Ce este rezerva ovariană și cum se poate evalua

Oana Antonescu
Oana Antonescu
Publicat: 17 august 2023, 07:58

Rezerva ovariană este cel mai bun indicator a ceea ce numim „ceas biologic”. Ea influențează într-o foarte mare măsură capacitatea unei femei de a rămâne însărcinată. Rezerva ovariană poate fi măsurată cu ajutorul unor analize pentru a evalua fertilitatea feminină. 

Reclamă

Rezerva ovariană se referă la numărul și la calitatea ovocitelor din ovarele unei femei. Adesea folosite ca termeni sinonimi, ovocitele și ovulele sunt, de fapt, stadii diferite în dezvoltarea celulelor reproducătoare feminine. Ovocitele sunt celulele imature, nedezvoltate, în timp ce ovulele reprezintă stadiul final și matur al ovocitelor, celule care sunt pregătite pentru fertilizare. 

Rezerva ovariană este o măsură a sănătății reproductive a unei femei și influența capacitatea sa de a rămâne însărcinată.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Cum evoluează rezerva ovariană de-a lungul vieții

O femeie are o cantitate limitată de ovocite în ovare la naștere, iar ea se reduce în mod natural pe măsură ce înaintează în vârstă. 

Ovocitele se formează chiar din timpul vieții intrauterine. Potrivit medicilor American College of Obstetricians and Gynecologists, numărul maxim de ovocite este atins în săptămâna 20 de dezvoltare a fătului de sex feminin. Iată cum evoluează rezerva ovariană în funcție de vârstă:

Reclamă
  • la 20 de săptămâni: 6-7 milioane de ovocite;
  • la naștere: 1-2 milioane de ovocite;
  • la pubertate: 300.000-500.000 de ovocite;
  • în jurul vârstei de 37 de ani: aproximativ 25.000 de ovocite;
  • în jurul vârstei de 51 de ani (vârsta medie a menopauzei): aproximativ 1.000 de ovocite.

Fertilitatea unei femei scade gradual odată cu vârsta, dar într-un ritm mai crescut de la 32 de ani și accelerat după vârsta de 37 de ani. Concomitent, are loc o reducere nu doar a numărului de ovocite, ci și a calității lor. 

Modificări apar, de asemenea, și în concentrația unor hormoni din circulația sangvină:

Reclamă
  • crește nivelul hormonul foliculostimulant (FSH), necesar funcționării ovarelor. El asigură maturarea foliculilor ovarieni;
  • scade nivelul hormonului anti-Mullerian (AMH), produs de celule din foliculii ovarieni. Nivelul AMH din sânge este utilizat ca reper pentru măsurarea rezervei ovariene a femeii;
  • scade nivelul inhibinei B, un alt hormon produs de foliculii ovarieni.

Ce factori pot să scadă rezerva ovariană

Pe lângă înaintarea în vârstă, există și alte cauze ale reducerii cantității și calității ovocitelor. Ele sunt legate de starea generală de sănătate sau pot exista factori genetici care influențează rezerva ovariană:

  • boli autoimune cum ar fi tiroidita Hashimoto sau lupusul;
  • endometrioza;
  • sindromul ovarelor polichistice;
  • infecțiile pelvine;
  • intervențiile chirurgicale la nivelul ovarelor;
  • chimioterapia;
  • radioterapia;
  • expunerea la substanțe chimice nocive sau la radiații;
  • fumatul;
  • anomaliile genetice precum sindromul X fragil.

În unele cazuri de infertilitate, nu există  cauză evidentă a reducerii rezervei ovariene. 

Cum se evaluează rezerva ovariană

Atunci când sarcina se lasă așteptată, evaluarea rezervei ovariene a femeii este una dintre primele investigații recomandate de medic, mai ales în situația în care vârsta femeii depășește 30 de ani. 

Rezerva ovariană poate fi estimată cu ajutorul mai multor teste de sânge și investigații:

Nivelul hormonului anti-Mullerian (AMH)

Concentrația acestuia în sânge oferă o estimare orientativă a numărului de foliculi din ovare și ajută la evaluarea gradului de fertilitate a femeii, precum și a duratei perioadei fertile. Testarea AMH poate oferi indicii cu privire la o îmbătrânire prematură a ovarelor și iminența menopauzei. 

Nivelul AMH variază în funcție de vârstă. El începe să crească în adolescență și atinge concentrația maximă în jurul vârstei de 25 de ani. Ulterior, concentrația AMH scade în mod natural și este normal să observăm un nivel mai redus pe măsură ce înaintăm în vârstă.

