Creșterea sânilor la bărbați și băieți. Cauzele și tratamentul ginecomastiei

Oana Antonescu
Oana Antonescu
Publicat: 28 august 2023, 06:13

Mărirea în volum a țesutului mamar este o problemă frecventă la băieți în perioada adolescenței. De cele mai mult ori, ea nu reprezintă un motiv de îngrijorare. Ginecomastia, cum este denumită medical creșterea sânilor la bărbați, poate afecta și nou-născuții sau bărbații adulți pe măsură ce înaintează în vârstă. 

Reclamă

În mod fiziologic, și bărbații au țesut mamar, însă el este subdezvoltat în comparație cu al femeilor. Diferențele hormonale dintre sexe fac ca glandele mamare ale bărbaților să fie mai puțin dezvoltate din punct de vedere structural și funcțional. 

În timpul dezvoltării embrionare, aceste glande sunt prezente în ambele sexe. Însă, în timpul pubertății, nivelul hormonilor sexuali masculini crește și influența acestora face ca țesutul mamar să nu se dezvolte la fel de mult ca al femeilor. În schimb, la femei, glandele mamare se dezvoltă sub influența hormonilor feminini. 

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Ce este ginecomastia

Creșterea sânilor la bărbați sau băieți este denumită medical ginecomastie și nu este neapărat o boală în sine, cât o situație sau un simptom al altor afecțiuni. Termenul se referă la dezvoltarea excesivă a țesutului mamar la persoanele de sex masculin. Ea poate fi unilaterală sau bilaterală. 

Ginecomastia nu este o acumulare de grăsime la nivelul sânilor, ci de țesut mamar. Situația în care sânii se măresc din cauza grăsimii în exces se numește adipomastie sau pseudoginecomastie. De obicei, ea apare din cauza îngrășării. Ginecomastia trebuie diferențiată și de tumorile de sân sau de abcesele mamare, care au trăsături clinice și imagistice diferite. 

Reclamă

Ginecomastia este considerată benignă, adică necanceroasă, potrivit specialiștilor Johns Hopkins Medicine. Ea nu este legată de cancerul de sân. De altfel, acesta apare foarte rar la bărbați, însumând mai puțin de 1% din totalul cazurilor de cancer mamar.

În majoritatea cazurilor, umflarea sânilor la bărbați nu este alarmantă. Ea poate să dispară de la sine sau să fie tratată în funcție de cauza de apariție. Sunt însă și situații în care creșterea în volum a sânilor la bărbați și băieți semnalează afecțiuni mai grave, care impun un tratament. 

10 cauze pentru creșterea sânilor la bărbați 

Ginecomastia apare întotdeauna ca urmare a unui dezechilibru între hormonii estrogeni și testosteron. Acest dezechilibru se referă la un exces de estrogeni și un nivel scăzut de testosteron. El poate apărea din motive fiziologice, odată cu înaintarea în vârstă, sau din alte cauze. 

Reclamă

Iată care sunt cele mai comune 10 cauze ale ginecomastiei:

  1. Andropauza, etapa cunoscută și ca „menopauza masculină”, se caracterizează printr-o reducere a nivelului de testosteron din organism, de obicei după vârsta de 60 de ani;
  2. Anumite medicamente pot să modifice echilibrul estrogeni-testosteron, având ca efect secundar creșterea sânilor la bărbați: antidepresivele, antibioticele, chimioterapia, unele tratamente pentru cancerul de prostată, ulcer sau afecțiuni cardiovasculare, steroizii anabolizanți și drogurile;
  3. Boli de ficat;
  4. Boala renală;
  5. Cancerul pulmonar;
  6. Cancerul testicular;
  7. Tumori ale glandelor suprarenale sau glandei pituitare;
  8. Tulburările tiroidiene;
  9. Leziunile sau traumele;
  10.  Obezitatea.

Ginecomastia la copii

Dezvoltarea excesivă a țesutului mamar se poate produce la orice vârstă. Chiar și nou-născuții pot avea o formă de ginecomastie pe termen scurt. De cele mai multe ori, aceasta se întâmplă pentru că estrogenul mamei rămâne în sângele bebelușului pentru o perioadă de timp după naștere.

