Ce este valoarea VO2 Max. Cum se măsoară

Simina Dragut
Simina Dragut
Publicat: 18 octombrie 2023, 07:21

Anumite măsurători pot determina longevitatea, iar alimentația are un rol important pentru a te proteja împotriva bolilor cardiovasculare. Ștefan Busnatu, medic cardiolog, a fost invitatul doctorului Mihail Pautov și al antrenoarei Carmen Brumă, în a opta ediție din sezonul cinci MediCOOL. Află ce este valoarea VO2 Max.

Reclamă

Ștefan Busnatu a arătat ce înseamnă VO2 Max, cum funcționează un aparat care îl măsoară și ce include acest aparat de măsurare. Carmen Brumă a participat ca pacient în desfășurarea testului de efort pentru a afla acest indice și a prezentat ce include o alimentație sănătoasă.

Cum te ajută o alimentație sănătoasă

Înainte să te întrebi ce este valoarea VO2 Max, gândește-te că poți preveni bolile cardiovasculare cu ajutorul unor măsuri alimentare. Există alimente care întăresc pereții arterelor, reduc inflamația și fluidifică sângele.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Prima categorie de alimente ar fi formată din peștii grași, precum: somon, hering, macrou, sardine. Aceștia conțin în special, acizi grași esențiali omega 3 pe care corpul nu-i poate produce și trebuie să-i obțină din alimentație. În continuare, se include: uleiul de măsline, caracteristic alimentației mediteraneene, o alimentație asociată cu un risc cardiovascular foarte scăzut.

După aceea există o categorie de alimente ce conține: organe, cum este ficatul, și alimente fermentate, inclusiv: chefir, iaurt, brânzeturi fermentate. Acestea au în comun vitamina K2, numită și menachinonă, un tip de vitamina K, cu multiple roluri în organism, printre care asimilarea totală a calciului și prevenirea calcifierii alterelor.

Reclamă

De asemenea, se regăsește o categorie ce conține o varietate de nuci. În nuci sunt acizi grași omega 3 și vitamina E, o substanță foarte bună pentru relaxarea pereților arterelor. Aceasta contribuie la scăderea colesterolului LDL și a trigliceridelor.

-Există colesterol bun și colesterol rău?
-Da. Colesterolul rău, LDL-ul, este cel care ne îngrijorează în cazul bolii cardiovasculare. Colesterolul bun, HDL-ul ,reprezintă colesterolul pentru care ar trebui să depunem toate eforturile să-l creștem. Acesta captează de pe vasele de sânge colesterolul rău și-l duce înapoi în ficat pentru a fi metabolizat.

Ce este valoarea VO2 Max

Indicele VO2 Max este capacitatea maximă de oxigen pe care corpul o poate folosi, în timp ce face efort maxim. Acesta se poate măsura cu ajutorul unui test de efort. Testul de efort se poate efectua pe un covor rulant sau pe un cicloergometru, numit și bicicletă staționară.

Reclamă

,,Pentru persoanele cu anumite limitări sau pentru cele care au tendința să leșine, mai exact, care prezintă un tonus vagal mai scăzut, care reacționează la emoții mai intens, cu stări de leșin, se recomandă să stea pe bicicletă pentru a avea un control mai mare.”

– Ștefan Busnatu, medic cardiolog

Când vrei să știi ce este valoarea VO2 Max, ia în considerare că testul de efort cuprinde utilizarea unei măști pe față pentru a putea elibera oxigenul și dioxidul de carbon pe care le produce organismul. Mai întâi, se fixează masca și medicul se asigură că pacientul se acomodează cu aceasta. Persoana care face testul are nevoie de 2-3 minute pentru a respira în condiții de repaus. Curele măștii pot genera un disconfort capilar.

Pacientul merge pe bandă, depune efort și, prima dată, se măsoară consumul de oxigen și de dioxid de carbon. Odată cu progresia efortului, se urmărește ritmul cardiac pe toată durata efortului și evoluția tensiunii, care se măsoară la început.

Când vrei să știi ce este valoarea VO2 Max, află că reprezintă un indice care îți arată concret cât de mult o să trăiești. Este un indice al longevității, independent de orice alt indice. Cu cât are valori mai mari, cu atât o să trăiești mai sănătos și mai bine.

