Pe lângă variantele clasice de cafea care conțin toată cantitatea de cofeină obținută în mod natural, se poate opta pentru cafea decofeinizată. Aceasta poate fi o alternativă mai sănătoasă pentru persoanele care prezintă o sensibilitate la această substanță chimică. Află ce este cafeaua decofeinizată.
Există mai multe motive pentru care poate fi nevoie să limitezi consumul de cofeină, însă nu ai neapărată nevoie să renunți la cafea. În cazul persoanelor care prezintă o sensibilitate crescută la cofeină poate determina simptome neplăcute, precum: stări de neliniște, ritm cardiac crescut, insomnie și anxietate.
Ce este cafeaua decofeinizată
În general, cafeaua decofeinizată conține niveluri foarte reduse de cofeină. Procesul de decofeinizare elimină aproximativ 97% din cofeina prezentă în boabele de cafea. Astfel, o ceașcă de cafea de dimensiuni medii conține aproximativ 2 miligrame de cofeină, în timp ce o ceașcă de dimensiuni medii de cafea obișnuită conține aproximativ 95 miligrame de cofeină, conform WebMD.
Înlocuirea cafelei obișnuite cu cafeaua decofeinizată poate fi o modalitate bună de a reduce cantitatea de cofeină consumată zilnic. De obicei, o cantitate redusă de cofeină nu afectează majoritatea oamenilor. Anumite afectiuni, cum ar fi sensibilitatea la cofeină te pot face să-i simți efectele chiar si atunci când o bei în cantități reduse.
Dacă te întrebi ce este cafeaua decofeinizată, gândește-te că poate aduce numeroase beneficii sănătății organismului. Aceasta poate fi utilă pentru a reduce efectele consumului de cofeină în cazul hipertensiunii arteriale, interacțiunii cu anumite medicamente și sarcinii. În cazuri foarte rare, cantitatea mică de cofeină din compoziția sa poate determina alergii.
Poate avea un rol pentru prevenirea diabetului de tip 2
Consumul de cafea decofeinizată poate avea un rol pentru prevenirea diabetului de tip 2. Insulina contribuie la deblocarea celulelor. În acest mod, glucoza, mai precis zahărul, poate intra în interiorul acestora, potrivit Health.
Unele persoane care suferă de diabet zaharat de tip 2 au rezistență la insulină. Această afecțiune apare când corpul lor nu răspunde la insulină în mod corespunzător. Glucoza se acumulează în sânge, ceea ce poate determina o creștere a nivelului de zahăr din sânge. Lăsată netratată, glicemia ridicată poate cauza complicații precum boli de vedere și boli de rinichi.
Dacă vrei să afli ce este cafeaua decofeinizată, ia în considerare că polifenolii, un tip de antioxidanți prezenți în aceasta, pot face celulele beta din pancreas să secrete insulină și să echilibreze nivelul de zahăr din sânge.
Pot reduce riscul de boli cardiace
Cafeaua obișnuită și cea decofeinizată pot contribui la diminuarea riscului de a suferi de boli de inimă. Persoanele care beau două până la trei cești de cafea, inclusiv decofeinizată, pot prezenta un risc mai redus de a suferi de afecțiuni cardiace și deces prematur decât cele care nu consumă deloc cafea.
Totuși, consumul în exces de cafea decofeinizată poate crește tensiunea arterială deoarece cofeina poate îngusta vasele de sânge.
Pot preveni bolile ficatului
Când vrei să afli ce este cafeaua decofeinizată, reține că poate ajuta la protejarea împotriva bolilor hepatice, inclusiv a inflamației și a fibrozei. Atât cafeaua obișnuită, cât și cea decofeinizată pot diminua nivelurile anormale ale enzimelor hepatice.
Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.