Valoarea AMH se măsoară în nanograme pe mililitru (ng/mL). Potrivit informațiilor publicate de centrul medical academic Cleveland Clinic, nivelul inferior al acestui hormon pentru fiecare vârstă este următorul:

  • La 25 de ani: 3,0 ng/mL;
  • La 30 de ani: 2,5 ng/mL;
  • La 35 de ani: 1,5 ng/mL;
  • La 40 de ani: 1 ng/mL;
  • La 45 de ani: 0,5 ng/mL.

Nivelurile mai mari de AMH nu sunt neapărat benefice. Hormonul anti-Mullerian poate fi ridicat la unele persoane cu sindromul ovarelor polichistice.

Cât despre valorile considerate optime pentru fertilitatea feminină, intervalele generale sunt: 

  • Valoare medie: între 1 și 3 ng/mL;
  • Valoare scăzută: sub 1 ng/mL;
  • Valoare foarte scăzută: 0,4 ng/mL.

Nivelul hormonului foliculostimulant (FSH)

Măsurarea nivelului  FSH în sânge este recomandată în prima parte a ciclului menstrual, în ziua a treia de menstruație. 

Un nivel ridicat al FSH la începutul ciclului menstrual este un semn de rezervă ovariană scăzută. O valoare mai mare de 10 mIU/mL în ziua 3 de menstruație sugerează că rezerva ovariană este scăzută. 

Ecografia transvaginală și numărarea foliculilor

Prin efectuarea unei ecografii transvaginale, medicul ginecolog poate număra foliculii antrali (foliculii mici, cu dimensiuni de 3-10 mm) din ovare. Numărarea ecografică oferă informații importante și relevante despre rezerva ovariană a unei femei. 

Semnele care indică o rezervă ovariană scăzută

Rezerva ovariană redusă nu are simptome specifice, dar există câteva indicii care semnalează această problemă. Pe lângă dificultatea de a rămâne însărcinate, femeile pot observa următoarele:

  • menstruație întârziată sau absentă;
  • cicluri menstruale mai scurte decât media de 28 de zile;
  • flux menstrual abundent;
  • avort spontan. 

Doar o parte dintre femeile co rezervă ovariană scăzută au aceste semne și simptome. 

Ce se poate face pentru a crește rezerva ovariană

Din păcate, scăderea rezervei ovariene este un proces ireversibil. Nu există un tratament pentru creșterea acesteia, dar anumite suplimente alimentare sunt recomandate uneori de medici. Unul dintre cele mai prescrise este dehidroepiandrosteronul (DHEA), un precursor al hormonilor sexuali estrogen și testosteron. Organismul produce natural DHEA, dar nivelul lui scade odată cu înaintarea în vârstă. 

Un studiu publicat în 2010 la care au participat 33 de femei cu rezervă ovariană diminuată a analizat modul în care DHEA a influențat succesul procedurilor de fertilizare in vitro (FIV). În timp ce 23,1% dintre femeile care au luat suplimente cu DHEA au avut o naștere viabilă, în grupul celor care nu au luat acest supliment alimentar, procentul de nașteri viabile a fost de numai 4%. Un alt studiu a concluzionat că femeile care au luat DHEA au avut șanse semnificativ mai mari să rămână însărcinate spontan, fără intervenții medicale suplimentare.

Chiar dacă ai o rezervă ovariană scăzută, nu înseamnă neapărat că nu poți rămâne însărcinată. Procedura de fertilizare in vitro (FIV) poate fi o soluție pentru a obține o sarcină. Statisticile arată că 33% dintre femeile cu rezervă ovariană diminuată reușesc să conceapă cu propriile ovule, cu ajutorul tratamentelor de fertilitate. 

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Pastila de a doua zi: cum se administrează și ce riscuri are
Pastila de a doua zi: cum se administrează și ce riscuri are
Pastila de a doua zi: cum se administrează și ce riscuri are
Fibromul uterin: cauze, simptome și tratament
Fibromul uterin: cauze, simptome și tratament
Fibromul uterin: cauze, simptome și tratament
articol cu video
Modificările colesterolului în sarcină. Cum influențează dieta dezvoltarea fătului
Modificările colesterolului în sarcină. Cum influențează dieta dezvoltarea fătului
Modificările colesterolului în sarcină. Cum influențează dieta dezvoltarea fătului
Reclamă
PARTENERI
icon