În timpul adolescenței, ginecomastia este o problemă comună, care apare pe fondul schimbărilor hormonale asociate pubertății. Până la jumătate dintre copiii cu vârste cuprinse între 12 și 16 ani se confruntă cu mărirea în volum a unuia sau a ambilor sâni, potrivit informațiilor publicate de Boston Children’s Hospital, unul dintre cele mai renumite spitale de pediatrie din lume. 

În cele mai multe cazuri, ginecomastia pubertară dispare într-un interval de 6 luni și până la 2-3 ani de la debut, fără tratamente medicale. Dacă sânii nu revin la dimensiunile normale și rămân neschimbați pe măsură ce copilul crește, sunt necesare investigații pentru a stabili cauzele și a prescrie un tratament adecvat. 

Ce simptome are ginecomastia sau creșterea sânilor la bărbați

Ginecomastia are mai multe grade de severitate. Ea poate avea aspectul unei umflături care se limitează în jurul areolei (gradul I) sau poate depăși marginile areolei (gradul II). În următorul stadiu, apare excesul de piele și o mărire moderată a sânilor (gradul III), iar cea mai vizibilă este ginecomastia în care sânii se măresc semnificativ și excesul de piele este mare.

Mărirea sânilor este principalul simptom al ginecomastiei. Adesea, sânii sunt asimetrici, ceea ce înseamnă că un sân poate fi mai mare decât celălalt sau poate avea o formă diferită. Spre deosebire de adipomastie (acumularea de grăsime la nivelul sânilor), ginecomastia poate crea disconfort. Zona din jurul areolei poate fi dureroasă sau sensibilă la atingere.

Tratamente pentru ginecomastie

În majoritatea cazurilor, creșterea sânilor la bărbați nu pune alte probleme decât de natură estetică și nu necesită tratament. Cu toate acestea, ginecomastia poate afecta stima de sine a bărbaților și băieților adolescenți. Ei pot dezvolta sentimente de rușine sau îngrijorare cu privire la aspectul lor fizic. Acest lucru poate duce la retragerea din activitățile sociale sau la evitarea expunerii corpului, ceea ce le va afecta relațiile sociale și calitatea vieții lor și relațiile sociale. De aceea, mulți dintre cei care se confruntă cu această problemă aleg să caute tratamente pentru a-și recăpăta încrederea în sine. 

Iată are sunt opțiunile terapeutice:

  • Dacă ginecomastia este efectul secundar al unui medicament, modificarea dozei, întreruperea lui sau găsirea unei alternative terapeutice va rezolva problema. Discută cu medicul tău înainte de a reduce doza sau a opri administrarea oricărui tratament;
  • Dacă ginecomastia este cauzată de o afecțiune dintre cele enumerate, tratarea acesteia poate duce la retragerea sau la reducerea țesutului mamar crescut în exces. Tratamentul adecvat al bolii subiacente poate ajuta la reglarea nivelurilor hormonale;
  • Terapia hormonală poate corecta dezechilibrele hormonale care au dus la creșterea sânilor la bărbați. Cu toate acestea, rezultatele pot varia în funcție de cauza și de gravitatea ginecomastiei;
  • Sunt situații în care dezechilibrul hormonal nu este reversibil cu terapiile hormonale sau acestea nu reduc suficient mărimea sânilor și nu rezolvă complet problema. Dacă ginecomastia afectează semnificativ aspectul fizic și stima de sine, intervenția chirurgicală poate fi o soluție pentru îndepărtarea excesului de țesut mamar și de piele.

Este important să consulți un medic pentru a determina cauza exactă a ginecomastiei și pentru a stabili cel mai potrivit plan de tratament în funcție de aceasta. 

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Transpirațiile nocturne: ce probleme pot semnala și când să te îngrijorezi
Transpirațiile nocturne: ce probleme pot semnala și când să te îngrijorezi
Transpirațiile nocturne: ce probleme pot semnala și când să te îngrijorezi
6 semne că ai deficit de progesteron. De ce este important acest hormon
6 semne că ai deficit de progesteron. De ce este important acest hormon
6 semne că ai deficit de progesteron. De ce este important acest hormon
Fibromul uterin: cauze, simptome și tratament
Fibromul uterin: cauze, simptome și tratament
Fibromul uterin: cauze, simptome și tratament
Reclamă
PARTENERI
icon