Antena

Cum te pot ajuta plantele adaptogene. Ce efecte pot avea asupra stresului și depresiei

Simina Dragut
Simina Dragut
Publicat: 12 octombrie 2023, 07:01

Simptomele stresului și depresiei împing multe persoane să caute alternative naturale pentru a le ameliora. Gazdele emisiunii, Carmen Brumă, antrenoare, și Mihail Pautov, medic chirurg, au discutat despre acest subiect în a șaptea ediție din sezonul cinci MediCOOL. Află cum te pot ajuta plantele adaptogene.

Reclamă

Carmen Brumă și Mihail Pautov au explicat cum funcționează plantele adaptogene, câteva exemple în platou, cum se pot administra, cum pot acționa în funcție de persoană și de ce este important să fie folosite numai sub supravegherea unui medic.

Cum te pot ajuta plantele adaptogene

Cercetările recente vizează proprietățile unor plante adaptogene, folosite de mii de ani în medicina tradițională a diferite țări. Plantele adaptogene au rolul de a ajuta organismul să se adapteze stresului din ce în ce mai prezent. Pot fi utile deoarece, în viitor, nivelul de stres nu se va diminua. Aceste plante nu conțin substanțe chimice, care pot cauza dependență.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Cele mai cunoscute și cele mai studiate plante medicinale sunt: busuioc sfânt, rădăcină de lemn dulce, rodiola, ginseng și ashwagandha. Plantele medicinale au caracter adaptogen. De asemenea, unele legume oferă aceste proprietăți adaptogene.

Plantele adaptogene reduc nivelul cortizolului, ajută la echilibrarea glandelor suprarenale, tonifică organismul, elimină oboseala și asigură un efect antioxidant. Te ajută să faci față mai bine stresului deoarece îmbunătățesc capacitatea de concentrare și atenție.

Reclamă

Busuioc sfânt

Dacă te întrebi cum te pot ajuta plantele adaptogene, gândește-te că busuiocul sfânt este un remediu folosit de acum 5000 de ani, fiind considerat planta vedetă din medicina ayurvedică. În Europa poartă denumirea de busuioc sfânt sau busuioc sacru. În medicina ayurvedică se numește tulsi. Are un miros de specific de busuioc deoarece reprezintă un tip de busuioc. Din plantă, poți utiliza: frunzele, florile și tulpina. Ajută în cazul stresului metabolic, fizic și psihic.

Se întrebuințează inclusiv în bucătărie. Îl poți adăuga în salată sub formă de frunze sau poți să-l consumi sub formă de pulbere și capsule. De asemenea, are un profil nutrițional foarte bun. Conține: vitamina A, vitamina B, vitamina C, calciu, zinc și magneziu.

Rădăcină de lemn dulce

Rădăcina de lemn dulce este recunoscută în special pentru proprietățile sale antiinflamatoare, inclusiv în cazul problemelor digestive. Dacă te confrunți cu stări de greață sau indigestie, rădăcina de lemn dulce poate fi eficientă și sprijină scăderea cortizolului.

Reclamă

Rodiola

Când te întrebi cum te pot ajuta plantele adaptogene, ia în considerare că rodiola este o plantă care crește la altitudini mari, în zonele muntoase, cu temperaturi foarte reci. Aceasta ajută organismul să reziste stresului provocat de temperaturile scăzute. Acționează la nivel celular, îmbunătățește capacitatea celulelor roșii de a distribui oxigenul și susține capacitatea de concentrare. Rodiola se consumă sub formă de pulbere sau capsule. O poți adăuga în: shake, salate, supe sau ceai.

,,Toate aceste variante de plante adaptogene le găsiți și sub formă de capsule.”

– Carmen Brumă, tehnician nutriționist și antrenor fitness

Ginseng

Ginseng, denumit științific panax ginseng, are o reputație de panaceu universal. Reprezintă un remediu vechi, folosit în țările asiatice de mii de ani. Conține compuși activi, numiți ginsenozide, care au efecte la nivelul glandelor suprarenale, pentru a le echilibra acțiunea.

