Antena

Ce este indicat să știi despre alimentele fortificate. Beneficiile pentru sănătate pe care le pot oferi

Simina Dragut
Simina Dragut
Publicat: 19 aprilie 2024, 08:20

Alimentele fortificate includ nutrienți adăugați pentru a le mări valoarea nutrițională și beneficiile pe care le pot aduce sănătății. Astfel, poți obține mai ușor substanțele nutritive de care ai nevoie în dietă. Află ce este indicat să știi despre alimentele fortificate.

Reclamă

Alimentele fortificate conțin minerale, vitamine și alți micronutrienți adăugați. Micronutrienții sunt o necesitate pentru multe funcții importante ale organismului. Totodată, aceștia nu au gusturi, texturi sau mirosuri observabile.

Ce este indicat să știi despre alimentele fortificate

În mod natural, unele alimente conțin anumiți micronutrienți pe care îi pierd în timpul gătitului sau al depozitării. Este important să diferențiezi alimentele îmbogățite de alimentele fortificate. Alimentele îmbogățite se referă la alimentele în care producătorii au inclus nutrienții pe care i-au pierdut.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Alimentele fortificate sunt alimentele cărora le-au fost adăugați nutrienți, pe care în mod normal, nu i-ar conține. Alergiile, stilul alimentar, mediul înconjurător și alți factori pot îngreuna asimilarea anumitor substanțe.‌‌

Printre cele mai populare alimente fortificate sunt cerealele de la micul dejun, pâinea, iaurtul, laptele, laptele de soia și alți înlocuitori ai laptelui de origine animală, ouăle, sucul de fructe și sarea. Iar printre nutrienții cel mai des incluși de producători se află: acidul folic, fierul, calciul, vitamina A, vitamina B6, vitamina B12, vitamina D, vitamina E și iodul.

Reclamă

Totuși, pentru a nu avea parte de o supradoză de vitamine, se recomandă să consulți un nutriționist sau un medic înainte de a începe să le consumi constant.

Previn apariția bolilor cauzate de deficiențele de nutriție

Dacă te întrebi ce este indicat să știi despre alimentele fortificate, află că previn apariția anumitor boli. Când corpul tău nu acumulează suficienți nutrienți, se poate să suferi de o deficiență. Alimentele fortificate reduc riscul de apariție a deficiențelor în organism. Acestea facilitează obținerea substanțelor nutritive de care ai nevoie. Insuficiențele nutriționale pot cauza probleme ca: diabet de tip 2, osteoporoză, oboseală și anemie cauzată de deficiențele de fier.

În cazul deficiențelor de fier, poți consuma alimente care conțin fier în cantități mai mari, cum ar fi: smochine, curmale, fructe uscate, stafide, prune uscate, brocoli, fasole verde, cartofii, varza sau pastă de roșii.

Reclamă

Protejează adulții aflați la o vârstă mai înaintată

Pe măsură ce înaintezi în vârstă, corpul tău începe să absoarbă din ce în ce mai puține vitamine și minerale. Alimentele fortificate ajută la menținerea unor niveluri sănătoase ale micronutrienților. Acestea îți mențin oasele puternice, îmbunătățesc digestia și previn apariția problemelor cardiace, conform Nourish by WebMD.

Susțin creșterea copiilor

Pentru a afla ce este indicat să știi despre alimentele fortificate, gândește-te că susțin creșterea copiilor. Copiii au un risc mai mare decât adulții să sufere de deficiențe nutriționale. Corpul lor are nevoie de mai multe vitamine și minerale pentru a le susține dezvoltarea. Alimentele fortificate pot sprijini nutriția copiilor, împreună cu o dietă echilibrată.

Ajută în privința nevoilor alimentare

Unii nutrienți importanți sunt disponibili numai în produsele de origine animală sau în alimentele care pot provoca reacții alergice anumitor persoane. Alimentele fortificate te pot ajuta dacă ești vegetarian, ai intoleranță la lactoză sau alte nevoi alimentare. De exemplu, o persoană cu intoleranță la lactoză ar putea evita produsele lactate. Din această cauză, este posibil să nu primească suficient calciu și vitamina D. Astfel, laptele alternativ fortificat poate ajuta, potrivit Join Zoe.

