În atmosfera festivă de sărbători, poate fi tentant să bei mai mult alcool decât de obicei. Când depășești măsura, vei resimți inevitabil și efectele sale mai puțin plăcute. Află ce să faci dacă ai băut prea mult și cum poți atenua efectele negative ale alcoolului.
Sărbătorile aduc oamenii împreună, iar întâlnirile sociale implică adesea și consum de alcool. Asociate cu relaxarea și distracția, băuturile alcoolice sunt consumate în cantități mai mari decât de obicei în contextul sărbătorilor și reuniunilor cu familia ori prietenii.
Nu există masă festivă fără alcool, iar statisticile arată o creștere evidentă a consumului în această perioadă. Chiar și atunci când este doar ocazional, alcoolul în exces poate avea efecte periculoase asupra organismului.
Ce să faci dacă ai băut prea mult
Medicina populară abundă în rețete care promit să anuleze rapid efectele alcoolului. În realitate, nu există remedii susținute științific care te ajută să-ți revii repede după ce ai băut în exces. Ba mai mult, unele dintre ele fac mai mult rău decât bine. De exemplu, pe principiul „cui pe cui se scoate”, o recomandare populară este să bei o bere la trezire dacă ai făcut excese seara. Procedând astfel, nu faci decât să agravezi efectele toxice ale alcoolului și mahmureala, potrivit medicilor centrului academic Cleveland Clinic, din SUA.
Organismul tău are nevoie de timp pentru a elimina alcoolul din circulația sangvină. Mahmureala se atenuează într-un interval de 8-24 de ore de la consumul de alcool, timp în care corpul elimină compușii toxici, se rehidratează și își restabilește funcțiile.
Dacă te întrebi ce să faci dacă ai băut prea mult, o noapte bună de somn este cel mai bun remediu. Apoi, poți trata simptomele mahmurelii:
1. Consumă carbohidrați. Mănâncă alimente cu un gust cât mai neutru care conțin carbohidrați complecși, precum pâinea prăjită și biscuiții. Alcoolul împiedică ficatul să elibereze glucoză în sânge, astfel că scade nivelul glicemiei. Aceste alimente cresc nivelul glucozei și, totodată, reduc senzația de greață.
2. Hidratează-te. Bea apă, sucuri, supă și alte băuturi nealcoolice pentru a reduce deshidratarea cauzată de alcool.
3. Odihnește-te. Organismul are nevoie de somn pentru a procesa substanțele chimice din alcool și pentru refacere după ce ai băut prea mult. Odihna contribuie la reducerea oboselii, a confuziei și a altor simptome legate de consumul excesiv de alcool.
4. Calmează stomacul. Alcoolul poate irita mucoasa stomacului, cauzând inflamație. Acest lucru poate provoca o senzație de arsură sau dureri de stomac. Ia medicamente antiacide pentru a reduce aceste stări neplăcute.
5. Tratează durerile. Ia aspirină sau alte antiinflamatoare nesteroidiene precum ibuprofen și naproxen pentru a reduce durerile de cap sau musculare. Administrează-le cu moderație, deoarece pot afecta suplimentar stomacul. Evită paracetamolul atâta vreme cât alcoolul persistă în organism. Combinația este toxică pentru ficat.
Ce se întâmplă în corpul tău când consumi prea mult alcool
Alcoolul ajunge foarte repede în sânge și apoi la creier, rinichi, plămâni și ficat. Când bei rapid și în exces, îți sunt afectate coordonarea motorie, capacitatea de a lua decizii, controlul impulsurilor și alte funcții, potrivit National Institute on Alcohol Abuse and Alcoholism (NIAAA), parte a National Institutes of Health, din Statele Unite.
Când continui să consumi alcool peste această limită, riști să suferi o intoxicație alcoolică. Dacă în sânge există prea mult alcool, pot fi afectate zonele din creier care controlează funcțiile vitale, cum ar fi respirația, ritmul cardiac și controlul temperaturii.
