Cât de mult îți afectează sănătatea un mediu de lucru toxic. Cum te poate îmbolnăvi un job nepotrivit

Oana Antonescu
Oana Antonescu
Publicat: 29 iunie 2024, 07:15

Un mediu de lucru toxic îți afectează nu doar sănătatea emoțională, ci și pe cea fizică. De multe ori, semnele fizice sunt cele care ne avertizează înainte să realizăm că lucrăm într-un mediu profesional nesănătos. Află în continuare ce impact are un loc de muncă toxic asupra sănătății. 

Reclamă

Ne petrecem cea mai mare parte din zi la serviciu, astfel că mediul în care lucrăm are un impact major asupra bunăstării noastre fizice și emoționale. Ocazional, cu toții avem câte o zi mai proastă la serviciu, dar când aceste zile se transformă în săptămâni sau luni, este un semn că te confrunți cu un mediu de lucru toxic. 

Stresul continuu pe care îl generează un astfel de mediu își va pune inevitabil amprenta asupra stării tale de bine. Un loc de muncă toxic îți poate afecta semnificativ sănătatea mintală, emoțională, dar și fizică. Iată ce impact poate avea asupra sănătății tale, conform specialiștilor consultați de publicația americană HuffPost.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Un mediu de lucru toxic îți afectează somnul

„De multe ori, primul lucru pe care îl auzim (n.r.- de la cei afectați de un mediu de lucru toxic) sunt nopțile nedormite. Oamenii se plâng fie că nu pot adormi pentru că mintea le este agitată, fie că nu pot menține somnul. Se trezesc în mijlocul nopții gândindu-se la lucrurile pe care le au de făcut”, spune Monique Reynolds, psiholog clinician la Center for Anxiety and Behavior Change, din SUA. 

Câteva nopți agitate experimentate din când în când nu sunt o problemă majoră. Însă, dacă devin un obicei, ar putea fi un semn că stresul de la serviciu a devenit toxic. Pe termen scurt, odihna insuficientă și somnul fragmentat îți va afecta funcționarea de zi cu zi. Te poți confrunta cu:

Reclamă
  • probleme de atenție și concentrare;
  • probleme de memorie;
  • gândire mai lentă;
  • dificultăți în a lua decizii corecte;
  • anxietate;
  • irascibilitate.

Pe termen lung, privarea de somn poate cauza numeroase probleme de sănătate, cum ar fi boli cardiovasculare, diabet, obezitate, imunitate scăzută, dezechilibre hormonale și tulburări precum depresia.

Mediul toxic îți dă dureri de cap

Un mediu de lucru toxic este o sursă de stres cronic. Când ești stresat, corpul tău intră într-o stare de „luptă sau fugi” care provoacă tensiune musculară. Aceasta poate include mușchii gâtului, umerilor și capului, provocând cefalee de tensiune – un tip de durere de cap care se resimte ca o senzație de presiune sau strângere în jurul capului.

Reclamă

Stresul cronic determină, de asemenea, eliberarea constantă de cortizol, cunoscut și ca hormon al stresului. Nivelul ridicat de cortizol în organism duce la inflamații și dureri, inclusiv la dureri de cap.

„Stresul provoacă simptome fizice, iar acestea se manifestă prin durere”, spune psihologul Monique Reynolds. 

Un mediu de lucru toxic îți provoacă dureri musculare

Când ești expus constant la stres și presiune la serviciu, corpul tău se află într-o stare constantă de tensiune. Creierul răspunde prin eliberarea de hormoni de stres precum cortizolul și adrenalina. Aceștia generează o stare de tensiune care provoacă dureri musculare, în special în zona gâtului, umerilor și spatelui.

„Într-un mediu de lucru toxic, sistemul nostru nervos este mereu în alertă. Suntem mereu în anticipare, pregătiți să reacționăm la un șef sau la un coleg care nu ne place”, spune psihologul. 

Te îmbolnăvești des

Dacă răcești des, ar trebui să iei în calcul și efectul toxic al locului tău de muncă. Numeroase studii arată că stresul cronic poate compromite sistemul imunitar, afectând capacitatea organismului de a lupta împotriva infecțiilor și făcându-te mai susceptibil la îmbolnăviri. 

