Antena

Ce probleme poate semnala scăderea inexplicabilă în greutate

Oana Antonescu
Oana Antonescu
Publicat: 16 februarie 2024, 06:57

Dacă ai slăbit neintenționat în ultimele luni, nu ar trebui să ignori problema. Mai ales dacă este semnificativă sau persistentă, pierderea nejustificată în greutate poate semnala diferite probleme de sănătate, iar unele pot fi grave. Află ce poate ascunde scăderea inexplicabilă în greutate.

Reclamă

Fluctuațiile de greutate pot fi cauzate de o varietate de factori. Aportul caloric, nivelul de activitate fizică, stresul, schimbarea obiceiurilor alimentare, dar și starea generală de sănătate sunt cele mai comune motive pentru care slăbești sau te îngrași. 

Dacă treci printr-o perioadă solicitantă și ești stresat, este de așteptat să pierzi în greutate. Stresul poate crește temporar rata metabolică, ceea ce duce la arderea unui număr mai mare de calorii în repaus. Totodată, el poate reduce apetitul, deși unele persoane au tendința să  mănânce mai mult decât de obicei atunci când sunt stresate. 

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Odată ce ai depășit perioada solicitantă, pofta de mâncare ar trebui să revină și greutatea să se stabilizeze sau să crească până la cea obișnuită. Dacă acest lucru nu se întâmplă și slăbești în continuare, poate fi un semn că organismul se confruntă cu o suferință. 

Slăbirea fără vreun efort precum dietele sau exercițiile fizice intense devine alarmantă atunci când este semnificativă sau persistentă. 

Reclamă

Ce înseamnă scăderea inexplicabilă în greutate

Ar trebui să consulți un medic dacă ai pierdut mai mult de 5% din greutatea corporală sau 5 kilograme într-un interval de 6-12 luni, fără să încerci să slăbești, potrivit centrului medical academic Cleveland Clinic, din SUA. investigarea cauzelor este deosebit de importantă dacă ai și alte simptome. 

Oricine se poate confrunta cu o pierdere în greutate aparent nejustificată. Cu toate acestea, ea este mai frecventă și mai gravă la persoanele cu vârsta peste 65 de ani. În cazul lor, chiar și o pierdere în greutate mai mică de 5% din greutatea corporală poate fi semnul unei afecțiuni grave. 

Ce boli poate semnala scăderea inexplicabilă în greutate

Pentru că este un simptom frecvent întâlnit la pacienții cu cancer, pierderea nejustificată în greutate stârnește adesea îngrijorare. Există posibilitatea ca ea să fie semnul unor afecțiuni medicale grave, așa cum este cancerul, dar ea poate avea multe alte cauze posibile.

Reclamă

Uneori, scăderea inexplicabilă în greutate este simptomul unor afecțiuni mai puțin severe, cum ar fi infecțiile sau tulburările digestive. Alteori, ea semnalează boli mai grave, cum sunt cele cardiace sau demența. Diagnosticul precoce și tratamentul adecvat sunt esențiale în gestionarea oricărei afecțiuni subiacente.

Hipertiroidismul

Când glanda tiroidă secretă hormoni în exces, așa cum se întâmplă în hipertiroidism, ea accelerează toate procesele pe care le controlează. Metabolismul este unul dintre aceste procese, iar acest lucru înseamnă arderi mai mari și scădere în greutate. 

Scăderea inexplicabilă în greutate este însoțită și de alte simptome pe care ar trebui să le urmărești:

  • palpitații;
  • tremur;
  • transpirații excesive;
  • oboseală cronică;
  • amețeli;
  • slăbiciune musculară;
  • probleme de vedere;
  • nervozitate;
  • insomnii;
  • lipsa menstruației.

Deși nu în toate cazurile, hipertiroidismul provoacă și o creștere în dimensiuni a glandei tiroide cu aspect de gușă. Există mai multe opțiuni de tratament pentru această afecțiune, de la medicamente care blochează sinteza hormonilor tiroidieni și până la intervenția chirurgicală de îndepărtare a tiroidei.

