Incontinența urinară apărută la menopauză poate fi gestionată cu ajutorul recomandărilor oferite de un specialist. Silviu Iștoc, medic ginecolog, a fost invitatul lui Mihail Pautov, medic specialist, în episodul 3, din sezonul 8, la MediCOOL. Citește despre legătura dintre incontinență urinară și menopauză.
Silviu Iștoc a explicat de ce apare incontinența urinară la menopauză, a discutat despre efectele exercițiilor Kegel și ale tratamentelor pentru această problemă de sănătate și a precizat cum funcționează absorbantele special concepute pentru a o gestiona.
Legătura dintre incontinență urinară și menopauză
O afecțiune care este des întâlnită în cazul femeilor, în special când înaintează în vârstă, este incontinența urinară. Totodată, se întâlnește mai frecvent la menopauză.
,,În primul rând, pacienta ar trebui să apeleze la medic. Nu ar trebui să-i fie teamă că imediat o să i se propună o intervenție chirurgicală. Sunt intervenții chirurgicale folosite pentru această incontinență, însă pentru incontinența urinară neglijată.”
– Silviu Iștoc, medic ginecolog
-Care este legătura dintre incontinență și menopauză?
-La menopauză, dintr-odată există o scădere abruptă a nivelului de estrogen din sânge. Mijloacele de susținere a vezicii urinare, mai exact mușchii pelvini, au un tonus, direct proporțional cu nivelul de estrogen din sânge. O reducere bruscă a estrogenului duce la o diminuare bruscă a tonusului acestor structuri. Astfel, se dezvoltă un control deficitar asupra vezicii urinare și apariția acestor simptome de incontinență urinară.
În cazul unei incontinențe urinare la debut se poate opta pentru un plan personalizat de exerciții, cum ar fi exercițiile Kegel, sau pentru un tratament. Atunci, pacienta va constata o îmbunătățire graduală a stării acestui simptom. Însă, este foarte important pe parcursul acestui proces să se folosească absorbante special concepute pentru acest tip de problemă. Doar în situația în care incontinența urinară este neglijată, poate fi nevoie de intervenții chirurgicale.
Importanța folosirii absorbantelor pentru incontinența urinară
Este important să se înțeleagă legătura dintre incontinență urinară și menopauză pentru a găsi o metodă de gestionare corespunzătoare. Există tendința de a folosi absorbante concepute pentru menstruație deoarece sunt foarte la îndemână și foarte convenabile. Totuși, acest tip de absorbante nu este special creat pentru a reține urină. Sunt destinate unui alt lichid, care se caracterizează printr-o altă vâscozitate și un alt miros.
Absorbantele concepute pentru incontinență captează imediat urina și o scot din contactul cu pielea. Astfel, se scade foarte mult riscul apariției dermatitelor sau iritațiilor.
Al doilea lucru foarte important, aceste absorbante captează imediat mirosul. Conțin un tip de cristale în interior, de aceea nu se mai emană la exterior. Este un mare plus pentru pacientele, care suferă de acest tip de incontinență pentru că odată cu incontinența urinară apare un miros specific, care atrage o anumită stigmatizare. Acest miros se asociază cu o igienă deficitară, când, de fapt, pacienta are o problemă de sănătate.
Absorbantele făcute pentru scurgeri urinare pot reține o cantitate ridicată de lichide într-un timp foarte scurt. Pot fi foarte eficiente chiar dacă sunt multe persoane, care au tendința să le conteste. Structura lor specifică stă la baza capacității lor mari de reținere a lichidelor.
,,Reiterez importanța folosirii unui produs, a unui absorbant, special conceput pentru incontinența urinară de efort.”
– Silviu Iștoc, medic ginecolog
,,Ar trebui să destigmatizăm această incontinență urinară pentru că e atât de important să ajungi la medic la timp, la început, când el îți poate da acele exerciții, îți poate da un tratament. Iată că există și soluții pentru această incontinență până când ajungi la vindecare, dacă acest lucru se poate.”
– Mihail Pautov, medic specialist
Ai aici toate edițiile sezonului 8 MediCOOL, emisiune difuzată de Antena 1 și disponibilă online exclusiv în AntenaPLAY.
Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.