De cele mai multe ori, nivelurile foarte mari de calciu, denumite științific hipercalcemie, nu provoacă semne în organism. Însă, dacă devin mult prea ridicate, pot cauza o serie de simptome, care îți pot afecta starea generală de sănătate. Află ce se întâmplă dacă ai prea mult calciu în organism.
Calciul ocupă un rol major în menținerea sănătății generale. Acesta poate contribui la formarea și întărirea oaselor și a dinților. În același timp, poate susține sănătatea mușchilor, nervilor și inimii. Însă, dacă se acumulează în cantități prea mari, poate determina probleme de sănătate.
Ce se întâmplă dacă ai prea mult calciu în organism
Glandele paratiroide au rolul de a gestiona nivelul de calciu din sânge. Glandele paratiroide hiperactive sau problemele care vizează starea de sănătate pot perturba echilibrul nivelurilor acestui mineral. Când cantitățile de calciu cresc prea mult, o persoană poate primi un diagnostic de hipercalcemie.
Hipercalcemia poate avea un impact negativ asupra mai multor funcții din organism. Aceasta poate avea efecte negative asupra sănătății oaselor, poate cauza pietre la rinichi, poate determina pancreatită și poate modifica funcționarea creierului și a inimii.
Dacă ai prea mult calciu în corp, aceasta poate determina o serie de simptome neplăcute, care îți pot afecta calitatea vieții. În cazul în care le identifici, se recomandă să te prezinți cât mai rapid la medic.
De asemenea, poate fi util să reduci consumul de alimente care conțin cantități mari de calciu pentru a diminua excesul. Printre acestea se regăsesc: semințe, nuci, produse lactate, fasole, linte, carne de pește la conservă și soia.
Hipertensiune arterială și ritm cardiac anormal
Nivelurile foarte ridicate de calciu pot crește tensiunea arterială și pot provoca anomalii care modifică ritmul inimii. Acestea pot face ca acest organ să depună un efort suplimentar pentru a funcționa și menține sănătatea corpului uman. Astfel, pot determina hipertensiune arterială și boli cardiace.
Senzație de sete excesivă și urinare frecventă
Excesul de calciu forțează rinichii să depună mai mult efort pentru a funcționa. Din acest motiv, poți urina mai des, ceea ce poate duce la deshidratare și la înrăutățirea senzației de sete. Deshidratarea poate afecta mai multe aspecte ale organismului. În cazurile mai grave, hipercalcemia poate cauza insuficiență renală, conform WebMD.
Tulburări digestive
Dacă te întrebi ce se întâmplă dacă ai prea mult calciu în organism, gândește-te că poate provoca tulburări stomacale, senzație de greață, vărsături, dureri abdominale și constipație. De regulă, poate determina tulburări digestive și dureri de stomac.
Dureri de oase și senzație de slăbiciune musculară
Hipercalcemia poate determina oasele să elibereze prea mult calciu, ceea ce le poate crea un deficit al acestui mineral. Această problemă de sănătate instalată la nivelul oaselor poate cauza durere și senzație de slăbiciune musculară în corp.
Afectarea funcțiilor creierului
Prea mult calciu în sânge poate afecta buna funcționare a creierului și starea mentală. Acest mineral prezent în exces poate cauza simptome, cum ar fi: confuzie, senzație de oboseală, letargie, anxietate și depresie, potrivit Medical News Today.
Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.