Ceaiul de căpșuni se obține din frunzele uscate ale căpșunilor. Are un gust foarte plăcut, mai ales atunci când îl consumi în combinație cu miere sau alt îndulcitor natural. Alături de aroma caracteristică, acesta îți poate oferi o serie de proprietăți medicinale. Află care sunt beneficiile ceaiului din frunze de căpșuni.
Căpșunile sunt bogate în substanțe nutritive esențiale pentru organismul uman, precum fibrele sau vitamina C. Toamna, frunzele acestor plante oferă un conținut nutritiv mai important decât au în restul anului. Poți consuma frunze uscate sau proaspete sub formă de ceai, însă este indicat să le eviți pe cele parțial uscate deoarece acestea pot cauza efecte adverse.
Beneficiile ceaiului din frunze de căpșuni
Chiar dacă poate părea neobișnuit, frunzele de căpșuni pot fi comestibile și pot fi folosite pentru a prepara tincturi și ceaiuri. Căpșunile și frunzele de căpșuni furnizează substanțe nutritive esențiale, în timp ce-ți întăresc organismul cu antioxidanți puternici, potrivit Gardens All.
Un mod foarte ușor de a prepara o băutură din frunze de căpșuni este prin adăugarea acestora în apă aromată. De asemenea, le poți fierbe odată ce se usucă pentru a obține un ceai, ce-ți poate asigura numeroase proprietăți medicinale.
Poate combate anemia și problemele menstruale
Frunzele de căpșuni conțin concentrații ridicate de fier. Un ceai preparat din frunze de căpșuni poate ajuta la combaterea anemiei. Frunzele pot fi utile în tratarea problemelor menstruale, în special datorită conținutului bogat în fier.
Poate avea proprietăți stimulante și antiinflamatoare
Printre beneficiile ceaiului din frunze de căpșuni se regăsește acidul cafeic, un alcaloid asemănător cofeinei. La fel ca în cazul cofeinei, poate acționa ca un stimulent ușor. Te poate ajuta să rămâi treaz, deși nu are efecte la fel de puternice precum cofeina. Acidul cafeic este un antioxidant, de aceea îți sprijină sănătatea organismului. Acesta poate încetini sau diminua inflamația.
Poate ajuta digestia
Frunzele de căpșuni sub formă de ceai sunt cunoscute deoarece pot susține sănătatea digestiei și pot fi folosite ca diuretic natural. Frunzele stimulează producția de urină și astfel sprijină echilibrul fluidelor din organism.
Poate calma durerea
Frunzele uscate pregătite pentru ceai, cât și ceaiul din frunze de căpșuni pot fi aplicate pe piele pentru a ajuta la ameliorarea durerilor. Acestea pot avea ușoare proprietăți de calmare. De asemenea, conțin vitamina C, un antioxidant ce-ți poate proteja sănătatea pielii.
În plus, căpșunile pot reduce efectele cauzate de stresul oxidativ. Căpșunile asigură proprietăți antioxidante recunoscute, în timp ce căpșunile sălbatice au un conținut mai bogat în antioxidanți decât majoritatea fructelor de pădure.
Poate fi folosit pentru a trata acneea
Beneficiile ceaiului din frunze de căpșuni includ tratarea acneei. Frunzele folosite pentru a prepara ceai din frunze de căpșuni pot fi transformate într-o tinctură pentru tratarea acneei. Cantitățile mari de vitamina C pot avea o acțiune de vindecare. Aburul obținut din frunze poate contribui la ameliorarea pielii grase, în special a sebumului. Apa preparată poate fi utilizată pentru a prepara un tonic facial.
Poate fi folosit sub formă de cataplasmă
Frunzele proaspete zdrobite pot fi folosite sub formă de cataplasmă, conform DIY Natural. Le poți aplica pe înțepături de: insecte, zgârieturi și răni minore. Taninurile pot ajuta la închiderea mai rapidă a rănilor decât s-ar întâmpla fără tratamentul acestora.
Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.