Ascultarea muzicii poate oferi beneficii atât sănătății fizice, cât și celei mintale. Poți face acest lucru aproape oriunde, fără a fi nevoie să te pregătești mult pentru acest moment. Află ce efecte are ascultarea muzicii asupra sănătății.
Muzica poate avea o mare putere asupra stării tale de sănătate și a emoțiilor pe care le simți zilnic. Aceasta nu asigură numai o modalitate pentru a-ți procesa sentimentele. Versurile multor cântece ating teme care se asociază cu numeroase provocări ale vieții, ceea ce te poate ajuta să gestioneze mai bine unele stări negative.
Ce efecte are ascultarea muzicii asupra sănătății
Ascultarea cântecelor te poate asigura că nu ești singur în experiențele prin care treci și îți poate oferi un sentiment de conexiune cu alte persoane. Muzica îți poate da beneficii sănătății generale și bunăstare mintală din mai multe puncte de vedere.
Deși, în general, este recunoscută pentru efectele pozitive pe care le poate asigura minții, în cazul muzicii se pot observa efecte inclusiv la nivel fizic.
Poate întări sistemul imunitar
Muzica poate stimula sistemul imunitar prin creșterea activității celulelor ucigașe naturale. Aceste celule pot contribui la prevenirea răspândirii infecțiilor și a tumorilor. De asemenea, orice activitate muzicală care îți oferă ocazia de a socializa și de a te exprima printr-o modalitate creativă, te poate ajuta în sprjinirea imunității, conform Business Insider.
Poate sprijini calitatea somnului
Dacă te întrebi ce efecte are ascultarea muzicii asupra sănătății, gândește-te că poate calma părți ale sistemului nervos autonom. Astfel, poate contribui la: încetinirea respirației, diminuarea ritmului cardiac și scăderea tensiunii arteriale. Aceasta îți poate distrage atenția de la gândurile neplăcute, pentru a te putea relaxa.
Poate îmbunătăți starea de spirit
Muzica îți poate îmbunătăți starea de spirit prin inducerea sentimentelor de nostalgie și relaxare. În același timp, poate reduce sentimentele de suferință și depresie. Ascultarea muzicii poate ajuta la diminuarea stresului. Totodată, persoanele care ascultă genuri de muzică mai blândă și acustică ar putea avea cele mai multe beneficii.
Poate ajuta la scăderea tensiunii arteriale
Muzica are un efect relaxant asupra sistemului nervos și poate ajuta la scăderea tensiunii arteriale. Ascultarea unui instrument muzical poate reduce tensiunea arterială sistolică, un indice important al sănătății inimii.
Poate ameliora durerea
Când vrei să știi ce efecte are ascultarea muzicii asupra sănătății, ia în calcul că poate declanșa eliberarea de dopamină, o substanță chimică a creierului asociată cu sentimentele de plăcere. În plus, dopamina se poate asocia cu ameliorarea durerii. Mai mult, poate atenua simptomele fibromialgiei, o afecțiune cunoscută că poate determina durere în întregul corp.
Poate atenua simptomele de anxietate
Anxietatea reprezintă cea mai frecventă tulburare mintală și se caracterizează prin stări de neliniște și frică, fără o justificare rațională. Muzica poate contribui la diminuarea simptomelor de anxietate în cazul mai multor tipuri ale acestei afecțiuni mintale. Îți poate diminua ritmul cardiac și poate scădea nivelul de cortizol, o substanță cunoscută sub denumirea de hormonul stresului.
Poate îmbunătăți funcțiile creierului
Dacă vrei să știi ce efecte are ascultarea muzicii asupra sănătății, ia în considerare că te poate ajuta să obții concentrare și să reții informații, indiferent dacă studiezi pentru un test sau te concentrezi pe un proiect de la serviciu. Totuși, genul de muzică pe care îl asculți poate conta. Unele genuri îți pot distrage atenția și îți pot distruge concentrarea.
Poate stimula creativitatea
Creativitatea este o competență de bază în aproape orice ocupație, potrivit Better Up. Ascultarea unor cântece, care induc o stare de fericire, cum ar fi muzica clasică, îți poate stimula creativitatea. Practic, te poate ajuta să te dezvolți personal.
Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.