Lipsa de odihnă sau somnul agitat are același efect nociv asupra mecanismelor de apărare a organismului și creează un mediu propice pentru îmbolnăviri frecvente. 

Un mediu de lucru toxic îți afectează sănătatea mintală

Stresul cronic și presiunea constantă într-un mediu de lucru toxic generează îngrijorare și anxietate cu privire la performanțele tale și/sau la interacțiunile cu colegii sau șefii. Aceste stări pot contribui la dezvoltarea sau agravarea depresiei și a tulburărilor de anxietate.

O analiză a 279 de studii publicată în 2012 arăta că sentimentul de nedreptate la muncă generează probleme de sănătate mintală cum ar fi mâncatul compulsiv și depresia.

„Injustiția este un factor de stres deosebit de toxic, pentru că atinge nucleul identității noastre. Atunci când mă tratezi în mod nedrept, ataci demnitatea mea ca persoană – practic, spui că nu merit un tratament corect sau să fiu tratat la fel ca ceilalți”, a explicat pentru HuffPost profesorul E. Kevin Kelloway, șeful catedrei de psihologie organizațională în cadrul Universității St. Mary, din Halifax, Canada. 

Ai probleme digestive

Cortizolul, hormonul stresului, poate încetini sau chiar opri temporar digestia pentru ca organismul să redirecționeze energia către sistemele de apărare împotriva stresului. Drept urmare, te poți confrunta cu indigestie, constipație și balonare.

Numeroase studii au arătat că stresul poate modifica echilibrul microbiomului intestinal. El reduce numărul bacteriilor bune care colonizează intestinele și favorizează proliferarea celor dăunătoare, care generează probleme digestive.

Așa se explică de ce ai dureri de stomac când ești supărat, explică profesorul Kelloway, care a experimentat acest lucru la un job toxic. „După aproximativ șase luni, am început să observ că, în fiecare duminică după-amiază, îmi apărea o durere de stomac. Nu simptomul în sine, ci momentul (exact când începeam să mă gândesc la ce aveam de făcut luni dimineața) m-a făcut să realizez legătura cu locul de muncă”, povestește el. Acest simptom a dispărut când a renunțat la locul de muncă respectiv.

Ești mereu obosit 

Dacă ai o stare de epuizare care nu dispare nici după o noapte bună de somn sau după un weekend de odihnă, ai putea suferi de oboseală cronică. Aceasta poate fi tot consecința unui mediu de lucru toxic. Oboseala este printre simptomele fizice pe care le pot resimți angajații într-un astfel de mediu, spune profesorul Kelloway.

Senzația de oboseală foarte puternică și permanentă, senzația de slăbiciune musculară, durerile de cap frecvent și tulburările de somn sunt simptomele fizice ale oboselii cronice. La acestea se adaugă dificultățile de concentrare, gândirea încetinită, irascibilitatea, anxietatea și depresia. Oboseala cronică îți poate afecta toate aspectele vieții.

Recunoașterea unui mediu de lucru toxic este crucială pentru starea ta de bine. Dacă te afli într-o astfel de situație, încearcă să-ți evaluezi opțiunile. Gândește-te dacă poți discuta cu superiorii sau cu reprezentanții departamentului de resurse umane despre problemele cu care te confrunți. Dacă abordarea lor nu este posibilă, ar trebui să iei în considerare căutarea unui loc de muncă mai sănătos.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Ce să nu faci niciodată dimineața dacă vrei să ai energie ziua și un somn bun noaptea
Ce să nu faci niciodată dimineața dacă vrei să ai energie ziua și un somn bun noaptea
Ce să nu faci niciodată dimineața dacă vrei să ai energie ziua și un somn bun noaptea
Nopțile nedormite ne fac să ne simțim mai bătrâni decât suntem
Nopțile nedormite ne fac să ne simțim mai bătrâni decât suntem
Nopțile nedormite ne fac să ne simțim mai bătrâni decât suntem
Cum recunoști și cum ții sub control un atac de panică
Cum recunoști și cum ții sub control un atac de panică
Cum recunoști și cum ții sub control un atac de panică
Reclamă
PARTENERI
icon