cele mai frecvente boli la bărbați: cancerul de prostată

Deși este o glandă de foarte mică, de mărimea unei nuci, prostata poate crea multe neplăceri bărbaților. Una dintre cele mai grave este cancerul de prostată. În medie, unul din 8 bărbați primește acest diagnostic. În România, cancerul de prostată este al doilea cel mai diagnosticat cancer la bărbați, după cel pulmonar.

Tumorile prostatei au o creștere lentă și apar de obicei la vârste înaintate, potrivit dr. dr. Daniel Sullivan. El poate fi tratat cu succes dacă este detectat în stadiile incipiente. Cu toate acestea, în unele cazuri, cancerul de prostată poate fi agresiv și se răspândește în alte părți ale corpului.

Cancerul de prostată poate fi asimptomatic în stadiile sale incipiente, ceea ce face dificilă depistarea timpurie. Pe măsură ce progresează, pot apărea simptome precum: 

  • dificultăți la urinare;
  • urinări frecvente sau urgente;
  • durere, arsură sau disconfort în timpul urinării;
  • prezența sângelui în urină sau în ejaculare;
  • dureri în regiunea pelviană sau a spatelui;
  • pierdere în greutate neintenționată și oboseală (în stadiile avansate).

Hiperplazia benignă de prostată

După vârsta de 50 de ani, peste jumătate dintre bărbați se confruntă cu o altă problemă legată de prostată, numită hiperplazie benignă de prostată sau adenom de prostată. La bărbații de peste 80 de ani, prevalența poate ajunge la aproximativ 90%.

Hiperplazia benignă de prostată este o creștere anormală, dar necanceroasă a țesutului prostatei. Ca urmare, această glandă masculină se mărește în volum și comprimă uretra, provocând simptome urinare neplăcute, cum ar fi: dificultate la urinare, jet urinar slab, nevoia de a urina frecvent, mai ales noaptea, senzația de golire incompletă a vezicii urinare și nevoia bruscă și imperioasă de a urina. Simptomele similare celor din cancerul de prostată și numai investigațiile urologice pot stabili cauza lor exactă.

Cele mai frecvente boli la bărbați: cancerul testicular

Un alt cancer specific masculin, cancerul testicular este frecvent la bărbații tineri, spre deosebire de cel de prostată. El este cel mai diagnosticat tip de cancer în intervalul de vârstă 15-35 de ani. Vestea bună este că și acest cancer poate fi tratat cu succes în stadii incipiente. 

Cel mai frecvent semn al cancerului testicular este o umflătură nedureroasă la nivelul unuia dintre testicule. O examinare de numai 2 minute a zonei intime realizată o dată pe lună te poate ajuta să depistezi o eventuală modificare a testiculelor și să mergi la medic într-un timp cât mai scurt. 

Bolile cauzate de consumul de alcool

Bărbații consumă alcool mai des și în cantități mult mai mari decât femeile, iar acest lucru atrage după sine riscuri mari pentru sănătate. Mai ales dacă sunt consumate în exces, băuturi alcoolice pot să ducă sau să contribuie la apariția a numeroase boli. Alcoolul este un important factor de risc pentru:

  • cancerul de colon;
  • cancerul esofagian;
  • cancerul hepatic;
  • cancerul oral;
  • cancerul de prostată;
  • cancerul la gât.

Consumul de alcool poate, de asemenea, să contribuie la probleme de sănătate mintală cum ar fi depresia și poate cauza disfuncții erectile și probleme de fertilitate. 

„Realitatea este că alcoolul este un toxină. Nicio cantitate nu este cu adevărat sigură de consumat, dar, cu cât bei mai mult alcool, cu atât ești mai susceptibil să dezvolți o boală legată de acesta”, spune dr. Sullivan.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Simptomele cancerului pulmonar. 10 semne pe care nu trebuie să le ignori
Simptomele cancerului pulmonar. 10 semne pe care nu trebuie să le ignori
Simptomele cancerului pulmonar. 10 semne pe care nu trebuie să le ignori
Cele mai bune băuturi care pot reduce nivelurile zahărului din sânge. De ce este indicat să le incluzi în dieta ta
Cele mai bune băuturi care pot reduce nivelurile zahărului din sânge. De ce este indicat să le incluzi în dieta ta
Cele mai bune băuturi care pot reduce nivelurile zahărului din sânge. De ce este indicat să le incluzi în dieta ta
Câte ouă poți mânca pe zi. Ce recomandări fac medicii de Paște
Câte ouă poți mânca pe zi. Ce recomandări fac medicii de Paște
Câte ouă poți mânca pe zi. Ce recomandări fac medicii de Paște
Reclamă
PARTENERI
icon