Cantitatea de apă necesară zilnic în funcție de greutate. Cum poți afla cât de hidratat ești

Publicat: 12 octombrie 2024, 13:05

Pentru a menține un nivel de hidratare optim este important să consumi suficiente lichide și să înveți să identifici semnele care arată un dezechilibru în organism. Adrian Lungu, medic nefrolog, a fost invitatul medicului specialist Mihail Pautov, în episodul 5, din sezonul 7, la MediCOOL. Citește despre cantitatea de apă necesară zilnic în funcție de greutate.

Adrian Lungu a explicat ce se întâmplă atunci când nu te hidratezi corect, a vorbit despre recomandarea standardizată de a consuma 2 litri de lichide în fiecare zi și a discutat despre problemele de sănătate care pot fi identificate prin intermediul examinării urinei.

Cantitatea de apă necesară zilnic în funcție de greutate

Atunci când bei apă, rinichii funcționează ca un tip de filtre. Dacă într-o zi bei prea multă apă sau minerale, elimină surplusul. Apa ajunge prin sângele arterial în aceștia, iar excesul se elimină prin ureter. Dacă bei prea puțină apă, rinichiul o păstrează, o reabsoarbe și elimină o cantitate mică de urină care conține toate toxinele dăunătoare concentrate. Dacă bei apă cu foarte multe minerale, rinichii elimină mineralele. Dacă apa nu are minerale, atunci aceștia le păstrează.

Consumul a minim 2 litri de lichide este o recomandare standardizată care se asociază cu o greutate de 70 de kilograme. În realitate, fiecare om are propria nevoie de apă. Această nevoie se calculează în funcție greutatea corporală a fiecăruia. Raportul de apă pe care îl primești este 60% din apa băută și 40% din alimente. De exemplu, 2 litri reprezintă 60% din nevoia totală a unei zile pentru o persoană de 70 de kilograme, căreia i se recomandă să bea 3,5 litri.

-Poți bea cantități prea mari de apă?
-Se poate să bei cantități prea mari de apă. Nu se întâmplă în mod frecvent. Există persoane mai predispuse la o hiperhidratare, mai exact la un aport prea mare de apă. De exemplu, anumiți sportivi pe perioade scurte de timp nu urinează și consumă apă, iar unele persoane suferă de anumite tulburări.

Consumul unei cantități prea mari de apă poate provoca intoxicație cu apă. Intoxicația cu apă scade sodiul din sânge. Scăderea sodiului din sânge produce un dezechilibru, iar acest dezechilibru are un impact asupra creierului. Poate cauza o senzația de rău și poate provoca în cazuri severe comă și convulsii. În anumite patologii, dacă rinichii nu elimină eficient apa, aceasta se poate acumula în corp. În unele cazuri, se poate ajunge la edem pulmonar în care plămânii se umplu cu apă.

Cum îți arată urina cât de hidratat ești

Dacă mai mulți ani bei un litru în plus pe zi față de cantitatea de apă necesară zilnic în funcție de greutate, nu se întâmplă nimic. Celulele își iau mineralele și nutrienții exact cât au nevoie din aproape orice fel de tip de apă. Principala problemă este ca apa să nu fie contaminată cu bacterii. Atunci poate apărea o toxiinfecție care poate determina simptome grave.

De asemenea, aspectul urinei poate arăta cât de hidratat ești și poate indica prezența anumitor boli. La o persoană sănătoasă se poate observa din culoarea urinei cât de hidratată este. Testul se poate efectua exact numai cu urina din pahar deoarece astfel nu se diluează în alte lichide.

Urină de culoare galben deschis

Urina de culoare normală este de culoare galben deschis, o nuanță asemănătoare cu cea a paiului. Este curată, se poate vedea prin aceasta și are în ea excretate destul de multe minerale și toxine, dar și destulă apă ca să-și păstreze culoarea.

