Uleiul de palmier este unul dintre cele mai controversate uleiuri. Simona Carniciu, medic diabetolog, Ștefan Busnatu, medic cardiolog, Roxana Voica, medic gastroenterolog, Monica Păun, medic dermatolog, și Samuel le Torriellec, co-host la Hello Chef, au fost invitații lui Mihail Pautov, medic specialist, în episodul 6, din sezonul 8, la MediCOOL. Citește despre beneficiile și riscurile uleiului de palmier.
Simona Carniciu a discutat despre efectele folosirii în exces a uleiului de palmier, Ștefan Busnatu a explicat cum poate influența sănătatea inimii, Roxana Voica a subliniat riscurile consumului de ulei de palmier și Monica Păun a argumentat de ce nu recomandă aplicarea sa pe piele. Samuel le Torriellec a gătit o rețetă cu ulei de palmier.
Beneficiile și riscurile uleiului de palmier
Uleiul de palmier se consumă foarte mult în zona Asiei pentru că în acele locuri se cresc foarte mulți palmieri. Acest tip de ulei este deseori incriminat.
Din considerente tehnologice sau industriale, uleiul de palmier se folosește în exces și se prăjește de foarte multe ori. În cazul diabeticilor, combinația de grăsimi pe care o conține poate fi dăunătoare și poate crește sensibilitatea la insulină.
În uleiul de palmier, acizii grași saturați se găsesc într-o cantitate mai mică decât în uleiul de cocos. Acesta conține acizi mononesaturați și polinesaturați și are un punct de prăjire înalt.
Uleiul de palmier crește inflamația în organism. Astfel, apare disfuncția endotelială, mai exact cea a vaselor de sânge. Cu timpul, se dezvoltă boala de inimă, dar acest lucru se întâmplă în contextul în care se menține aceeași disfuncție legată de cantitatea consumată.
,,Din anumite perspective, pur tehnologice sau industriale, se folosește în exces.”
– Simona Carniciu, medic diabetolog
În Asia, oamenii consumă doar ulei de palmier. O parte dintre aceștia mănâncă un litru pe săptămână. În cazul consumului acestei cantități mari, există anumite reacții adverse cardiovasculare. În mod normal, oamenii nu folosesc zilnic ulei de palmier. Există însă produse procesate în care se adaugă ulei de palmier în cantități mai mici.
În ce privește beneficiile și riscurile uleiului de palmier, acesta este folosit industrial pentru că are un punct de prăjire mult mai ridicat. Punctul de prăjire reprezintă temperatura la care se întâmplă desfacerea în compuși, mai precis în esteri, care nu sunt favorabili organismului uman. Din acest motiv, este considerat stabil.
,,Uleiul de palmier crește inflamația în organism.”
– Ștefan Busnatu, medic cardiolog
Utilizarea frecventă a uleiului de palmier
Stabilitatea uleiului de palmier îl face să fie foarte frecvent utilizat la scară industrială pentru că dă o stabilitate și o consistență foarte mare. Dacă citești eticheta unui produs din categoria: biscuiți, napolitane, și chiar merdenele, poți lua în considerare că există șanse foarte mari să includă ulei de palmier. Totodată, uleiul de palmier conține mai puține grăsimi saturate decât untul.
În țările vestice, uleiul de palmier a fost incriminat pentru că se transformă într-un tip de compuși care se numesc parțial hidrogenați sau compuși trans. Aceste grăsimi trans sunt disruptori endocrini. Practic, afectează fertilitatea din toate punctele de vedere, atât feminin, cât și masculin.
,,Am luat un antricot și le-am tăiat în bucăți mici să fie un pic mai crocant și să simți mai mult gust de ulei.”
– Samuel le Torriellec, co-host la Hello Chef
În general, când iau în considerare beneficiile și riscurile uleiului de palmier, medicii gastroenterologi interzic pacienților să-l includă în dietă. Acesta cauzează balonare și leaky gut (sindromul intestinului permeabil). Produsele pe care le mănânci cu ulei de palmier afectează metabolismul gastrointestinal și microbiomul.
De asemenea, uleiul de palmier se utilizează pe scară industrială pentru că este cel mai ieftin. Este mai ieftin decât uleiul de cocos și de 3-4 ori mai ieftin decât cel de floarea soarelui.
Studiile susțin că ar fi mai sănătos uleiul din sâmburi de palmier. Se utilizează foarte mult în Africa, chiar și în cazul copiilor de vârste mici. În Africa, uleiul de palmier se întrebuințează doar ca ulei de masaj. Totuși, acesta nu oferă o hidratare foarte mare și nu se poate considera un produs antibacterian sau antifungic.
,,Interzicem pacienților să folosească ulei de palmier.”
– Roxana Voica, medic gastroenterolog
,,Despre uleiul de palmier nu am nici eu o părere foarte bună.”
– Monica Păun, medic dermatolog
,,În studiile legate de uleiul de palmier, se pare că este incriminat în țările în care e folosit la nivel industrial.”
– Mihail Pautov, medic specialist
Ai aici toate edițiile sezonului 8 MediCOOL, emisiune difuzată de Antena 1 și disponibilă online exclusiv în AntenaPLAY.
Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.