Numărul de cazuri de cancer pulmonar este în creștere din cauza poluării aerului. Cercetătorii au descoperit că boala afectează din ce în ce mai multe persoane care nu au fumat niciodată. Simptomele se pot dezvolta indiferent de alte caracteristici ale acestei categorii de persoane.
Potrivit International Agency for Research on Cancer (IARC), cancerul pulmonar la persoanele care nu au fumat niciodată țigări sau tutun este acum estimat a fi a cincea cea mai des întâlnită cauză de deces din categoria deceselor provocate de cancer la nivel global.
Numărul de cazuri de cancer pulmonar este în creștere din cauza poluării aerului
Studiul recent a fost susținut de cercetători ai IARC și a fost publicat în The Lancet Respiratory Medicine. Cele mai multe cazuri de adenocarcinom atribuite poluării aerului au fost identificate în Asia de Est, mai ales în China.
Cancerul pulmonar, în cazul persoanelor care nu fumează niciodată, apare aproape întotdeauna sub formă de adenocarcinom. Se poate identifica în peste 70% dintre cazuri. Acesta a devenit cel mai frecvent întâlnit dintre cele patru subtipuri principale ale bolii la nivel global. Ratele au fost observate indiferent de sexul biologic al pacienților.
„Odată cu scăderea prevalenței fumatului – așa cum s-a observat în Marea Britanie și SUA – proporția de cancere pulmonare diagnosticate în rândul celor care nu au fumat niciodată tinde să crească. Dacă proporția globală de adenocarcinoame atribuite poluării aerului înconjurător va crește, depinde de succesul relativ al strategiilor viitoare de reducere a consumului de tutun și a poluării aerului la nivel mondial.” a explicat Freddie Bray, autor principal al studiului și șef al Secției de Supraveghere a Cancerului al IARC, conform The Guardian.
Schimbările asociate producției de țigări și tiparelor de fumat din ultimele decenii pot influența tendințele incidenței cancerului pulmonar în funcție de subtip. Există potențiale dovezi cumulate ale unei legături cauzale între poluarea aerului și riscul ridicat de adenocarcinom.
Ratele cancerului pulmonar au crescut în cazul femeilor
În general, cancerul pulmonar este cel mai frecvent întâlnit tip de cancer. Adenocarcinomul a reprezentat 45,6% din cazurile globale de cancer pulmonar la bărbați. În cazul femeilor, a fost identificat în proporție de 59,7% din cazurile globale de cancer pulmonar în 2022. Cifrele asociate celor două categorii au fost de 39,0% și 57,1% în 2020.
În același timp, s-a observat o diferență în ce privește genul persoanelor implicate. Se estimează că ratele de incidență a cancerului pulmonar la bărbați s-au redus în majoritatea țărilor în ultimii 40 de ani. Ratele în cazul femeilor au prezentat o tendință de creștere continuă, potrivit Science Alert.
„Descoperirile noastre oferă o perspectivă pentru cei care doresc să dezvolte și să implementeze strategii pentru a controla tutunul și poluarea aerului, care sunt adaptate populațiilor cu rate ridicate de incidență a cancerului pulmonar sau cu riscuri generaționale în creștere.” a explicat echipa de cercetători.
Concluziile studiului evidențiază necesitatea unor studii viitoare pentru a identifica potențiali factori cauzali. Aceștia pot ajuta la schimbarea tiparelor de risc ale cancerului pulmonar.
Adenocarcinomul începe să se dezvolte în glande. Chiar dacă poate fi provocat de fumat, nu se află pe primul loc ca tip de cancer în cazul fumătorilor.
Cancerul pulmonar poate cauza mai multe simptome. Printre cele care apar în stadii incipiente și necesită un consult medical, se numără: durere în piept care se intensifică la efort, expectorație cu sânge sau cu spută de culoare ruginie, pierderea apetitului, pierdere inexplicabilă în greutate, dificultăți de respirație, tuse persistentă sau care se agravează, senzație de oboseală, stări de slăbiciune, respirație zgomotoasă, răgușeală și infecții cum ar fi bronșita și pneumonia care nu se vindecă sau recidivează periodic.