Pe măsură ce femeile se apropie de menopauză, părul facial devine mai pronunțat, în special pe bărbie și deasupra buzei superioare. Însă, motivele pentru care apar fire de păr în barbă la femei pot fi legate și de un dezechilibru hormonal sau de anumite medicamente.
Unii oameni au mai mult păr pe corp decât alții, iar ceea ce poate părea normal pentru ei semnalează o problemă de sănătate la alții. Bagajul genetic este cel care influențează numărul firelor de păr, dar un rol important îl joacă și fluctuațiile hormonale prin care trecem pe parcursul vieții.
Pentru a înțelege mai bine de ce apar fire de păr în barbă la femei, iată ce trebuie să știi despre părul de pe corp. El este de două tipuri:
- părul vellus – firele de păr scurte și fine, deschise la culoare, asemănătoare unui puf, pe care îl numim adesea „puf de piersică. Toți avem păr vellus pe față și pe corp, dar cantitatea și locația diferă de la o persoană la alta;
- părul terminal – firele mai groase, mai lungi, mai închise la culoare și cu rădăcini mai adânci. Aceste fire alcătuiesc genele, sprâncenele și părul de pe cap.
Menopauza duce la apariția de fire de păr în barbă la femei
Cu toții avem pe corp foliculi vellus care produc păr foarte fin, pentru că acesta are un rol important: ajută la reglarea temperaturii corpului. Schimbările hormonale, cum ar fi cele pe care le experimentăm în perioada pubertății, pot transforma părul vellus în păr terminal, a explicat medicul endocrinolog Vinni Makin pentru centrul medical academic Cleveland Clinic, din SUA.
Atât corpul femeilor, cât și al bărbaților produce hormoni androgeni, care sunt hormoni sexuali masculini cu rol important în dezvoltarea caracteristicilor sexuale secundare masculine. Nivelul androgenilor se modifică periodic pe parcursul vieții, la pubertate, în sarcină, la menopauză și pe măsură ce îmbătrânim. Chiar și o creștere sau un dezechilibru ușor al acestor hormoni poate duce la apariția de păr terminal în locuri în care nu te-ai aștepta. Astfel pot să apară fire de păr în barbă la femei.
La pubertate, de exemplu, corpul secretă mai mulți androgeni. Indiferent de sexul nostru biologic, sub acțiunea acestor hormoni, firele vellus se transformă în păr terminal în anumite zone de pe corp dependente de hormonii androgeni. Astfel de zone sunt axilele și zona genitală pentru ambele sexe.
Bărbații au un nivel mai crescut de hormoni androgeni decât femeile, motiv pentru care au mai multe zone pe corp dependente de androgeni și, deci, ai multe fire de păr terminal: pe bărbiee, piept, spate, fese și chiar degete.
Apariția de fire de păr în barbă la femei este considerată normală în sarcină și la menopauză. În aceste etape ale vieții, mai poți observa că textura podoabei capilare de modifică (de obicei, firele se subțiază) sau că părul cade mai mult decât înainte.
Bolile care duc la apariția de fire de păr în barbă la femei
Dacă numărul firelor de păr nu se limitează la câteva și nu te afli într-o etapă a vieții caracterizată de schimbări hormonale, poate fi vorba despre una dintre următoarele situații:
- Hirsutismul
Reprezintă o creștere excesivă a părului la femeile aflate la vârsta reproductivă din cauza unui dezechilibru hormonal – în special, a supraproducției de androgeni. Există și situații de hirsutism idiopatic, în care nu este prezent un dezechilibru hormonal și cauza nu poate fi identificată.
- Hipertricoza
Reprezintă creșterea excesivă a părului pe corp cauzată de alte afecțiuni medicale sau de efectele secundare ale unor medicamente.
Iată care sunt cele mai comune cauze medicale ale creșterii părului facial, inclusiv ale apariției de fire de păr în barbă la femei:
Sindromul ovarelor polichistice
Această afecțiune endocrină poate avea cauze genetice și este foarte comună. Între 5% și 15% dintre femeile de vârstă reproductivă au sindromul ovarelor polichistice. Este una dintre cele mai frecvente cauze ale hirsutismului, iar în cazurile severe, ea poate duce la creșterea unui număr foarte mare de fire de păr pe bărbie.
