Ce este pansamentul tristratificat: tehnologii medicale noi

Simina Dragut
Simina Dragut
Publicat: 10 octombrie 2023, 06:55

O parte din noile tehnologii medicale apar datorită elevilor implicați, care doresc să-i ajute pe cei din jur. Bianca Nemeș, elevă în clasa a douăsprezecea la Liceul Internațional de Informatică București, a fost invitata doctorului Mihail Pautov, în șaptea ediție din sezonul cinci MediCOOL. Află ce este pansamentul tristratificat.

Reclamă

Bianca Nemeș a prezentat structura unui pansament tristratificat, a explicat din ce este format fiecare strat al acestuia, a menționat ce a inspirat-o să-l creeze, a precizat la ce concursuri intenționează să participe și a explicat cum se poate contribui la Revista De Ce pentru liceeni.

Ce este pansamentul tristratificat

Bianca Nemeș a inventat un pansament tristratificat pe care îl patentează. În cadrul emisiunii a prezentat o machetă tridimensională a acestui pansament. Acesta se dovedește foarte util în cazul leziunilor pielii. Pansamentul reprezintă un plasture, cu aspect plat, format 3 straturi separate.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

-De unde ai avut ideea acestui pansament?
-Lucram deja cu nanotuburile de carbon, care sunt un component din pansament și am văzut într-o seară un reportaj despre ce s-a mai întâmplat de la Colectiv. M-am simțit inspirată să fac ceva cu informațiile pe care le știu deja.

Primul strat

Dacă te întrebi ce este pansamentul tristratificat, află că acest pansament are o mai mare performanță decât alte pansamente existente pentru că acționează ca un mecanism activ. Primul strat este format din: colagen, polietilenglicol și fructoză. Bianca folosește colagen deoarece reprezintă proteina de bază din organismul uman și are o funcție de regenerare recunoscută. Colagenul se aplică pe rană și tratează aproape orice leziune a pielii, cum ar fi: iritații, arsuri sau ulcere în cazul diabeticilor.

Reclamă

,,Pentru a crea acest pansament am colaborat cu doamna mea profesoară, Mădălina Lucaia, căreia îi mulțumesc pentru tot suportul acordat.”

– Bianca Nemeș, elevă

Al doilea strat

Al doilea strat al pansamentului se formează din capsule sensibile la aciditatea pielii. În aceste capsule poți pune un medicament. Acesta rămâne încapsulat până în momentul în care pansamentul se aplică pe piele. Atunci pansamentul sesizează o aciditate diferită a pielii și capsulele sale se deschid. Acestea pot fi încărcate cu aproximativ orice, de la lichid la praf. În general, în cazul lichidelor se pot adăuga: medicamente, factori de creștere și celule stem. De asemenea, se poate pune un antibiotic, în cazul unei răni infectate sau dacă vrei să previi o infecție a acesteia. Poți aplica pansamentul cu capsulele închise, iar când iau contact cu pielea se deschid. Aceste capsule se pot deschide timp îndelungat. Mai exact, poți programa o parte să se deschidă imediat, altele mai târziu.

Al treilea strat

Dacă vrei să știi ce este pansamentul tristratificat, gândește-te că stratul superior al pansamentului reprezintă o barieră, un fel de frontieră între mediul rănii și mediul exterior. Acesta protejează de agenți externi și agenți patogeni și, în același timp, permite rănii să respire și să se vindece. Este format din colagen și tuburi de nanocarbon cu un antibiotic.

Reclamă

La ce concursuri participă elevii români

-Zi-mi, te rog de concursuri, am înțeles că ai participat la concursuri cu această invenție.
-Am participat la etapele naționale, care s-au desfășurat în România. Apoi m-am calificat la etapele internaționale, am fost deja în America la cel mai mare concurs de cercetare pentru elevii de liceu. Urmează să mai merg în Luxemburg, în Elveția și în Taiwan.

După ce afli ce este pansamentul tristratificat, ia în considerare că Bianca Nemeș, alături de colegii săi au propria lor revistă destinată elevilor de liceu, numită Revista De Ce. Aceasta abordează diferite domenii ale științei.

,,Am pornit o inițiativă. Ne-am dorit să avem un spațiu pentru elevii de liceu, în care să-și poată împărtăși idei, care sunt în legătură cu materiile STEM: știință, tehnologie, inginerie, matematică. Am vrut să facem lucrul acesta gratuit și cât mai accesibil. Așa s-a născut revista noastră.”

– Bianca Nemeș, elevă

-Ce trebuie să facă elevii, studenții și adulții care ne urmăresc acum și au idei la care s-au gândit sau potențiale invenții? Cum pot să vă contacteze?
-Acceptăm colaboratori de orice vârstă, de oriunde din țară. Tot ce au de făcut este să intre pe Internet, să caute revistadece.ro și să ne lase un mesaj în formular.

,,Cred că dacă vorbim de tehnologie, cea mai bună tehnologie în momentul de față rămâne creierul, în special creierul elevilor pentru că este în plină dezvoltare. Are atâta forță și imaginație încât poți să vii în clasa a unsprezecea cu o astfel de invenție, să participi la concursuri și, de ce nu, chiar să salvezi vieți cu invenția ta.”

– Mihail Pautov, medic chirurg

Ai aici toate edițiile sezonului 5 MediCOOL, emisiune difuzată de Antena 1 și disponibilă online exclusiv în AntenaPLAY.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Cauze ale senzației de somnolență. De ce poate deveni cronic acest simptom
Cauze ale senzației de somnolență. De ce poate deveni cronic acest simptom
Cauze ale senzației de somnolență. De ce poate deveni cronic acest simptom
Semne ale bolilor de ficat. De ce este important să le identifici
Semne ale bolilor de ficat. De ce este important să le identifici
Semne ale bolilor de ficat. De ce este important să le identifici
Vederea încețoșată: cauze, simptome și tratament
Vederea încețoșată: cauze, simptome și tratament
Vederea încețoșată: cauze, simptome și tratament
Reclamă
PARTENERI
icon