Tensiunea arterială crescută reprezintă un factor de risc major în dezvoltarea bolilor cardiovasculare. Ștefan Busnatu, medic cardiolog, a fost invitatul doctorului Mihail Pautov în a opta ediție din sezonul cinci MediCOOL. Află ce se întâmplă când crește tensiunea arterială în corp.
Ștefan Busnatu a explicat care sunt riscurile unei tensiuni arteriale crescute, ce este un anevrism, cum apare angina pectorală, ce se întâmplă în cazul unui accident vascular cerebral și de ce apar infarcturile. Acesta a exemplificat acțiunea acestor afecțiuni în organism cu ajutorul unei machete.
Ce se întâmplă când crește tensiunea arterială în corp
Tensiunea arterială se poate menține puțin mai mare, fără ca pacientul să aibă simptome. Din contră, se poate să-și mențină o stare de bine, chiar dacă în organism suferă schimbări.
La debutul afecțiunii există foarte mulți hipertensivi asimptomatici. Mai exact, nu prezintă nicio senzație. Acest lucru este influențat de faptul că pe vasele de sânge din organism se găsesc o serie de senzori, care pot fi: senzori de presiune, senzori chimici sau senzori mecanici. Acești senzori, odată ce sunt stimulați, încep să transmită diverse impulsuri, precum: țiuit în urechi, senzație de amețeală sau tulburări de vedere. Acestea apar progresiv, iar tensiunea arterială crescută se instalează progresiv odată cu îmbătrânirea vaselor de sânge. Din acest motiv, senzorii se adaptează și au tendința de a înceta să mai reacționeze.
,,Acești senzori reacționează la o hipertensiune acută, cauzată de un stres sau ceva ce se întâmplă. Cresc tensiunea treptat, de-a lungul timpului, se adaptează și nu mai transmit impulsuri.”
– Mihail Pautov, medic chirurg
,,Cel mai important lucru de avut în vedere e faptul că îndată ce tensiunea începe să crească peste 100 mmHg, tensiunea aceasta mare sau tensiunea sistolică, valoarea superioară a normalului începe să forțeze în pereții vaselor de sânge din corp. Forțarea aceasta se evidențiază prin faptul că pe măsură ce presiunea crește, poate apărea o posibilă dilatare a pereților vaselor de sânge. Dilatarea aceasta, în termeni medicali, se numește anevrism, mai ales când e cu jumătate mai mare decât diametrul vasului în care crește presiunea.” – Ștefan Busnatu, medic cardiolog
Dacă te întrebi ce se întâmplă când crește tensiunea arterială în corp, gândește-te că, la început, vasul de sânge compensează și formează o plasă, dacă se umflă puțin mai mult. Însă, pot apărea urmări dacă se menține o perioadă îndelungată de câțiva ani.
În cazul în care, pacientul întâmpină un incident neplăcut în familie, un stres foarte mare, care generează o suprasolicitare pe organism, atunci vasul dilatat devine suprasolicitat, în condițiile în care tensiunea poate ajunge la 180-200 mm HG. Astfel, se umflă foarte mult și poate ajunge să se spargă. Acesta reprezintă accidentul vascular cerebral hemoragic, ceea ce poartă denumirea de AVC.
,,O bună parte din acele 150000 de decese anuale prezentate la începutul emisiunii este foarte important de avut de vedere că reprezintă accidente vasculare cerebrale. Acestea sunt generate de hipertensiunea arterială.” – Ștefan Busnatu, medic cardiolog
Care sunt cauzele afecțiunilor cardiovasculare
Când vrei să știi ce se întâmplă când crește tensiunea arterială în corp, ia în considerare că din alimentație, din mâncare, se obțin grăsimi care circulă prin sânge. Cu cât sunt mai multe grăsimi, acestea au tendința să se depoziteze progresiv, în interiorul vaselor.
Prima cauză a afecțiunilor cardiovasculare ar fi grăsimile saturate, de aceea este important să citești eticheta produselor. Fiind saturate, au texturi lipicioase, exact ca o plastilină. Acestea se pot depune la o vârstă fragedă. În jurul vârstei de 20-25 de ani, poți avea ateroame de acest tip.
Toți oamenii au ateroame de la naștere, însă contează foarte mult progresia lor. Chiar dacă ai 20-30 de ani, poți dezvolta plăci de colesterol. Este important ca acestea să nu crească în dimensiune. Atunci pot apărea: dureri de inimă, hipertensiune și poți dezvolta ateromatoză.
Cum apar afecțiunile cardiovasculare
-Ce se poate întâmpla cu acestea?
-De exemplu, putem fi pe o stare de fapt, adică nu există niciun factor destabilizator. În principiu, când avem plăci de colesterol atât de mari pe vase și avem o obstrucționare, înseamnă că sângele mai circulă, în 20% din calibrul vasului. Aceasta reprezintă o limitare foarte importantă. Când vrei să faci efort fizic și inima are nevoie de mai mult sânge, sângele nu mai are loc să treacă. Atunci începe să apară durerea în piept și oboseala, ceea ce poartă denumirea de angină pectorală, care poate fi stabilă dacă nu există factori de instabilitate. Pe măsură ce tensiunea crește necontrolat, generează suprasolicitări pe aceste plăci de colesterol.
Dacă vrei să știi ce se întâmplă când crește tensiunea arterială în corp, gândește-te că sângele curge ca o săgeată și tensiunea se lovește constant de aceste obstacole. Când ai placă de ateroscleroză, ai plăci de grăsime pe arteră. Acestea îți cresc tensiunea necontrolat, iar plăcile de grăsime se pot rupe. În momentul în care acestea se rup, încep să adere.
Când se rupe o astfel de placă, este ca atunci când îți zgârii pielea. Atunci organismul încearcă să repare zona afectată. Problema apare pentru că prin sânge, pe lângă grăsime și celule roșii, există trombocite, care reprezintă acele plachete cu rolul de a vindeca. Acestea formează un dop pentru a acoperi leziunea și se pun pe placa de colesterol pentru a o repara. Din cauza nivelului foarte mare de obstrucție de pe vas, ajung să-l înfunde complet. Astfel, sângele nu mai circulă mai departe. Practic, zona aflată la vale de această obstrucție nu mai este vascularizată și apare infarctul.
Ai aici toate edițiile sezonului 5 MediCOOL, emisiune difuzată de Antena 1 și disponibilă online exclusiv în AntenaPLAY.
Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.