Antena

Cauzele durerilor de cap la copii. De ce sunt atât de frecvente

Simina Dragut
Simina Dragut
Publicat: 11 octombrie 2023, 06:24

Durerile de cap la copii pot cauza confuzie în rândul părinților, care nu cunosc majoritatea afecțiunilor cu care se asociază. Valeria Herdea, medic de familie, a fost invitata doctorului Mihail Pautov în a șaptea ediție din sezonul cinci MediCOOL. Află care sunt cauzele durerilor de cap la copii.

Reclamă

Valeria Herdea a specificat principalele afecțiuni care pot cauza dureri de cap la copii, ce factori externi le pot provoca, cum pot fi tratate acasă, când este nevoie de un consult medical, de ce se recomandă monitorizarea durerilor de cap și importanța colaborării dintre medic și părinte.

Cauzele durerilor de cap la copii

Durerile de cap apar la orice vârstă, dar în mod frecvent, se manifestă la copil. Acesta poate suferi deoarece nu are capacitatea să se exprime. În acest caz, poate prefera să stea întins în pat. Dacă aceste comportamente se repetă este indicat să fie întrebat: Ce te doare? Unde te doare? Cum te doare?

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Părintele are nevoie să fie atent la reacțiile copilului, să-l urmărească și să intervină în viața lui, pentru a vedea ce se întâmplă. Depistarea la timp a acestor dureri de cap are un rol esențial pentru că pot indica afecțiuni acute sau cronice. Pot însoți: o boală eruptivă, debutul unei faringite, debutul unei rinosinuzite, infecții ale căilor repiratorii, parazitoze intestinale, urmarea unei lovituri pe care poate n-au văzut-o, tulburări de vedere sau debutul unor tumori. Pot fi manifestări ale unor afecțiuni simple sau complexe.

Dacă te întrebi care sunt cauzele durerilor de cap la copii, gândește-te că se recomandă ca părinții să fie foarte atenți, să urmărească dacă durează mai mult sau dacă reapar. Poate fi util să țină un jurnal al stării generale a copilului. În jurnal pot nota cum apare durerea și cât durează. Dacă aceasta se manifestă pe o perioadă de mai mult de 15 zile sau mai mult de 3 luni, înseamnă că are caracter repetitiv. În aceste situații, este indicat ca părintele să ia legătura cu medicul de familie. Astfel, se poate prezenta pentru un consult programat din timp pentru a examina starea de sănătate a copilului.

Reclamă

Când se pot trata acasă durerile de cap la copii

Înainte de a cere ajutorul medicului, părinții pot recurge la câteva resurse de acasă. Își pot hidrata copilul foarte bine, cu un ceai de plante rece, cu lămâie, îndulcit cu puțină miere. Se pot asigura că are suficiente ore de repaus, dearece un copil are nevoie să doarmă între 8 și 10 ore de somn. De asemenea, se recomandă reducerea timpului petrecut în fața ecranelor.

-Există o legătură între folosirea excesivă a ecranelor și durerile de cap?
-Categoric da. Din păcate, toate aceste device-uri solicită foarte mult atât sistemul optic, cât și sistemul neuronervos al copilului. Suntem în situația total neplăcută în care acel copil nu știe să spună că are o problemă, ajunge la dependență și ușor ușor durerea devine somatică. Deci, se somatizează. Acel copil ajunge să aibă diverse alte probleme de: văz, auz, inclusiv de izolare din lumea în care trăiește. Atunci se merge la medic și se povestește situația. Poate fi investigată, se pot lua măsuri. Întotdeauna, părintele va evalua cum se simte copilul, în funcție de: temperatură, stare generală, respirație și colorație.

Când vrei să știi cauzele durerilor de cap la copii, ia în considerare că este important ca părintele să-i acorde atenție copilului și să vadă cum reacționează la tratamentele naturale, cum ar fi ceaiul. Un părinte vorbește cu el, îl ia în brațe, îl mângâie și are grijă de el, pentru a se simți protejat.

Reclamă

,,Administrarea unui analgezic sau a unui antiinflamator se poate face doar dacă părintele are schemă de administrare, doar dacă a mai administrat, doar dacă medicul i-a recomandat cum să facă acest lucru. Nu se recurge la automedicație fără sfat medical, fără experiență anterioară, altfel pot face rău. Asociația Română pentru Educație Pediatrică în Medicină de Familie promovează și susține acest proiect de depistare și de identificare a etiologiei, a cauzelor care produc dureri de cap la copil și de ridicare a nivelului de conștientizare în rândul părinților, a riscului produs de aceste dureri de cap. Pentru noi este esențial să avem un partener în părinte. Cred că este cel mai important în creșterea unui copil.”

– Valeria Herdea, medic de familie

Ai aici toate edițiile sezonului 5 MediCOOL, emisiune difuzată de Antena 1 și disponibilă online exclusiv în AntenaPLAY.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Numărul femeilor sub 50 de ani diagnosticate cu cancer de sân este în creștere. Ce arată un nou raport
Numărul femeilor sub 50 de ani diagnosticate cu cancer de sân este în creștere. Ce arată un nou raport
Numărul femeilor sub 50 de ani diagnosticate cu cancer de sân este în creștere. Ce arată un nou raport
Pozițiile corecte pentru un somn odihnitor. Cum este indicat să dormi
Pozițiile corecte pentru un somn odihnitor. Cum este indicat să dormi
Pozițiile corecte pentru un somn odihnitor. Cum este indicat să dormi
Terapia cu bere: în ce constă și la ce se folosește
Terapia cu bere: în ce constă și la ce se folosește
Terapia cu bere: în ce constă și la ce se folosește
Reclamă
PARTENERI
icon