Ce rol are mestecatul asupra sănătății dinților. Cum te ajută consumul de mâncare neprocesată

Publicat: 8 iunie 2024, 13:05

Consumul anumitor alimente poate avea efecte asupra sănătății dinților și sistemului digestiv. Emilia Milicin, medic ortodont, a fost invitata medicului chirurg Mihail Pautov, în episodul 16, din sezonul 6, la MediCOOL. Află ce rol are mestecatul alimentelor asupra sănătății dinților.

Emilia Milicin a explicat cum schimbă consumul de mâncare procesată dantura și oasele feței. Mihail Pautov a exemplificat prin ce se diferențiază mestecatul anumitor tipuri de alimente.

De ce este important mestecatul corect

Gătirea mâncării aduce o cantitate mai mare calorii creierului și-l ajută să se dezvolte. Însă, din cauza stilului de viață actual, numărul de calorii consumat zilnic a crescut în mod semnificativ, în timp ce alimentele procesate au devenit foarte populare în rândul majorității populației. Practic, mâncarea intens procesată domină nutriția și tot ce se consumă.

În cadrul emisiunii a avut loc un experiment foarte simplu cu două tipuri de mâncare: mâncare neprocesată sau ușor procesată și mâncare intens procesată. Durează de aproape trei ori mai mult timp să mesteci mâncare neprocesată decât atunci când mesteci mâncare procesată.

Dacă te întrebi ce rol are mestecatul asupra sănătății dinților, ia în considerare că digestia începe în gură. În cavitatea bucală glandele salivare încep să secrete salivă cu enzime, care digeră carbohidrații. În general, se recomandă ca la masa de prânz să mesteci alimentele de aproximativ 40 de ori. Aceeași regulă se aplică și în cazul alimentelor puțin procesate. Astfel, îți menții starea de sănătate și ai senzație de sațietate mai multe ore după ce termini masa.

,,E bine să optăm pentru mâncare care se mestecă mai mult. Chiar dacă mâncăm un chips să mestecăm la el mult pentru că asta o să ne sature.” – Mihail Pautov, medic chirurg

Ce rol are mestecatul asupra sănătății dinților

Mestecatul rapid provoacă o serie de probleme de sănătate. Cercetării au descoperit că acum mii de ani nu existau oameni cu dinți strâmbi. Astăzi, majoritatea oamenilor au dinții strâmbi.

Una dintre funcțiile masticației este dezvoltarea oaselor faciale. Acestea nu mai au aceeași evoluție dacă nu mesteci suficient mâncarea deoarece nu-și mai îndeplinesc acest rol. De asemenea, dacă dinții nu sunt folosiți atât cât ar fi natural, cu timpul, încep să dispară deoarece corpul are tendința continuă de a se adapta la schimbări.

,,Rolul molarilor de minte este de a mesteca mult mai mult. Caninii erau pentru sfâșiat. Nu mai sunt la fel. În zona din spate, într-adevăr, înainte erau patru molari. Acum sunt trei și începe să dispară al treilea.” – Emilia Milicin, medic ortodont

,,Ne dispar dinții. Corpul se adaptează.” – Mihail Pautov, medic chirurg

-Ce alți dinți mai dispar?
-Cel mai frecvent sunt incisivii laterali superiori și al doilea premolar.

-Dinții care se aliniază greșit și se strâmbă, pot provoca bruxism?
-Da, pot duce la bruxism pentru că în momentul în care sunt strâmbi vor atinge cu partea de jos într-un punct care deranjează. Atunci musculatura evită zona respectivă și tinde să o elimine.

Musculatura freacă încontinuu în acel loc deoarece încearcă să îndepărteze punctul care o deranjează și îl tocește. Aceasta împinge musculatura să lucreze din ce în ce mai mult și să depună un efort suplimentar mai mare ca în cazul practicării unui sport.

Dacă vrei să știi ce rol are mestecatul asupra sănătății dinților, ia în calcul că atunci când dinții nu se așează într-o ocluzie bună și se îmbină strâmb, creierul le simte poziția în mod inconștient.

,,Toate lucrurile în corp se leagă.” – Mihail Pautov, medic chirurg

Ai aici toate edițiile sezonului 6 MediCOOL, emisiune difuzată de Antena 1 și disponibilă online exclusiv în AntenaPLAY.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Ce sunt fațetele dentare. La ce se folosesc și cine le poate purta
Ce sunt fațetele dentare. La ce se folosesc și cine le poate purta
Statul prelungit pe scaun poate afecta sănătatea inimii. Un studiu arată că poate fi dăunător inclusiv persoanelor care fac sport în timpul liber
Statul prelungit pe scaun poate afecta sănătatea inimii. Un studiu arată că poate fi dăunător inclusiv persoanelor care fac sport în timpul liber
Cum influențează dieta apariția cariilor. Care sunt categoriile de alimente care pot afecta sănătatea dinților
Cum influențează dieta apariția cariilor. Care sunt categoriile de alimente care pot afecta sănătatea dinților
PARTENERI