Urină de culoare galben închis

Urina de culoare galben închis indică deshidratare și faptul că persoana nu a băut suficientă apă. Însă, dacă bei cantitatea de apă necesară zilnic în funcție de greutate și observi o culoare întunecată a urinei, este indicat să consulți un medic și să efectuezi cel puțin o analiză de urină. Această modificare poate indica prezența unei boli.

Urină decolorată

Se poate ca urina să capete un aspect asemănător cu al apei. Practic, se poate decolora. Aceasta înseamnă că în acea perioadă de timp ai consumat prea multă apă. De obicei, se asociază cu urinări frecvente. În mod normal, urinarea ar trebui să aibă loc odată la 4-5 ore.

Urină tulbure de culoare albă

Prin urina tulbure de culoare albă nu se poate vedea. Aceasta arată o excreție crescută de cristale. Cristalele excretate au legătură cu alimentația, cu mai multe afecțiuni sau cu un pH modificat al urinei. Când sunt cauzate de un pH modificat, nu se mai pot dizolva anumite cristale și ajung în urină. Dacă se așteaptă o perioadă de timp, acestea se lasă spre fundul recipientului și arată ca un nisip.

De obicei, în urină pot fi cristale de fosfat sau cristale de oxalat. Cristalele de oxalat sunt cele mai frecvente cristale și se asociază cu urina acidă. Cristalele de fosfat au legătură cu o urină bazică.

,,Când vrem să bem diverse tipuri de apă, apă alcalină sau apă bazică, să știm că, de fapt, pH-ul important este cel din sânge, iar organismul îl va menține cât mai constant posibil. Rinichiul va elimina diverși compuși, denumiți ioni, care îți pot modifica aciditatea urinei. Chiar dacă rinichiul elimină aceste cristale, o parte dintre ele o să rămână și, astfel, crește riscul de pietre la rinichi. Dacă urina tulbure persistă măcar trei zile, trebuie să vezi un doctor.”

– Adrian Lungu, medic nefrolog

Urină tulbure de culoare cărămizie

Urina tulbure de culoare cărămizie de cele mai multe ori indică prezența unei infecții urinare în care sunt bacterii și o cantitate mică de sânge. În sângele prezent se găsesc celulele organismului care luptă cu infecțiile. Acestea poartă denumirea de leucocite. În lupta cu bacteriile, organismul produce mai multe lichide și mucus și aduce leucocite și alte celule ale sistemului imunitar în zona afectată. Atunci distruge atât bacterii, cât și celule din corp. De obicei, acestui tip de urină i asociază și un miros diferit și înțepător.

Sângele este mai cărămiziu când din rinichi și este asociat cu boli autoimune sau tulburări de coagulare a sângelui.

Urină de culoare roz spre roșu

Urina de culoare roz spre roșu conține sânge din partea de jos a tractului urinar. Sângele rezultă dintr-un traumatism sau, cel mai frecvent, dintr-o piatră care a plecat din rinichi și are un pasaj prin tractul urinar. De obicei, este însoțită de durere. De asemenea, pot apărea afecțiuni oncologice în care o tumoră se rupe sau diverse altfel de rupturi de chisturi care pot cauza sânge.

Ai aici toate edițiile sezonului 7 MediCOOL, emisiune difuzată de Antena 1 și disponibilă online exclusiv în AntenaPLAY.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Cum poți preveni infecțiile transmise de animalele de companie. Care sunt sfaturile medicilor veterinari pentru a evita aceste boli
Cum poți preveni infecțiile transmise de animalele de companie. Care sunt sfaturile medicilor veterinari pentru a evita aceste boli
Principalele boli oculare. Care sunt cele mai întâlnite simptome și cum se tratează
Principalele boli oculare. Care sunt cele mai întâlnite simptome și cum se tratează
Adulții cu ADHD au o sensibilitate mai mare la atingere. Ce indică rezultatele studiilor despre această afecțiune mintală
Adulții cu ADHD au o sensibilitate mai mare la atingere. Ce indică rezultatele studiilor despre această afecțiune mintală
PARTENERI