Antena

Menstruație întârziată și test negativ de sarcină: care pot fi cauzele

Oana Antonescu
Oana Antonescu
Publicat: 23 iunie 2023, 08:34

Un rezultat negativ la testul rapid de sarcină nu înseamnă întotdeauna că nu ești însărcinată. Pe de altă parte, nici întârzierea menstruației nu este mereu un semn de sarcină. Citește în continuare care sunt cele mai frecvente cauze de menstruație întârziată și test negativ de sarcină.

Reclamă

Un rezultat negativ la testul de sarcină în condițiile în care menstruația nu s-a instalat la data așteptată poate stârni multă confuzie. Pentru cuplurile care încearcă să conceapă un copil, entuziasmul stârnit de întârzierea menstruației este anulat de rezultatul dezamăgitor al testului de sarcină. 

Este posibil să obții un rezultat fals negativ la testul de sarcină și să fii însărcinată. Pe de altă parte, este posibilă și varianta în care menstruația să întârzie din alte motive și rezultatul testului să fie corect. 

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Menstruație întârziată și test negativ de sarcină – când sarcina există

Dacă încerci să rămâi însărcinată și ești dezamăgită de rezultatul negativ al testului, nu trebuie să disperi. Poate fi vorba despre un rezultat fals negativ, ceea ce înseamnă că ești însărcinată, deși testul susține contrariul. Sunt câteva situații în care se poate întâmpla ca rezultatul să fie fals negativ.

Testul de sarcină are o sensibilitate mică

Testele rapide din farmacii detectează în urină hormonul hCG, care este secretat de placentă și poate fi identificat în urină sau sânge doar pe durata sarcinii. Pe majoritatea testelor este specificată o acuratețe de 99% în detectarea unei sarcini, dar, în realitate, sensibilitatea este variabilă de la un test la altul. 

Reclamă

Unele teste susțin că pot detecta hormonul hCG de la o concentrație de numai 5 UI/L (unități internaționale pe litru), dar un studiu arată că, pentru a atinge acuratețea de 99% pe care o promovează, concentrația hCH ar trebui să fie de cel puțin 25 UI/L. 

Ai făcut testul prea devreme

Ciclul menstrual al unei femei poate avea variații mari. Este posibil ca ovulația să fi avut loc mai târziu decât ai calculat. Prin urmare, și fertilizarea ovulului s-a produs mai târziu pe parcursul ciclului menstrual, iar nivelul hormonului de sarcină poate să nu fie suficient de crescut în primele zile de întârziere a menstruației. 

De la un ciclu la altul, momentul ovulației poate varia cu până la 13 zile, astfel că poți crede că ești însărcinată în 4 săptămâni când ești, de fapt, doar în 2 săptămâni. De aceea, dacă ai menstruație întârziată și test negativ de sarcină, așteaptă câteva zile, ideal o săptămână, și repetă testul.

Reclamă

Ai o sarcină avansată sau multiplă

Rezultatul testului poate fi fals negativ și în situația în care sarcina este mai avansată decât ai calculat și concentrația hormonului hCG în urină este foarte crescută. 

Paradoxal, testele de sarcină obișnuite din farmacii pot să nu detecteze hormonul tocmai din această cauză. Sistemul de testare devine suprasaturat și se produce un fenomen numit de specialiști „efect de cârlig”. O astfel de situație se poate întâmpla dacă, în luna anterioară, ai confundat sângerarea de nidare (așa-numitul „spotting”) cu menstruația. Sângerarea de nidare este o pierdere ușoară de sânge care se produce atunci când embrionul se implantează în uter.

Efectul de cârlig se produce uneori și în sarcinile multiple, cu tripleți sau chiar cu gemeni uneori. Concentrația de hCG este mult mai mare la sarcinile multiple .și există riscul unui rezultat fals negativ la testele de sarcină efectuate la domiciliu. 

Nu ai suficient hormon hCG în organism

Concentrația de hCG din organism variază de la o femeie la alta. În aceeași etapă de evoluție a sarcinii, unele femei au o cantitate mai mică de hormoni decât altele în urină și în sânge. 

Nu este nimic în neregulă cu sarcina dacă te afli în această situație. Nu cantitatea de hCG este importantă, ci cât de rapid crește nivelul acestuia, lucru care poate fi urmărit numai cu ajutorul analizei de sânge beta-hCG. 

Concentraţia acestui hormon creşte într-un ritm accelerat până în săptămânile 8-12 de sarcină, când atinge nivelul maxim și apoi se reduce treptat până la naștere. Când sarcina evoluează normal, hCG ar trebui să se dubleze la fiecare 2-3 zile. 

Nu ai respectat instrucțiunile sau testul este invalid

Majoritatea kiturilor de testare de sarcină la domiciliu sunt similare, însă pot exista mici diferențe de la un producător la altul. De aceea, este recomandat să citești cu atenție instrucțiunile și să urmezi pașii indicați de producător pentru a te asigura că rezultatul va fi corect. 

Respectă metoda recomandată pentru recoltarea urinei, cantitatea de urină ce trebuie aplicată pe banda de testare, precum și timpul indicat de așteptare a rezultatelor. În plus, trebuie să te asiguri că testul se află în termenul de valabilitate. Dacă este expirat, rezultatele nu sunt de încredere. 

