Beneficiile consumului de susan. Cum îți pot îmbunătăți sănătatea aceste semințe

Publicat: 22 septembrie 2023, 06:08

Semințele de susan oferă o aromă specifică alimentelor și conțin grăsimi esențiale. Acestea au unul dintre cele mai ridicate conținuturi de ulei dintre toate speciile de semințe. Află care sunt beneficiile consumului de susan.

Semințele de susan se obțin din planta de susan înflorită, care aparține genului Sesamum. Învelișul lor se deschide când acestea ajung la maturitate. Sunt recunoscute datorităconcentrațiilor mari de aminoacizi și acizi grași esențiali.

Beneficiile consumului de susan

O bună parte din compoziția semințelor de susan este formată dintr-un ulei bogat în grăsimi. Acesta se alcătuiește din doi membri benefici ai familiei lignanilor: sesamolin și sesamină. De asemenea, uleiul de susan conține doi compuși fenolici, sesamol și sesaminol, care se formează în timpul procesului de rafinare.

Uleiul obținut din susan este bogat în acizii linoleic și oleic, iar majoritatea compoziției se formează din gama-tocoferol și alți izomeri ai vitaminei E. Unii dintre aminoacizii specifici prezenți în fiecare porție includ: metionină, triptofan și lizină.

Fructul de susan reprezintă o capsulă dreptunghiulară și lungă, cu o lungime cuprinsă între 2-8 centimetri. Fructul se desface în mod natural și eliberează semințele când ajunge la maturitate.

Deseori, semințele de susan se folosesc în multe forme de medicină holistică datorită proprietăților lor medicinale și de susținere a sănătății. Semințele de susan și uleiul de susan se utilizează în medicina chineză și medicina ayurvedică.

Este bogat în nutrienți esențiali

Unul dintre beneficiile consumului de susan negru este profilul său bogat în nutrienți. Acestea reprezintă o sursă importantă de proteine ​​și fibre, precum și de minerale, inclusiv: cupru, mangan, potasiu și calciu.

Fierul găsit în susan poate ajuta la prevenirea deficienței de fier asociate anemiei și la creșterea nivelului de energie, potrivit Dr. Axe. Deși deficiența de cupru apare rar, semințele de susan oferă o doză de cupru necesară zilnic pentru a menține sănătatea: nervilor, oaselor și metabolismului.

Îmbunătățește absorbția nutrienților

Lignanii găsiți în semințele de susan negru pot îmbunătăți activitatea antioxidantă a vitaminei E. Semințele de susan conțin o cantitate bună de acizi grași esențiali, necesari pentru absorbția vitaminelor liposolubile, cum ar fi: vitamina A, vitamina D, vitamina E și vitamina K.

În plus, vitamina D prezentă în susan poate oferi numeroase beneficii pentru sănătate. Aceasta îndeplinește un rol indispensabil pentru absorbția calciului din alimentație și multe alte funcții. Vitamina D sprijină sănătatea: mușchilor, sistemului cardiovascular, sistemului nervos și pielii. În plus, întărește imunitatea.

Poate intensifica arderea grăsimilor

Printre beneficiile consumului de susan se numără efectele asupra grăsimilor din organism. Semințele de susan ar putea ajuta la stimularea arderii grăsimilor și la menținerea unei circumferințe optime a taliei. O pudră îmbogățită cu lignani ar putea ajuta la reducerea greutății corporale și la diminuarea acumulării de grăsime. Mai mult, datorită fibrelor conținute pot oferi senzație de sațietate pe termen lung.

Poate diminua presiunea arterială

Uleiul de susan este considerat un puternic antihipertensiv deoarece poate contribui la scăderea naturală a tensiunii arteriale. Acesta poate fi eficient în reducerea tensiunii arteriale sistolice și diastolice. Suplimentele cu ulei de susan pot reduce daunele celulare cauzate de peroxidarea lipidelor. În plus, pot crește simultan statutul antioxidant pentru a sprijini o mai bună sănătate a inimii.

Poate preveni apariția diabetului

Beneficiile consumului de susan includ prevenirea apariției diabetului. Magneziul prezent în semințele de susan ar putea ajuta la combaterea diabetului, conform Stylecraze. Utilizarea uleiului din semințe de susan ca unic ulei comestibil poate fi eficientă în scăderea tensiunii arteriale și a glicemiei la diabeticii hipersensibili.

Poate ajuta la reducerea nivelului de colesterol din sânge

Semințele de susan au printre cele mai mari concentrații de fitosteroli. Aceștia sunt un tip de fitonutrienți sau steroli vegetali similari structural cu colesterolul, care acționează în intestin pentru a scădea absorbția colesterolului.

În plus, semințele de susan au un conținut ridicat de lignani, un tip de polifenol care poate îmbunătăți profilul lipidic și poate normaliza nivelul colesterolului.

Poate echilibra nivelurile de hormoni

Echilibrarea nivelurilor de hormoni se numără printre beneficiile consumului de susan. Semințele de susan pot avea efecte foarte benefice în cazul femeilor aflate la postmenopauză. Acestea au capacitatea de: a crește și regla nivelul hormonilor sexuali, a îmbunătăți starea antioxidantă și a sprijini gestionarea nivelului de colesterol. De asemenea, sesamina, un tip de lignan prezent în susan, poate fi transformată de microflora intestinală în enterolactonă. Enterolactona reprezintă un compus fitoestrogen cu activitate asemănătoare estrogenului.

Poate lupta împotriva dezvoltării celulor canceroase

Semințele de susan reprezintă o sursă bogată de precursori de lignan. Acești compuși specifici sunt produși de microflora din colon și pot avea efecte puternice de combatere a mai multor tipuri specifice de cancer.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Cum influențează dieta apariția cariilor. Care sunt categoriile de alimente care pot afecta sănătatea dinților
Cum influențează dieta apariția cariilor. Care sunt categoriile de alimente care pot afecta sănătatea dinților
Ce beneficii importante are cafeaua cu scorțișoară. De ce merită să o consumi așa
Ce beneficii importante are cafeaua cu scorțișoară. De ce merită să o consumi așa
Alimente benefice pentru sănătatea inimii. Ce poți mânca dacă suferi de o boală cardiovasculară
Alimente benefice pentru sănătatea inimii. Ce poți mânca dacă suferi de o boală cardiovasculară
PARTENERI