Pot fi utile în sarcină

Când te întrebi ce este indicat să știi despre alimentele fortificate, află că pot fi utile în timpul perioadei de sarcină. Femeile însărcinate au nevoie de mai multe alimente deoarece organismul bebelușului consumă o parte din nutrienți. În acest caz, chiar dacă mănâncă mai mult se poate să nu asimileze toate substanțele nutritive necesare.

Substanțele nutritive pot umple această carență. Spre exemplu, acidul folic este adăugat în multe alimente fortificate. Dacă asimilezi suficient acid folic în timpul perioadei de sarcină, acesta reduce riscul de apariție a malformațiilor congenitale.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Beneficiile nutritive ale consumului de linte. De ce să incluzi în alimentație această leguminoasă
Beneficiile nutritive ale consumului de linte. De ce să incluzi în alimentație această leguminoasă
Beneficiile nutritive ale consumului de linte. De ce să incluzi în alimentație această leguminoasă
articol cu video
Când este normal să cadă părul și cât de mult păr e normal să cadă într-o zi
Când este normal să cadă părul și cât de mult păr e normal să cadă într-o zi
Când este normal să cadă părul și cât de mult păr e normal să cadă într-o zi
Beneficiile verzei de Bruxelles. De ce să incluzi în alimentație această legumă
Beneficiile verzei de Bruxelles. De ce să incluzi în alimentație această legumă
Beneficiile verzei de Bruxelles. De ce să incluzi în alimentație această legumă
Reclamă
PARTENERI
Frigărui cu brânză în felii de dovlecei și roșii cherry
Rețete Fel De Fel
Frigărui cu brânză în felii de dovlecei și roșii cherry
Pentru gustări simple și delicioase din zilele călduroase de vară îți propun o rețetă de frigărui cu brânză învelită în felii de dovlecei și roșii cherry. Este rețeta unui aperitiv sau o gustare caldă, proaspătă și savuroasă, cu arome mediteraneene, texturi contrastante și o prezentare elegantă. Aceste frigărui combină simplitatea legumelor proaspete cu savoarea brânzei topite. Toate sunt învelite într-un format ușor de servit și spectaculos vizual. Feliile subțiri de dovlecel sunt rulate în jurul cuburilor de brânză. Poți folosi halloumi, feta sau mozzarella. Toate acestea oferă o textură moale, dar elastică, cu margini ușor rumenite. Roșiile cherry aduc explozia de prospețime, dulceață și aciditate care echilibrează totul. Preparatul poate fi servit cald sau rece și este ideal ca aperitiv, pe un platou de vară. Merge bine și ca garnitură lângă carne sau chiar ca element central într-o masă vegetariană. Tot din dovlecel mai poți prepara și rețeta de rulouri cu prosciutto crudo. Este la fel de simplă și delicioasă, dar cu altă consistență și textură. Descrierea rețetei de frigărui cu brânză învelită în felii de dovlecei și roșii cherry Aceste frigărui sunt o adevărată declarație de vară. Pe fiecare bețișor, se întâlnesc aromele grădinii și gusturile unei vacanțe în sudul Italiei sau în Grecia. Acolo legumele coapte și brânzeturile locale se transformă în mici festinuri simple, dar spectaculoase. Feliile de dovlecel, fine și translucide, îmbracă brânza ca o panglică verde crud. Prin coacere, capătă o textură moale, ușor elastică, cu marginile ușor rumenite, iar aroma lor vegetală devine mai intensă, ușor dulceagă, cu accente de nuci crude. În interior, brânza începe să se topească lent, devine cremoasă, caldă și sărată, oferind un contrast seducător cu finețea legumelor. Dacă alegi o brânză cu personalitate (cum e halloumi sau cașcaval afumat), adaugi o notă ușor picantă sau afumată, ce ridică întregul ansamblu. Iar roșiile cherry – coapte ușor sau doar încălzite – pocnesc între dinți cu sucul lor dulce și acrișor, aducând acea explozie de prospețime care trezește toate celelalte gusturi. Ele sunt punctele de echilibru care leagă brânza și dovlecelul într-o armonie perfectă. Descoperă mai jos lista de ingrediente și modul de preparare pas cu pas al rețetei de frigărui cu brânză învelită în felii de dovlecei și roșii cherry.
icon