Deși astfel de cazuri sunt rare, rezultatul fals negativ poate fi și consecința unor defecte de fabricație sau a manipulării ori depozitării necorespunzătoare a testului de sarcină.

Nu ai făcut testul dimineața

Pe majoritatea testelor de sarcină din farmacii se precizează că pot fi efectuate în orice moment al zile. Însă, dacă nivelul hormonului hCG nu a crescut foarte mult în cazul tău, ai șanse mai mari să fie detectat de test dacă folosești o probă din prima urină de dimineață. Concentrația hormonului hCG este întotdeauna mai crescută dimineața, după repausul nocturn. 

Un rezultat fals negativ poți primi și în situația în care ai băut prea multe lichide înainte de testare. Lichidele diluează concentrația hormonului de sarcină, iar dacă aceasta este redusă în cazul tău, există riscul unui rezultat fals pozitiv la testare.

Menstruație întârziată și test negativ de sarcină – când sarcina există, dar nu se dezvoltă normal

Dacă ai menstruație întârziată și test negativ, este posibil ca sarcina să existe, dar ea să nu urmeze etapele normale de dezvoltare și hormonul hCG să aibă fie o concentrație prea mică în urină, fie prea mare pentru a fi detectat de testele rapide uzuale. 

Sunt două situații de acest fel și ambele se întâmplă foarte rar, dar trebuue să le iei în calcul atunci când ai menstruație întârziată și test negativ. 

Ai o sarcină extrauterină 

O cauză de menstruație întârziată și test de sarcină negativ poate fi și sarcina ectopică sau extrauterină. O astfel de situație este rară: în mai puțin de 3% dintre femeile cu sarcină ectopică au test de sarcină negativ, potrivit unui studiu. În majoritatea cazurilor, el este pozitiv. De altfel, și sarcinile extrauterine sunt rare. Statistic, doar una din 40 de sarcini este ectopică.

Sarcina extrauterină se produce atunci când embrionul se implantează în afara uterului, de obicei în trompele uterine. O sarcină ectopică nu poate fi dusă la termen. Ea poate involua sau se poate rupe. Cea de-a doua situație este considerată o urgență medicală, fiindcă duce la șoc hemoragic, ce pune în pericol viața femeii.

Într-o sarcină ectopică, se întâmplă uneori ca placenta să nu se dezvolte suficient. Producția de hCG poate să fie redusă ori absentă. În consecință, testul de sarcină nu poate fi decât negativ.

Ai o sarcină molară

O altă situație rară în care poți avea menstruație întârziată și test negativ este sarcina molară. Aceasta apare atunci când există o problema cu ovulul fertilizat. Dezvoltarea lui și a placentei nu se produce normal. Mai puțin de una din 100 de astfel de sarcini ajunge la termen. În uter, din ovulul fertilizat și din placentă se formează tumoră benignă (necanceroasă) care crește rapid. 

O sarcină molară produce cantități mari de hCG pe care testele uzuale din farmacii pot să nu le detecteze din cauza efectului de cârlig care apare și în sarcinile avansate sau multiple. 

Menstruație întârziată și test negativ de sarcină – când sarcina nu există

Sunt situații în care rezultatul negativ al testului este corect și menstruația întârzie din alte motive decât sarcina. Dacă data menstruației a fost depășită cu cel puțin o săptămână și ai repetat testul de sarcină, dar rezultatul este în continuare negativ, ar trebui să iei în calcul probabilitatea ca sarcina să nu existe.

Dereglarea ciclului menstrual și întârzierea menstruației se pot produce ocazional din diferite cauze. Cele mai frecvente sunt:

  • alăptarea (după ce revine, menstruația este neregulată în primele luni);
  • stresul crescut;
  • oprirea contraceptivelor orale (menstruația este neregulată în primele luni);
  • odihna insuficientă o perioadă îndelungată sau lucrul în ture de noapte;
  • efortul fizic intens;
  • medicamente precum unele antidepresive și antihipertensive.

Întârzierea menstruației poate fi cauzată și de anumite afecțiuni, iar una dintre cele mai frecvente este sindromul ovarelor polichistice. De asemenea, dereglările hormonale induse de afecțiuni ale glandei tiroide precum hipotiroidismul și hipertiroidismul pot fi o cauză de menstruație întârziată și test negativ de sarcină. 

Excesul ponderal, greutate mai mică decât cea normală și malnutriția sunt alte cauze ale dereglării ciclului menstrual. Toate aceste probleme medicale impun investigații și tratament prompt. 

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Hemoroizi după naștere. Remedii rapide permise în perioada alăptării
Hemoroizi după naștere. Remedii rapide permise în perioada alăptării
Hemoroizi după naștere. Remedii rapide permise în perioada alăptării
Care sunt primele simptome de sarcină înainte de întârzierea menstruației
Care sunt primele simptome de sarcină înainte de întârzierea menstruației
Care sunt primele simptome de sarcină înainte de întârzierea menstruației
Căderea părului după naștere. Principalele cauze și tratamente posibile
Căderea părului după naștere. Principalele cauze și tratamente posibile
Căderea părului după naștere. Principalele cauze și tratamente posibile
Reclamă
PARTENERI
icon