Ce este hernia ombilicală. Cauze, evoluție și tratamente

Publicat: 26 aprilie 2024, 07:25

Hernia ombilicală se formează atunci când o porțiune a intestinului iese prin peretele abdominal în zona buricului. Această afecțiune este foarte întâlnită la bebeluși, dar poate apărea și la adulți în anumite condiții. Află cine este mai predispus la hernie ombilicală, cum se manifestă și cum se corectează. 

Aproximativ 20% dintre bebeluși se nasc cu hernie ombilicală, dar ea poate apărea și la vârsta adultă. Este mai frecventă la femei și la persoanele care au o presiune intraabdominală crescută din motive precum sarcina, obezitatea, ascita sau distensia abdominală cronică.

La adulți, hernia ombilicală este al doilea cel mai comun tip de hernie, după cea inghinală. Incidența în populația generală este de 2%, conform statisticilor. În majoritatea cazurilor, ea nu prezintă riscuri grave, dar sunt situații în care produce complicații.

Ce este hernia ombilicală 

Atunci când mușchii abdominali devin slăbiți sau se rup, țesuturi precum grăsimea sau intestinul subțire pot ieși în afara peretelui abdominal. În cazul herniei ombilicale, acest defect apare în apropierea buricului (ombilicului). Ea se formează fie deasupra, fie sub ombilic și are aspectul unei umflături cu dimensiuni variate, în funcție de severitate. 

Hernia ombilicală este definită ca hernia localizată la cel mult 3 centimetri deasupra sau 3 centimetri sub ombilic. De obicei, intestinul este cel care iese prin peretele abdominal. În cazul foarte rare, poate fi implicat ți colonul transversal, una dintre cele patru segmente ale colonului. 

În timp, deschiderea se mărește și hernia poate crește în dimensiuni. Dacă nu este tratată, hernia ombilicală crește riscul de strangulare a intestinului subțire. Aceasta reprezintă o complicație gravă care afectează alimentarea cu sânge a porțiunii de intestin aflate în exteriorul abdomenului. Strangularea poate duce la ocluzie intestinală sau la cangrenă (necroză și putrefacție). Aceasta, la rândul său, poate conduce la ruptura peretelui intestinal și la peritonită – infectarea cavității abdominale care poate duce la deces. Astfel de situații impun tratament chirurgical de urgență. 

Ce cauzează hernia ombilicală

După naștere, cordonul ombilical care conectează bebelușul de placentă nu mai este necesar. Orificiul din mușchii abdominali în care a fost inserat se închide pe măsură ce copilul crește. Uneori, acești mușchi nu se unesc complet, lăsând un mic orificiu. O porțiune de intestin poate migra în acest orificiul dintre mușchii abdominali, cauzând o hernie.

Hernia ombilicală apare cel mai adesea la sugari, dar este întâlnită și la adulți, conform medicilor Johns Hopkins Medicine. La adulți, cele mai comune cauze ale herniilor ombilicale sunt:

  • bolile cronice care cresc presiunea abdominală, cum ar fi ascita (acumulare de lichid în abdomen), tusea cronică, dificultățile la urinare din cauza prostatei mărite, constipație cronică și vărsăturile repetate;
  • sarcinile multiple;
  • obezitatea;
  • eforturi fizice intense precum nașterea naturală și ridicarea de greutăți.

Principalele simptome

Simptomele herniei ombilicale variază în funcție de dimensiunea și severitatea ei. Mai ales la copii, cele mai multe hernii sunt asimptomatice. Unele pot să producă disconfort abdominal, în special în situațiile care presupun încordarea mușchilor abdominali. 

Când hernia ombilicală se complică și apare strangularea, ea provoacă mai multe semne și simptome, iar acestea impun prezentarea urgentă la medic. În general, herniile strangulate apar mai frecvent la bărbați, în timp ce femeile au mai des hernii reductibile (care pot fi împinse înapoi în abdomen) asimptomatice.

