Cât de sănătoase sunt băuturile pentru sportivi. Ce impact pot avea acestea în organism

Simina Dragut
Simina Dragut
Publicat: 10 ianuarie 2024, 06:55

Băuturile pentru sportivi reprezintă surse lichide de electroliți. Acestea au rolul de a înlocui substanțele pierdute pe parcursul exercițiilor fizice, însă părerile cu privire la beneficiile acestora diferă. Află cât de sănătoase sunt băuturile pentru sportivi.

Reclamă

Majoritatea oamenilor știu că este important să te menții hidratat pe durata exercițiilor fizice. Din acest motiv, există băuturi pentru sportivi. Producătorii acestora susțin că pot oferi concentrații de: vitamine, minerale și electroliți. Totodată, pot reprezenta o sursă de zaharuri adăugate și coloranți artificiali.

La ce folosesc băuturile pentru sportivi

Băuturile pentru sportivi au scopul de a înlocui anumiți nutrienți care se pierd frecvent pe durata exercițiilor fizice. Acestea se deosebesc de băuturile energizante. Băuturile energizante conțin cofeină și stimulente pentru a crește nivelul de energie din organism.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Când vrei să știi cât de sănătoase sunt băuturile pentru sportivi, ia în calcul că ingredientele și cantitatea de substanțe nutritive poate varia în funcție de produs. În general, ingredientul lor principal este apa. Datorită conținutului bogat în electroliți poartă deseori denumirea de băuturi cu electroliți.

Atunci când execuți exerciții fizice transpiri și pierzi apă și electroliți. Electroliții reprezintă minerale, inclusiv: sodiu, calciu și potasiu, care susțin celulele să mențină echilibrul fluidelor. Băuturile pentru sportivi te pot ajuta să recuperezi acest conținut. Lipsa acestuia poate provoca deshidratare, indiferent de contextul în care apare, potrivit Cleveland Clinic.

Reclamă

Băuturile pentru sportivi au arome adăugate și se regăsesc printre principalele surse de coloranți artificiali. Aceștia le oferă culori puternice pentru a fi mai atrăgătoare.

Cât de sănătoase sunt băuturile pentru sportivi

Băuturile pentru sportivi îndeplinesc rolul de a asigura un nivel de hidratare optimă și pot oferi repede energie pe durata exercițiilor fizice. Te ajută să te recuperezi în urma unui antrenament datorită carbohidraților simpli din conținut, cum ar fi zahărul, care pot îmbunătăți recuperarea.

De obicei, se recomandă limitarea în alimentație a consumului de băuturi îndulcite cu zahăr. Sportivii care practică exerciții fizice intense timp de câteva ore îți pot epuiza rezervele naturale de energie. În acest caz, băuturile pentru sportivi pot fi utile pentru a înlocui substanțele consumate. Zahărul și carbohidrații îndeplinesc un rol major în susținerea performanței pentru sportivi.

Reclamă

În același timp, nu toate antrenamentele pot determina o pierdere suficient de mare de electroliți pentru a afecta nivelul de hidratare al unei persoane. În general, băuturile pentru sportivi nu oferă beneficii în plus față de apa plată, conform Everyday Health.

Dacă te întrebi cât de sănătoase sunt băuturile pentru sportivi, gândește-te că unele sortimente conțin proteine, macronutrienți importanți pentru sănătatea organismului. O parte dintre producători aleg să excludă zaharurile adăugate din compoziția acestora sau să le limiteze concentrațiile. În unele cazuri, utilizează îndulcitori fără calorii, precum sucraloza sau stevia, în locul zaharurilor adăugate. Există sortimente care nu conțin arome sau coloranți artificiali.

Consumul de băuturi pentru sportivi depinde de durata și intensitatea antrenamentului. Un antrenament intens care durează cel puțin o oră s-ar putea să le necesite. Acestea pot fi folosite de orice persoană care are nevoie de: energie, fluide și electroliți. Dacă nu depui efort fizic, te pot face să adaugi kilograme în plus.

În plus, poți încerca fructe pentru slăbit dacă vrei să gestionezi o greutate optimă. Poți include în dietă: portocale, kiwi, papaya, pere, mere, zmeură sau afine. Acestea te pot ajuta să menții un stil de viață sănătos.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Ce este acidul hialuronic. Impactul asupra procesului de îmbătrânire
Ce este acidul hialuronic. Impactul asupra procesului de îmbătrânire
Ce este acidul hialuronic. Impactul asupra procesului de îmbătrânire
Metode pentru o hidratare optimă. Cum îți poți asigura aportul zilnic de lichide
Metode pentru o hidratare optimă. Cum îți poți asigura aportul zilnic de lichide
Metode pentru o hidratare optimă. Cum îți poți asigura aportul zilnic de lichide
Efectele genuflexiunilor asupra sănătății. Impactul acestor exerciții fizice
Efectele genuflexiunilor asupra sănătății. Impactul acestor exerciții fizice
Efectele genuflexiunilor asupra sănătății. Impactul acestor exerciții fizice
Reclamă
PARTENERI
icon