Ce presupune testul de efort pentru a afla VO2 Max

Prima etapă a testului de efort implică ridicarea benzii și începerea mersului. Maximul indicelui VO2 Max poate atinge în cazul sportivilor de performanță și a cicliștilor, mai clar în cazul persoanelor care au nevoie de o pompă de aer destul de puternică, 70-80 de mL/ minut/ kg. Acest parametru arată riscul de a deceda și riscul de supraviețuire. Evaluează inima și cuplarea dintre plămâni și inimă, ceea ce înseamnă funcționarea întregului sistem în parametri. Dacă te expui la fumat, plămânii încep să sufere, sistemul nu mai funcționează la fel de bine și nu se mai poate atinge VO2 mare.

,,Într-un mod sportiv, evaluezi cât de mult poate să absoarbă țesuturile prin tot ce înseamnă capilare.”

– Mihail Pautov, medic chirurg

La început poate fi plictisitor pentru persoanele care au o condiție fizică foarte bună. Însă, testul se folosește pentru a examina orice persoană, atât sportivii de performanță, cât și pacienți.

Dacă vrei să știi ce este valoarea VO2 Max, ia în calcul că testul desfășurat în emisiunea MediCOOL a fost la un nivel general. Pentru un sportiv, se poate aplica un protocol mult mai puternic și mult mai solicitant de la început, în funcție de obiectivul pe care îl are pentru a vedea capcitatea maximă de efort și stabilitatea.

,,Este important ca oamenii să vadă că nu este nevoie să se teamă. Lucrurile se iau pas cu pas, în măsura în care apar tulburări de ritm sau simptome: dureri în piept, palpitații sau stări de amețeală, pentru a se putea interveni din timp.”

– Ștefan Busnatu, medic cardiolog

În etapa a doua este normal ca tensiunea să crească în efort. În eforturi maximale, tensiunea poate ajunge până la 210-220 mmHg, când corpul este la intensități mari. Dar, sunt situații în cazul persoanelor care au o hipertensiune mascată. În efort, acestea pot ajunge la o tensiune de 270-300 de mmHg. De aceea, există riscul ca vasul de sânge să cedeze și plăcile de colesterol să se rupă. Atunci, se dezvoltă complicații.

Ce simte un pacient în timpul testului de efort

În timpul testul de efort pentru a afla VO2 Max, apar o serie de indicatori, mai ales în funcție de sex și vârstă. Carmen Brumă a obținut rezultate relativ bune în cadrul emisiunii MediCOOL: frecvența cardiacă de 150 de bătăi pe minut, ceea ce înseamnă aproximativ 85 % din predicția pentru vârstă. De asemenea, are plămâni bine expansionați, de aceea a obținut un VO2 Max de 68 de ml/ minut/ kg, aproape de un nivel atletic.

Odată ce afli ce este valoarea VO2 Max, amintește-ți că atunci când din 220, îți scazi vârsta, îți poți calcula frecvența cardiacă maximă la care ajunge corpul în condiții de eforturi maximale. În funcție de o limită, se poate concluziona cum a decurs testul.

În etapa a patra a testului, se încetinește efortul. Pacientul continuă să meargă, cu mâinile pe bară, într-o poziție stabilă. Brațul se lasă moale când se măsoară tensiunea și se pășește ușor. Dacă nu simte senzație de amețeală, este în regulă. Tensiunea arată dacă organismul reacționează în parametri normali la efort. La terminare, se oprește aparatul și pacientul este decuplat. De asemenea, aparatele simple, îți pot arăta VO2 Max, cu o marjă mare de eroare.

,,Este foarte dificil să respiri cu masca aceea pentru că o simți destul de etanș pe față.”

– Carmen Brumă, tehnician nutriționist și antrenor de fitness

,,Cred că acesta ar trebui să fie parametrul cel mai important pe care îl urmărim pentru sănătatea noastră.“

– Mihail Pautov, medic chirurg

Ai aici toate edițiile sezonului 5 MediCOOL, emisiune difuzată de Antena 1 și disponibilă online exclusiv în AntenaPLAY.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Surse de vitamina D pentru vegetarieni. De ce pot fi incluse în dietă
Surse de vitamina D pentru vegetarieni. De ce pot fi incluse în dietă
Surse de vitamina D pentru vegetarieni. De ce pot fi incluse în dietă
Condimente pentru sănătatea ficatului. Cum îți pot proteja acest organ vital
Condimente pentru sănătatea ficatului. Cum îți pot proteja acest organ vital
Condimente pentru sănătatea ficatului. Cum îți pot proteja acest organ vital
Obiceiuri pentru sănătatea inimii. Cum poți proteja acest organ
Obiceiuri pentru sănătatea inimii. Cum poți proteja acest organ
Obiceiuri pentru sănătatea inimii. Cum poți proteja acest organ
Reclamă
PARTENERI
icon