Laringita acută la copii: cum se tratează și ce complicații poate da

Oana Antonescu
Oana Antonescu
Publicat: 31 mai 2023, 07:18 / Actualizat: 2 iunie 2023, 20:49

Episoadele de laringită sunt frecvente la cei mici, iar inflamația laringelui este cauzată cel mai adesea de infecții virale la ei. În majoritatea cazurilor, laringita acută se vindecă fără complicații, dar sunt și situații în care provoacă probleme respiratorii grave. 

Reclamă

Laringele este un segment al căilor respiratorii care face legătura dintre faringe și trahee. La exterior, el are forma unui cilindru. La interior, cuprinde corzile vocale și epiglota, care au rol vital în procesele de respirație, înghițire și vorbire.

Corzile vocale sunt două pliuri ale membranei care căptușește cartilajele și mușchii din interiorul laringelui. În mod normal, ele se deschid și se închid lin, iar sunetele se formează prin mișcarea și vibrația lor. În laringită, corzile vocale se inflamează și sunetele devin distorsionate la trecerea aerului prin ele. 

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

În funcție de durată, există două tipuri de laringită: acută și cronică. La copii, cele mai multe cazuri sunt acute. Laringita cronică are o durată mai mare de trei săptămâni.

Ce cauzează laringita acută

La copii, ea este cauzată de infecții virale, în cele mai multe cazuri, uneori și de bacterii, iar foarte rar, de fungi. Virusurile care declanșează cel mai frecvent inflamația sunt adenovirusurile şi virusurile gripale

Reclamă

Modificările care apar la nivelul mucoasei laringelui favorizează uneori suprainfecția bacteriană. Bacteriile cel mai frecvent implicate sunt Moraxella catarrhalis, Streptococcus pneumoniae şi Haemophilus influenzae. 

Alte cauze de laringită acută la copii sunt:

  • țipatul sau cântatul tare;
  • inhalarea unor substanțe chimice;
  • expunerea la temperaturi scăzute și la umiditate.
Reclamă

Ce simptome are laringita acută

Inflamația laringelui poate fi recunoscută ușor după răgușeala specifică, denumită medical disfonie. Ea poate evolua până la pierderea completă a vocii. 

Potrivit specialiștilor Serviciului Naţional de Sănătate britanic (NHS), alte simptome care pot însoți răgușeala sunt:

  • durerea în gât;
  • durere la înghițire;
  • usturime în gât;
  • febră de 38 de grade Celsius și mai mare;
  • tuse seacă, iritativă, persistentă;
  • senzație de gâdilat în gât;
  • nevoia constantă de a drege vocea;
  • apetit scăzut.

Laringita de cauză virală poate apărea ca atare sau secundar unor infecții respiratorii: gripă, răceli comume, amigdalită sau faringită. În cea de-a doua situație, copilul va avea și alte simptome, specifice infecțiilor respiratorii de care suferă: secreții nazale sau dureri de cap.

Cum se tratează

În cele mai multe cazuri, laringita acută de cauză virală trece de la sine în una-două săptămâni. Tratamentul este doar simptomatic și are ca scop reducerea inflamației care le provoacă celor mici durere și disconfort. El poate include antiinflamatoare, antitusive, inhalații cu vapori calzi de apă sau infuzie din plante, precum și antitermice dacă există febră.

Până la vindecare, se recomandă repaus vocal și evitarea unor factori iritanți, cum sunt frigul și umezeala, curenții de aer ori schimbările bruște de temperatură. O hidratare adecvată prin consumul de băuturi calde sau la temperatura camerei va grăbi vindecarea. Băuturile fierbinți și cele reci sunt contraindicate, fiindcă agravează inflamația laringelui. 

Dacă simptomele nu se atenuează într-un interval de două săptămâni de la debutul bolii, laringita trebuie investigată pentru o posibilă suprainfecție bacteriană. Într-o astfel de situație, poate fi necesară administrarea de antibiotice. 

Ce complicații poate da laringita acută

Debitul de aer care trece prin laringe se poate reduce ca urmare a inflamației acute a laringelui. Această complicație apare rar, dar este severă. Ea afectează respirația copiilor până la insuficiență respiratorie și le pune viața în pericol.  

Copilul necesită un consult medical de urgență dacă are:

  • respirație superficială, rapidă;
  • inspirație șuierătoare (stridor);
  • deglutiție imposibilă;
  • buzele și extremitățile cianotice, cu tentă albăstruie;
  • bătăi rapide ale inimii;
  • somnolență;
  • stare de confuzie;
  • agitație.

Tratamentul formelor severe de laringită acută poate necesita oxigenoterapie sub diverse forme, corticoterapie și hidratare pe cale venoasă. 

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Durerea membrului fantomă: cauze, simptome și tratament
Durerea membrului fantomă: cauze, simptome și tratament
Durerea membrului fantomă: cauze, simptome și tratament
De ce apar cârcei la picioare noaptea, în timpul somnului
De ce apar cârcei la picioare noaptea, în timpul somnului
De ce apar cârcei la picioare noaptea, în timpul somnului
Nevralgia: tipuri, cauze, simptome și opțiuni de tratament
Nevralgia: tipuri, cauze, simptome și opțiuni de tratament
Nevralgia: tipuri, cauze, simptome și opțiuni de tratament
Reclamă
PARTENERI
icon