Boala cauzează o serie de complicații, de la cicluri menstruale neregulate și acnee, până la un risc semnificativ crescut de diabet de tip 2. Ea cauzează o producție excesivă de hormoni androgeni care stimulează creșterea părului în zonele dependente de androgeni ale corpului. Totodată, supraproducția de androgeni duce la pierderea părului de pe scalp.
Diabetul, o altă cauză de apariție a unor fire de păr în barbă la femei
Există o corelație între rezistența la insulină și supraproducția de androgeni (hiperandrogenism), însă mecanismele nu au fost pe deplin elucidate. Nivelurile ridicate de insulină din organism pot duce la o creștere a producției de hormoni masculini.
Unele persoane diagnosticate cu diabet pot observa o creștere excesivă a părului pe corp și pe față, cum ar fi buza superioară, bărbia și maxilarul. În același timp, părul de pe scalp se subțiază și devine fragil. Este important de menționat că nu toate persoanele cu diabet dezvoltă hirsutism.
Sindromul Cushing
Creșterea excesivă a părului, atât pe față, cât și pe alte zone ale corpului, este un simptom comun al unei afecțiuni rare numite sindromul Cushing. Persoanele afectate de această boală au prea mult cortizol în organism, fie pentru că organismul lor produce prea mult hormon, fie ca efect secundar al tratamentelor cu corticosteroizi.
Pe lângă hirsutism, sindromul Cushing are și alte simptome:
- creștere în greutate, în special în zona feței, gâtului și abdomenului, cu aspect rotunjit al feței;
- acnee;
- vergeturi de culoare roșiatică pe piele;
- dereglări menstruale;
- hipertensiune arterială;
- diabet zaharat;
- depresie;
- osteoporoză.
Hiperplazia suprarenală congenitală cu debut tardiv
Hiperplazia suprarenală congenitală cuprinde un grup de tulburări genetice care afectează glandele suprarenale – două organe situate în partea de sus a rinichilor, care au mărimea unei nuci.
Glandele suprarenale au un rol important în sinteza unor hormoni, iar printre ei se numără și hormonii androgeni. Forma de boală cu debut tardiv sau non-clasică apare mai târziu în copilărie sau în adolescență și se caracterizează prin niveluri ridicate de androgeni.
Pe lângă hirsutism, simptomele pot include:
- creștere excesivă în înălțime;
- acnee;
- dereglări menstruale;
- masculinizare (voce mai groasă, dezvoltarea în exces a mușchilor).
Creșterea sau scăderea în greutate
Apariția unor fire de păr în barbă la femei poate fi cauzată și de acumularea de kilograme sau de slăbitul brusc. Fluctuațiile de greutate care se produc într-un interval scurt de timp afectează echilibrul hormonal din organism.
Când luăm în greutate, celulele adipoase (de grăsime) din organism produc hormoni androgeni, care pot duce la creșterea părului facial. În plus, creșterea în greutate poate favoriza rezistența la insulină, afectând echilibrul hormonal al organismului.
Slăbirea bruscă afectează și ea producția de hormoni, inclusiv androgeni, și are un efect direct asupra echilibrului hormonal. Dietele restrictive, tulburările alimentare cum este anorexia, dar și activitatea fizică intensă pot duce la o scădere rapidă în greutate, afectând sistemul endocrin și sinteza unor hormoni precum cei sexuali.
Medicamentele
Mai multe tipuri de medicamente pot avea ca efect advers creșterea inestetică a părului pe față și pe corp. Apariția unor fire de păr în barbă la femei este consecința unor modificări hormonale induse de aceste medicamente.
Hirsutismul poate fi un efect advers al următoarelor medicamente:
- steroizii anabolizanți;
- testosteronul;
- ciclosporina (medicament imunosupresor);
- unele tratamente pentru epilepsie.
În unele cazuri, hirsutismul este moștenit și poate fi cauzat de o sensibilitate crescută la androgeni a foliculilor de păr. Este posibil ca mai mulți factori să contribuie la pilozitatea facială excesivă. Consultă un medic pentru identificarea corectă a cauzelor și un tratament adecvat.
Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.