Diabetul, o altă cauză pentru scăderea inexplicabilă în greutate

Dacă ai diabet, organismul tău fie nu produce insulină, fie nu o poate folosi așa cum trebuie. Fără insulină, celulele nu pot absorbi glucoza din sânge și nu o pot folosi pentru energie. Atunci când celulele tale rămân fără combustibil, corpul crede că este înfometat și începe să ardă grăsime și mușchi. Acest lucru te face să pierzi în greutate. 

Deshidratarea este o altă explicație pentru scăderea inexplicabilă în greutate. Când nivelul de glucoză din sânge este ridicat, rinichii încearcă să elimine excesul prin urină. Acest lucru duce la urinări frecvente, iar pierderea de fluide contribuie la pierderea în greutate.

Diabetul zaharat de tip 1 și cel de tip 2 au simptome comune și includ:

  • sete excesivă;
  • creșterea poftei de mâncare;
  • oboseală accentuată;
  • mâncărimi sau infecții genitale;
  • răni și tăieturi care se vindecă mai greu;
  • vedere încețoșată. 

Dacă observi aceste simptome, discută cu medicul tău  pentru a primi un plan de tratament.

Boala celiacă

În această afecțiune autoimună, consumul de gluten declanșează o reacție în organism care duce la distrugerea mucoasei intestinului subțire. Glutenul este o proteină care se găsește în anumite cereale precum grâul, secara și orzul. Sistemul imunitar al persoanelor care suferă de boala celiacă atacă și distruge mucoasa intestinală. Acest lucru provoacă inflamație și afectează absorbția nutrienților, ceea ce duce la pierderea în greutate.

Scăderea inexplicabilă în greutate este însoțită și de alte simptome:

  • diaree cronică;
  • anemie;
  • oboseală marcată;
  • balonare;
  • dureri de cap;
  • mâncărimi de piele;
  • dureri articulare;
  • probleme dentare.

Netratată, boala celiacă poate duce la complicații severe. În cazul copiilor, ea afectează creșterea și dezvoltarea. 

Lupusul, un alt motiv pentru scăderea inexplicabilă în greutate

În această boală, sistemul imunitar atacă țesuturile sănătoase ale corpului. Lupusul eritematos sistemic poate afecta o varietate de organe: pielea, articulațiile, rinichii, inima, plămânii și creierul. 

Procesul inflamator declanșat de boală afectează și sistemul digestiv, provocând simptome precum dureri abdominale, diaree sau greață. Acestea îngreunează digestia și absorbția nutrienților. În plus, persoanele cu lupus se confruntă cu o scădere a poftei de mâncare din cauza simptomelor digestive și stării generale de rău provocate de boală. 

De asemenea, anumite medicamente prescrise în tratamentul lupusului pot avea ca efect secundar pierderea în greutate.

Simptomele lupusului pot varia semnificativ de la o persoană la alta. Cele mai comune sunt:

  • oboseala excesivă;
  • durerile articulare;
  • inflamații ale pielii;
  • febra;
  • mâini și picioare reci.

Mulți dintre cei care suferă de lupus dezvoltă o erupție cutanată pe față în formă de fluture. 

Boala Addison

Numită și insuficiență suprarenală sau adrenală, boala Addison afectează glandele suprarenale, situate deasupra rinichilor. Acestea nu produc suficienți hormoni steroidieni – cortizol și aldosteron. 

Scăderea nejustificată în greutate poate fi un simptom al acestei afecțiuni, împreună cu:

  • oboseală extremă;
  • slăbiciune musculară;
  • hiperpigmentarea pielii în maroniu, în special pe zonele expuse la soare;
  • tensiune arterială scăzută;
  • dureri abdominale;
  • greață sau vărsături;
  • diaree;
  • sete excesivă.

Aceste simptome apar treptat, în decurs de câteva luni și pot trece neobservate inițial sau pot fi puse pe seama altor afecțiuni.

