Antena

Regimul alimentar în hipertensiunea arterială. Ce rol are dieta în gestionarea acestei afecțiuni

Simina Dragut
Simina Dragut
Publicat: 1 martie 2024, 07:58 / Actualizat: 4 martie 2024, 14:45

Hipertensiunea arterială este o afecțiune frecvent întâlnită, care poate cauza mai multe probleme de sănătate. Pentru gestionarea acesteia, dieta are un rol important. Ștefan Busnatu, medic cardiolog, a fost invitatul doctorului Mihail Pautov, în episodul 1, din sezonul 6, MediCOOL. Citește despre regimul alimentar în hipertensiunea arterială.

Reclamă

Ștefan Busnatu a menționat între ce valori se consideră a fi tensiunea arterială normală, a explicat de ce persoanele cu hipertensiune arterială au nevoie să-și măsoare constant tensiunea arterială și a vorbit despre impactul alimentelor asupra acestei afecțiuni.

Cum se stabilește un diagnostic de hipertensiune arterială

Tensiunea arterială reprezintă forța cu care inima pompează sângele în pereții vaselor din corpul uman. Dacă valorile acesteia depășesc în repaus 139 mm col Hg în tensiunea mare sau 89 mm col Hg în tensiunea mică, atunci se poate pune un diagnostic de hipertensiune arterială.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

-De ce este important ca un pacient cu hipertensiune arterială cronică să-și măsoare zilnic valorile tensiunii?
-Atunci când se pune un diagnostic sigur de hipertensiune arterială se fac intervenții eficiente pentru a controla tensiunea arterială. În contextul în care se poate recurge la intervenții fără medicamente, se recomandă: mișcare, corecție alimentară, reducerea consumului de sare și includerea medicamentelor în unele situații. Regimul alimentar în hipertensiunea arterială îndeplinește un rol semnificativ.

Există necesitatea de a te asigura că valorile de tensiune rămân la aproximativ 120-130 mm col Hg. Acestea nu trebuie să scadă prea mult și, totodată, nu se mențin la valori crescute. Tensiunea arterială trebuie urmărită regulat, cel puțin până la momentul în care se atinge un nivel de siguranță. Atunci se păstrează o regularitate, care nu trebuie neapărat să fie respectată zilnic.

Reclamă

-Ce pot face oamenii cu hipertensiune arterială cronică pentru a-și menține sănătatea?
-Pentru a-ți menține sănătatea când suferi de hipertensiune arterială se începe cu partea de monitorizare. În acest caz, este necesară monitorizarea tensiunii până la stabilizare cu un tensiometru pentru braț. Un tensiometru exact permite memorarea măsurătorilor pe o perioadă mai lungă pentru a vedea profilul de evoluție al valorilor de tensiune arterială.

În situația în care, persoana are un partener de viață este important să aibă un dispozitiv, cu funcții de memorare pentru doi utilizatori pentru a nu-și combina valorile. Dacă se întâmplă acest lucru, nu se mai poate stabili o imagine relevantă a evoluției.

Pe lângă monitorizare, este indicat controlul general al factorilor de risc. Se recomandă: reducerea consumului de sare, creșterea nivelului de activitate fizică din viața de zi cu zi și adoptarea unor metode pentru a controla greutatea. Scăderea greutății cu 10 kilograme generează o scădere de 8 mm col Hg a tensiunii. Totodată, intervenția alimentară are un rol foarte important pentru a stabiliza tensiunea.

Reclamă

Regimul alimentar în hipertensiunea arterială

Alimentele pe care le consumi pot influența evoluția hipertensiunii arteriale. Alimentația dezechilibrată conduce la o creștere în greutate, mai ales dacă se asociază cu sedentarismul. O dietă precară determină un status de inflamație în organism.

,,Inflamația în organism conduce la rigidizarea vaselor și la hipertensiune. Alimentația precară conduce la o alterare, o stricare a florei pe care o avem în organism. Flora de bacterii, în condițiile în care este bună pentru noi, poate să producă compuși chimici, care să relaxeze vasele de sânge, cum sunt nitrații. Când discutăm cu un nutriționist, cu un medic trebuie să ne asigurăm măcar 30 de grame de fibre în alimentația noastră zilnică, care sunt substanțe foarte importante pentru controlul tensiunii.”