Simptomele unei hernii ombilicale strangulate includ:

  • durere abdominală;
  • sensibilitate la atingere;
  • constipație;
  • febră;
  • vărsături;
  • abdomen umflat și rotund;
  • culoare schimbată a umflăturii – roșie, mov sau decolorată. 

Strangularea intestinului subțire poate cauza infecție. Pentru diagnostic, medicul poate solicita analize de sânge, radiografie cu bariu, ecografie, RMN (imagistică prin rezonanță magnetică) sau CT (tomografie computerizată). 

Cum arată hernia ombilicală la adulți – poze

Hernia ombilicală are aspectul unei umflături de mărime variabilă care se formează în zona buricului. Această umflătură devine foarte evidentă în situațiile care implică încordarea mușchilor abdominali, cum ar fi:

  • tuse;
  • strănut;
  • râs;
  • ridicări de greutăți;
  • încordare la defecație.

Când hernia este strangulată, zona afectată se inflamează și devine roșie sau de culoare închisă. 

Hernia ombilicală arată ca o umflătură de mărime variabilă / Shutterstock
Hernia ombilicală este mai frecventă la femei / Shutterstock
Hernia ombilicală devine foarte evidentă când mușchii abdominali sunt încordați / Shutterstock
Obezitatea este un factor de risc petru hernia ombilicală / Shutterstock
Sarcina și nașterea naturală slăbesc musculatura abdominală și predispun la hernie ombilicală / Shutterstock

Pentru a preveni complicațiile grave ale herniei ombilicale, este foarte important să observi orice schimbare în dimensiunea, forma sau simptomele acesteia și să le semnalezi medicului. 

Care este tratamentul

Herniile ombilicale mici și care nu produc simptome necesită doar monitorizare. Medicul poate încerca împingerea țesutului abdominal proeminent înapoi în cavitatea abdominală prin masaj ușor. 

La copii, hernia ombilicală se închide natural în 90% din cazuri până la vârsta de 5 ani și nu necesită tratament. Însă, dacă aceasta se mărește odată cu vârsta, dacă nu poate fi reintrodusă în abdomen, dacă provoacă durere sau afectează tranzitul intestinal, se recomandă corectarea chirurgicală. 

La adulți, este puțin probabil ca hernia ombilicală să se rezolve de la sine. În consecință, riscul de complicații este mai mare. Intervenția chirurgicală este indicată atunci când hernia devine simptomatică și apare strangularea intestinului.

Ce presupune operația

Intervenția chirurgicală pentru corectarea herniei ombilicale se realizează sub anestezie generală. În cadrul operației, țesutul herniat este repoziționat în cavitatea abdominală, iar deschiderea din peretele abdominal este cusută. Uneori, se introduce o plasă la nivelul peretelui abdominal pentru a facilita consolidarea musculaturii. 

În cazul în care alimentarea cu sânge a intestinului herniat s-a oprit complet și s-a produs cangrena, este necesară tăierea porțiunii de intestin afectate pentru a restabili fluxul de sânge și a preveni complicațiile grave.

Hernia ombilicală poate fi operată prin chirurgie deschisă sau laparoscopic. Tehnica laparoscopică este preferată datorită faptului că permite recuperarea mai rapidă a pacientului. 

Cu toate acestea, există câteva situații în care operația laparoscopică este contraindicată, cum ar fi obezitatea sau intervențiile chirurgicale multiple la nivelul abdomenului. Medicul chirurg este cel care decide tehnica cea mai potrivită pentru fiecare caz în parte.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Colita ulcerativă: simptome, cauze și opțiuni de tratament
Colita ulcerativă: simptome, cauze și opțiuni de tratament
Durerea în partea stângă. Care sunt cauzele posibile
Durerea în partea stângă. Care sunt cauzele posibile
Simptomul de insuficiență cardiacă adesea ignorat, dar foarte alarmant
Simptomul de insuficiență cardiacă adesea ignorat, dar foarte alarmant
PARTENERI