Inovațiile tehnologiei simplifică și eficientizează intervențiile chirurgicale oftalmologice. Lehar Levai, medic oftalmolog, a fost invitatul doctorului Mihail Pautov în a șaptea ediție din sezonul cinci MediCOOL. Află ce presupune un transplant de cornee.
Lehar Levai a explicat ce implică un transplant de cornee, în cazul căror afecțiuni oftalmologice se efectuează, care este durata de așteptare pentru această intervenție, cum funcționează anestezia și cât timp durează perioada de recuperare.
Ce presupune un transplant de cornee
-Cum se realizează un transplant de cornee?
-Transplantul de cornee este o intervenție chirurgicală prin care înlocuim, transplantăm corneea bolnavă a pacientului, care este hipotransparentă, cu o corneea sănătoasă transparentă, de la un donator.
Printre cele mai frecvente afecțiuni pentru care se aplică acest tip de transplant, se regăsesc: keratoconusul, sindromul Fuchs sau keratopatia buloasă. Aceste patologii pot să cauzeze pierderea transparenței corneene și să aibă nevoie să beneficieze de un transplant de cornee într-un stadiu mai avansat. Transplantul de cornee presupune scoaterea corneei opace și înlocuirea acesteia cu una transparentă prin care pacientul vede foarte bine.
-Care este durata medie de așteptare a unui pacient care vrea să beneficieze de un astfel de transplant de cornee?
-Durata de așteptare este foarte scurtă, de la câteva zile până la o săptămână sau două săptămâni.
Dacă te întrebi ce presupune un transplant de cornee, gândește-te că acest tip de transplant nu este dureros deloc. Chiar și când se efectuează un transplant perforant de cornee, se utilizează anestezie generală. De asemenea, dacă se efectuează un transplant endotelial de cornee, se folosește doar anestezie locală cu picături.
,,Incredibil unde a ajuns tehnologia în ziua de astăzi. Putem efectua transplanturi de cornee, doar cu anestezie locală. Niciuna dintre aceste metode nu prezintă durere sau disconfort pentru pacient.”
– Levai Lehar, medic oftalmolog
Ce importanță au inovațiile din tehnologie
Când vrei să știi ce presupune un transplant de cornee, ia în considerare că după realizarea transplantului de cornee, perioada de recuperare poate varia în funcție de tipul intervenției. În cazul transplantului perforant de corneea, recuperarea durează mai mult, de la 6 luni până la 1 an. În același timp, imediat după intervenția chirurgicală pacienții văd mai bine decât vedeau anterior. Iar în cazul transplantului endotelial de cornee sau DMEK (Descemet’s membrane endothelial keratoplasty), recuperarea este de doar câteva zile.
-Cum au contribuit de-a lungul timpului aceste inovații ale tehnologiei în procedura de transplant de cornee pe care o faci?
-Transplanturile endoteliale de cornee reprezintă apogeul transplanturilor de cornee. Acestea se pot efectua în doar câteva minute cu incizii minimale și doar cu anestezie locală. Iar pacienții nu simt nicio durere, au confort maximal și o recuperare de doar câteva zile.
Dacă te întrebi ce presupune un transplant de cornee, află că pentru a beneficia de un transplant de cornee nu există limită de vârstă. Transplanturile de cornee se pot efectua la orice vârstă cu mențiunea că în cazul pacienților tineri, până la vârsta de aproximativ 20 de ani, rata de reject este mult mai mare decât în cazul celorlalți pacienți.
Ai aici toate edițiile sezonului 5 MediCOOL, emisiune difuzată de Antena 1 și disponibilă online exclusiv în AntenaPLAY.
Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.