– Ștefan Busnatu, medic cardiolog

,,Iată cât de important este că alimentația ne poate ajuta să reglăm tensiunea arterială.”

– Mihail Pautov, medic chirurg

Ai aici toate edițiile sezonului 6 MediCOOL, emisiune difuzată de Antena 1 și disponibilă online exclusiv în AntenaPLAY.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Beneficiile nutritive ale consumului de linte. De ce să incluzi în alimentație această leguminoasă
Beneficiile nutritive ale consumului de linte. De ce să incluzi în alimentație această leguminoasă
Beneficiile nutritive ale consumului de linte. De ce să incluzi în alimentație această leguminoasă
Beneficiile verzei de Bruxelles. De ce să incluzi în alimentație această legumă
Beneficiile verzei de Bruxelles. De ce să incluzi în alimentație această legumă
Beneficiile verzei de Bruxelles. De ce să incluzi în alimentație această legumă
Beneficiile sucului de sfeclă roșie. De ce îți poate sprijini sănătatea
Beneficiile sucului de sfeclă roșie. De ce îți poate sprijini sănătatea
Beneficiile sucului de sfeclă roșie. De ce îți poate sprijini sănătatea
Reclamă
PARTENERI
Frigărui cu brânză în felii de dovlecei și roșii cherry
Rețete Fel De Fel
Frigărui cu brânză în felii de dovlecei și roșii cherry
Pentru gustări simple și delicioase din zilele călduroase de vară îți propun o rețetă de frigărui cu brânză învelită în felii de dovlecei și roșii cherry. Este rețeta unui aperitiv sau o gustare caldă, proaspătă și savuroasă, cu arome mediteraneene, texturi contrastante și o prezentare elegantă. Aceste frigărui combină simplitatea legumelor proaspete cu savoarea brânzei topite. Toate sunt învelite într-un format ușor de servit și spectaculos vizual. Feliile subțiri de dovlecel sunt rulate în jurul cuburilor de brânză. Poți folosi halloumi, feta sau mozzarella. Toate acestea oferă o textură moale, dar elastică, cu margini ușor rumenite. Roșiile cherry aduc explozia de prospețime, dulceață și aciditate care echilibrează totul. Preparatul poate fi servit cald sau rece și este ideal ca aperitiv, pe un platou de vară. Merge bine și ca garnitură lângă carne sau chiar ca element central într-o masă vegetariană. Tot din dovlecel mai poți prepara și rețeta de rulouri cu prosciutto crudo. Este la fel de simplă și delicioasă, dar cu altă consistență și textură. Descrierea rețetei de frigărui cu brânză învelită în felii de dovlecei și roșii cherry Aceste frigărui sunt o adevărată declarație de vară. Pe fiecare bețișor, se întâlnesc aromele grădinii și gusturile unei vacanțe în sudul Italiei sau în Grecia. Acolo legumele coapte și brânzeturile locale se transformă în mici festinuri simple, dar spectaculoase. Feliile de dovlecel, fine și translucide, îmbracă brânza ca o panglică verde crud. Prin coacere, capătă o textură moale, ușor elastică, cu marginile ușor rumenite, iar aroma lor vegetală devine mai intensă, ușor dulceagă, cu accente de nuci crude. În interior, brânza începe să se topească lent, devine cremoasă, caldă și sărată, oferind un contrast seducător cu finețea legumelor. Dacă alegi o brânză cu personalitate (cum e halloumi sau cașcaval afumat), adaugi o notă ușor picantă sau afumată, ce ridică întregul ansamblu. Iar roșiile cherry – coapte ușor sau doar încălzite – pocnesc între dinți cu sucul lor dulce și acrișor, aducând acea explozie de prospețime care trezește toate celelalte gusturi. Ele sunt punctele de echilibru care leagă brânza și dovlecelul într-o armonie perfectă. Descoperă mai jos lista de ingrediente și modul de preparare pas cu pas al rețetei de frigărui cu brânză învelită în felii de dovlecei și roșii cherry.
icon