Ashwagandha

Ashwagandha poate fi considerată cea mai studiată plantă adaptogenă, iar mulți experți o numesc vedeta adaptogenilor. Aceasta are efecte de calmare și de reducere a stresului. Reduce cortizolul într-un timp scurt de la administrare, te ajută să elimini stările de anxietate și să previi depresia.

Când vrei să știi cum te pot ajuta plantele adaptogene, gândește-te că în cazul femeilor aflate în perioada de premenopauză și menopauză, ashwagandha le ajută să reducă nivelul de cortizol și să aibă o stare mai bună de sănătate. În cazul bărbaților, stimulează secreția de testosteron prin același mecanism și scade cortizolul.

,,Cortizolul are efecte benefice dimineața. E bine să avem o secreție de cortizol dimineața, să ne facem activitatea fizică când ziua aduce stres pentru ca seara să scadă cortizolul.”

– Mihail Pautov, medic chirurg

Se recomandă administrarea de ashwagandha la prânz sau seara. Toții oamenii sunt diferiți deoarece există variabile genetice. Unele persoane care iau ashwagandha se simt calme și fericite seara. În cazul anumitor persoane, ashwagandha nu are nicio acțiune. În cazul altor persoane, ashwagandha poate da senzație de somnolență. Este foarte important să fii atent la reacțiile oricărui supliment pentru a vedea dacă te ajută sau are efecte adverse. Ashwagandha oferă efecte benefice asupra majorității oamenilor.

Cum acționează plantele adaptogene

Plantele adaptogene acționează asupra sistemului imunitar și sistemului hormonal. De aceea se recomandă să te consulți cu medicul tău dacă vrei să le consumi. Aceste plante se iau doar la indicația unui specialist, care îți cunoaște cel mai bine istoricul medical și medicația. Toate aceste plante pot să interacționeze cu diverse alimente.

Plantele adaptogene acționează sinergic, în combinație cu un stil de viață sănătos. De aceea se recomandă: să dormi un număr suficient de ore, să ai o alimentație variată și echilibrată și să te hidratezi corect. În acest context, o plantă administrată la recomandarea medicului, te poate ajuta.

Dacă vrei să știi cum te pot ajuta plantele adaptogene, ia în considerare că reprezintă suplimente, care sunt extrase naturale din plante. Acționează sinergic, însă pot acționa sinergic negativ cu medicația sau cu o boală. Este foarte important ca un medic să citească pentru a vedea cum funcționează concret în cazul tău. Acestea pot fi benefice, pot fi administrate cu precauție sau îți pot provoca efecte adverse.

,,Țineți cont de ce povestim aici, dar mereu sfătuiți-vă cu medicul vostru. E bine să o faceți pentru siguranța voastră.”

– Mihail Pautov, medic chirurg

,,Suplimentele alimentare nu pot face minuni, dar stilul de viață echilibrat și constant poate face minuni.”

– Carmen Brumă, tehnician nutriționist și antrenor fitness

Ai aici toate edițiile sezonului 5 MediCOOL, emisiune difuzată de Antena 1 și disponibilă online exclusiv în AntenaPLAY.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Numărul femeilor sub 50 de ani diagnosticate cu cancer de sân este în creștere. Ce arată un nou raport
Numărul femeilor sub 50 de ani diagnosticate cu cancer de sân este în creștere. Ce arată un nou raport
Numărul femeilor sub 50 de ani diagnosticate cu cancer de sân este în creștere. Ce arată un nou raport
Pozițiile corecte pentru un somn odihnitor. Cum este indicat să dormi
Pozițiile corecte pentru un somn odihnitor. Cum este indicat să dormi
Pozițiile corecte pentru un somn odihnitor. Cum este indicat să dormi
Terapia cu bere: în ce constă și la ce se folosește
Terapia cu bere: în ce constă și la ce se folosește
Terapia cu bere: în ce constă și la ce se folosește
Reclamă
PARTENERI
icon