Simptomele intoxicației cu alcool includ:
- confuzie mentală;
- dificultate în menținerea stării de conștiență;
- vărsături;
- convulsii;
- dificultăți de respirație;
- încetinirea ritmului cardiac;
- reflexe reduse, cum ar fi lipsa reflexului de sughiț, care previne sufocarea;
- temperatură corporală extrem de scăzută și paloare.
În formele sale severe, intoxicația cu alcool poate duce la leziuni cerebrale permanente, pierderea stării de conștiență și chiar deces.
Cât de ușor se poate ajunge la aceste efecte periculoase depinde de mai mulți factori:
- Vârsta. Persoanele în vârstă sunt mult mai vulnerabile în fața efectelor alcoolului;
- Sexul. Alcoolul afectează femeile mai rapid, pentru că au dimensiuni mai mici decât bărbații, de obicei. Ele se îmbată mai repede și resimt efectele alcoolului mai mai mult timp;
- Greutatea. Dacă ai o greutate mai mică, vei simți efectele alcoolului mai rapid decât o persoană solidă, pentru că ai mai puține țesuturi care îl absoarbe.
- Toleranța la alcool. Organismul unora este mai obișnuit cu efectele alcoolului, iar acest lucru este influențat de obișnuințele de consum, starea generală de sănătate, genetică, vârstă, sex și greutate corporală. Totuși, dezvoltarea unei toleranțe la alcool nu înseamnă că organismul dobândește și rezistență la daunele pe termen lung cauzate de alcoolul în exces.
- Medicamentele pe care le iei. Opioidele, anxioliticele, sedativele și alte câteva medicamente intensifică efectele individuale și cresc riscul de intoxicație alcoolică.
Cum să bei fară să ți se facă rău
Moderația este cheia dacă vrei să ciocnești un pahar, dar să nu simți efectele neplăcute ale alcoolului. Un consum moderat înseamnă nu mai mult de o băutură pe zi în cazul femeilor și cel mult două băuturi în cazul bărbaților. O băutură înseamnă aproximativ:
- 360 de mililitri de bere cu aproximativ 5% alcool;
- 150 de mililitri de vin cu aproximativ 12% alcool;
- 45 de mililitri de lichior de 80 de grade (40% alcool).
Iată ce poți face dacă vrei să bei fără să ți se facă rău:
- Bea încet. Viteza cu care bei alcool influențează impactul lui asupra organismului. Consumul rapid la o creștere bruscă a concentrației de alcool în sânge, ceea ce intensifică efectele alcoolului și crește riscul de intoxicație;
- Nu bea pe stomacul gol. La fel ca în cazul consumului rapid, consumul de alcool pe stomacul gol intensifică efectele acestuia și crește riscul de intoxicație. Dacă stomacul este gol, alcoolul va fi absorbit mai rapid în sânge. Când în stomac există alimente, absorbția lui este încetinită;
- Bea un pahar de apă între băuturile alcoolice. Dacă le alternezi cu apa, vei consuma o cantitate mai mică de alcool. Totodată, acest lucru te va ajuta să previi deshidratarea. Alcoolul are efect diuretic, ceea ce înseamnă că elimină apa din organism și duce la deshidratare, iar deshidratarea este una dintre cauzele senzației de mahmureală de a doua zi;
- Nu amesteca băuturile. Evită să amesteci diferite tipuri de băuturi alcoolice, deoarece aceasta poate crește riscul de intoxicație și de mahmureală în ziua următoare;
- Cunoaște-ți limitele. Majoritatea oamenilor știu cât pot să bea fără să li se facă rău. Respectă-ți limitele personale și nu te simți presat să bei mai mult decât vrei sau poți.
Dacă începi să te simți rău sau prezinți semne de intoxicație, oprește consumul de alcool și solicită ajutor medical dacă este necesar.
Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.