Scăderea inexplicabilă în greutate apare și în BPOC

Pierderea nejustificată în greutate este uneori simptomul unei afecțiuni respiratorii numite bronhopneumopatie obstructivă cronică sau BPOC. Ea produce o îngustare progresivă și ireversibilă a bronhiilor, cele două ramificații ale traheei prin care aerul ajunge în plămâni.

Persoanele cu BPOC au nevoie de mai multe calorii pentru a susține funcționarea sistemului respirator, deoarece dificultățile de respirație și tusea persistentă necesită o cantitate suplimentară de energie. Aceste simptome, corelate cu oboseala, pot face mai dificil consumul de alimente. Aportul caloric scăzut va duce la o pierdere în greutate.

Anumite medicamente utilizate în tratamentul BPOC pot avea ca efecte secundare unele tulburări gastrointestinale și scăderea poftei de mâncare.

Insuficiența cardiacă

Dacă inima ta nu pompează la fel de bine sânge și oxigen către restul corpului, sistemul digestiv poate să nu primească suficienți nutrienți pentru o funcționare optimă. Acest lucru te poate face să te simți plin chiar și atunci când nu ai mâncat. Multe dintre persoanele care suferă de insuficiență cardiacă resimt un disconfort gastric ce afectează alimentația. În plus, oboseala și dispneea (dificultate în respirație) specifice acestei afecțiuni pot duce la scăderea apetitului.

În unele cazuri, metabolismul poate deveni mai accelerat ca răspuns la eforturile cardiace suplimentare necesare pentru a compensa insuficiența cardiacă. În consecință, caloriile sunt arse mai rapid și se produce o pierdere în greutate.

Demența

Scăderea în greutate apare în stadiile mai avansate ale demenței. Schimbările cognitive și comportamentale care afectează bolnavii duc frecvent la diminuarea apetitului. Adesea, aceștia pot uita să mănânce sau pot să-și piardă interesul pentru alimentație. De asmenea, pot întâmpina dificultăți în a-și pregăti mâncarea sau în a-și aminti cum să mănânce. 

În stadiile avansate ale demenței, apar probleme de masticație și înghițire, ceea ce îngreunează alimentația și duce la o scădere a aportului caloric. De asemenea, unele medicamente utilizate în tratamentul bolii au ca efect secundar scăderea apetitului și greutății. 

Cancerul

Această maladie poate duce la pierderea în greutate prin mai multe mecanisme:

  • Unele tipuri de cancer pot crește metabolismul, ceea ce înseamnă că organismul arde calorii într-un ritm mai rapid decât de obicei;
  • Cancerul poate afecta apetitul și capacitatea organismului de a absorbi nutrienții din alimente;
  • Unele celule canceroase produc substanțe chimice care afectează metabolismul sau apetitul alimentar. 

Cancerele digestive sunt asociate cel mai frecvent cu scăderea inexplicabilă în greutate, urmate de cele hematologice, cancerul colorectal și cel pulmonar. Cancerele de sân, genitale, urinare, cerebrale și melanomul nu se asociază de obicei cu pierderea neintenționată în greutate.

De obicei, un cancer nedepistat are și alte manifestări sau rezultate anormale ale analizelor de sânge. Dacă ai slăbit neintenționat în ultimele luni, programează o consultație la medicul tău pentru a determina cauza și a primi un tratament adecvat. 

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Cum să mănânci mai puțin fără să te înfometezi. 10 trucuri care taie pofta de mâncare
Cum să mănânci mai puțin fără să te înfometezi. 10 trucuri care taie pofta de mâncare
Cum să mănânci mai puțin fără să te înfometezi. 10 trucuri care taie pofta de mâncare
Legătura dintre tulburările de somn și diabet. Cum afectează lipsa odihnei metabolismul
Legătura dintre tulburările de somn și diabet. Cum afectează lipsa odihnei metabolismul
Legătura dintre tulburările de somn și diabet. Cum afectează lipsa odihnei metabolismul
(P) Rănile diabetice: cauze, prevenție și tratament
(P) Rănile diabetice: cauze, prevenție și tratament
(P) Rănile diabetice: cauze, prevenție și tratament
Reclamă
PARTENERI
icon