Poți gestiona stresul zilnic dacă alegi să te concentrezi pe momentul prezent. Damian Drăghici, muzician, și Gabriela Mihalache, terapeut thetahealing, au fost invitații doctorului Mihail Pautov, în episodul 13, din sezonul 5 MediCOOL. Citește despre beneficiile meditației zilnice.
Damian Drăghici și Gabriela Mihalache au discutat despre modalitățile prin care poți apela la meditație, au explicat cum poți forma o comunitate și au argumentat cât de important este pentru sănătatea ta mintală să-ți menții atenția ancorată în momentul prezent.
Beneficiile meditației zilnice
Poate fi mult mai ușor să înțelegi rolul unei comunități atunci când analizezi o situație concretă. De exemplu, un artist muzical, cu o trupă, are o comunitate în jurul lui. Atunci când cântă la petreceri creează un grup în jurul actului său pe scenă. Acest lucru se întâmplă deoarece toți oamenii privesc, în timp ce stau la bar sau la mese. Oamenii se adună, exact ca într-un sat format din 150 de oameni în care toți locuitorii încep să comunice. Practic, se formează o comunicare prin dans și energie.
-Cum ar putea să fie încurajați oamenii să-și creeze comunități?
-Pe vremuri, în România se folosea cuvântul: clacă. Claca denumea locul unde oamenii se adunau ca să împărtășească experiențe, să discute diferite subiecte și să râdă împreună. Aceștia stăteau la clacă câteva ore seara.
Când alegi să mergi într-un loc, apare o modalitate de a-ți găsi prieteni comuni sau de a-ți crea o comunitate în jurul tău. Îți poți construi un fel de ecosistem cu care împărtășești aceleași valori și principii.
,,Cred că noi avem asta din punctul de vedere al comunității, prin muzică, podcast sau teatru. Tot o comunitate am strâns și acolo. Sunt 200000 de oameni. Cred că acesta este lucrul de care noi ducem lipsă. În România, încă suntem bine pentru că avem acest simț al comunității.” – Damian Drăghici, muzician
Metode de gestionare a stresului
Pe lângă beneficiile meditației zilnice, gândește-te că în satele în care trăiesc oamenii din Zonele Albastre, există o comunitate strânsă care rămâne aceeași. Deoarece sunt aceiași 150 de oameni, acest aspect oferă un sentiment de siguranță și te scapă de stres. Astfel, dacă te confrunți cu o problemă de sănătate sau o dificultate, știi că va fi cineva care va avea grijă de tine. De aceea persoanele din Zonele Albastre nu sunt stresate.
-Cum putem gestiona stresul în stilul de viață din orașe, în care acesta e implicit prezent? Ce tehnici putem folosi pentru a scădea nivelul de stres?
-Meditația poate fi o variantă de inversare a acestui proces pentru că în timpul meditației corpul eliberează neurotransmițători: dopamină, hormonul plăcerii, serotonina, hormonul fericirii și endorfine. În acest mod, poți să învăți să meditezi.
,,Stresul are nevoie să fie gestionat, să ne obișnuim și să nu ne luptăm cu el. E ca și cum m-aș lupta eu cu mine dacă sunt stresat. Atunci învăț să-l gestionez. Într-adevăr, când ești stresat eliberezi cortizol.” – Gabriela Mihalache, terapeut thetahealing
Mulți oameni cunosc beneficiile meditației zilnice, însă au nevoie să afle cum o pot include în viața de zi cu zi. Tehnicile de mindfulness și de respirație te ajută să te menții concentrat asupra momentului prezent pentru a-ți gestiona gândurile care provoacă stres. Astfel, ai mai mult control asupra propriei minți, ești mai conștient de fiecare idee și eviți senzațiile neplăcute. Atunci când acorzi mai multă atenție proceselor tale fizice, precum respirația, devii mai ancorat în realitate.
,,În vest, folosesc acum foarte mult acest termen. Cred că este mai mult decât meditația deoarece pentru meditația în sine doar îți închizi ochii și te concentrezi, adică încerci să fugi de gândurile tale. Gândurile vor veni. Cred că e mai important să fim mindfull, adică să fim conștienți, treji și vii, să fim non-stop aici. Asta este foarte important, să fii cât mai conștient de fiecare gând pe care îl ai. Nu lași gândul să zboare, rămâi în prezent. Poate cel mai important este să fii conștient de respirația ta. Noi nu putem să respirăm în viitor sau în trecut. Este singurul lucru pe care îl avem. Nu ai altă bogăție decât aerul, respirația e cel mai important lucru. “ – Damian Drăghici, muzician
,,Deci este cea mai la îndemână ancoră pentru că respiri în prezent.” – Mihail Pautov, medic chirurg
Ai aici toate edițiile sezonului 5 MediCOOL, emisiune difuzată de Antena 1 și disponibilă online exclusiv în AntenaPLAY.
Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.