Polenul de albine îți poate influența starea de sănătate într-un mod benefic. Acesta conține o serie de nutrienți, ce îți pot asigura proprietăți medicinale dacă îl consumi pe termen lung. Citește despre beneficiile consumului de polen.
Polenul este recunoscut datorită profilului nutritiv bogat în: vitamine, minerale, antioxidanți, aminoacizi, lipide, carbohidrați, acizi grași, proteine, antibiotice și sute de enzime. În același timp, poate cauza reacții alergice persoanelor care suferă deja de o alergie la albine.
Beneficiile consumului de polen
Polenul de albine reprezintă un amestec de: polen de flori, nectar, enzime, miere, ceară și secreții de albine. O parte dintre albine caută și adună polen de la plante. Acestea îl transportă la stup, unde îl depozitează și îl folosesc ca hrană pentru colonie.
De asemenea, conținutul nutrițional al polenului depinde de planta folosită drept sursă și de sezonul în care se colectează. Pentru consum, poți adăuga polenul de albine în: cereale, iaurt, salată, smoothie-uri sau băuturi. În plus, îl poți include în alimentație ca supliment, potrivit Medical News Today.
Poate diminua riscul de a dezvolta boli de inimă
Nivelurile crescute de lipide și colesterol din sânge se asociază cu un risc ridicat de apariție a bolilor de inimă. Polenul de albine poate diminua acești factori de risc. Acesta poate scădea colesterolul LDL, mai exact colesterolul rău, și poate proteja lipidele de oxidare.
Poate avea proprietăți antioxidante
Printre beneficiile consumului de polen se numără o varietate de antioxidanți, inclusiv: flavonoide, carotenoide, quercetină și kaempferol.
Antioxidanții încetinesc sau previn deteriorarea celulelor cauzată de radicalii liberi. Radicalii liberi reprezintă molecule instabile și reactive. Aceștia sunt produși în corpul uman, secundar proceselor metabolice sau provin din surse externe, din cauza expunerii la toxine.
Daunele cauzate de radicalii liberi se asociază cu dezvoltarea unor boli cronice precum cancerul și diabetul de tip 2. În plus, antioxidanții pot reduce inflamația cronică, pot elimina bacteriile dăunătoare, pot lupta împotriva infecțiilor și pot combate creșterea și răspândirea tumorilor.
Poate proteja sănătatea ficatului
Ficatul este un organ vital care descompune și elimină toxinele din sânge. Polenul poate fi un tratament eficient împotriva hepatitei și a bolii ficatului gras non-alcoolic. Antioxidanții prezenți în polen protejează ficatul împotriva efectelor provocate de numeroase substanțe toxice. În plus, susține vindecarea sa.
Poate avea proprietăți antiinflamatoare
Beneficiile consumului de polen includ reducerea inflamației. Aceștia includ mai mulți compuși ce pot scădea inflamația, inclusiv quercetină, care diminuează producția de acizi grași omega-6 inflamatori, cum ar fi acidul arahidonic. Compușii vegetali din polen pot suprima procesele biologice responsabile de stimularea producției de hormoni inflamatori, precum factorul de necroză tumorală.
Poate întări sistemul imunitar
Polenul poate întări sistemul imunitar, te poate ajuta să eviți bolile și simptomele nedorite. Poate diminua debutul și severitatea alergiilor. Polenul poate reduce semnificativ activarea mastocitelor. Când mastocitele se activează, eliberează substanțe chimice care declanșează o reacție alergică.
Poate avea proprietăți anticancerigene
Polenul poate trata și preveni cancerul, conform Healthline. Extractul de polen poate inhiba creșterea tumorii și poate stimula apoptoza, moartea programată a celulelor, în: cancerul de prostată, cancerul de colon și leucemie. Mai mult, polenul rezultat din diferite tipuri de plante poate avea proprietăți antiestrogenice, care ar putea reduce riscul de a dezvolta: cancer de sân, cancer de prostată și cancer de col uterin.
Poate ajuta vindecarea rănilor
Susținerea vindecării rănilor se regăsește printre beneficiile consumului de polen. Polenul are proprietăți antiinflamatoare și antioxidante, care îți pot ajuta organismul în vindecarea rănilor. Extractul de polen poate fi eficient în tratarea arsurilor ca sulfadiazina de argint și poate cauza mult mai puține efecte adverse.
Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.